• 5 min de lectura

Alguna vegada t'has aturat a pensar en els beneficis que una bona sessió de neteja a fons aporta a la teva llar i al teu benestar? Pot ser que no sigui l'activitat més emocionant, però els resultats són, sens dubte, gratificants.

Treure la porqueria de forma una mica més profunda de tant en tant no només t'ajudarà a viure en una casa neta, sinó a crear un ambient més saludable per a tu i la teva família. Eliminar la brutícia i els gèrmens ocults pot contribuir a una millor qualitat de l'aire i a la prevenció d'al·lèrgies i malalties. Déu n'hi do!

Netega a fons

A més, una llar lliure de pols i ordenada també té un impacte positiu en el teu benestar emocional. La sensació d'assoliment i la tranquil·litat que provenen d'un espai amb tot ben posadet al seu lloc són difícils de superar. Sona bé oi dedicar una mica de temps a aquesta tasca que només aporta coses bones?

T’expliquem com posar-te en marxa i et descobrim alguns trucs de neteja per ser més eficaç. Tot això sense oblidar-nos del medi ambient. Posa't el davantal i som-hi!

Abans que et peti el cap... organització

No comencis com un boig. És essencial establir una base sòlida de planificació de la llar per assegurar-nos que el procés sigui efectiu, eficient i, el més important, sense estrès! Per on comencem?

  • Marcar objectius. Defineix què esperes aconseguir amb aquesta neteja a fons. Vols una llar més saludable? Vols millorar l'aparença del teu espai? Estàs preparant-te per a una ocasió especial o simplement vols aconseguir l'aprovació de la teva mare/pare o la teva sogra/sogre?
  • Priorització d'àrees crítiques. Identifica les zones que necessiten atenció urgent per aconseguir una casa neta. Aquelles on normalment no arribes per temps o deixadesa. Parets, armaris, cortines, electrodomèstics, racons ocults... Sí, darrere de la nevera o del rentaplats també hi ha brutícia.
  • Calendari de neteja. T'ajudarà a instaurar un marc de temps realista i a mantenir un seguiment constant de la planificació de la teva llar. Desglossa les tasques en petites unitats més manejables i assigna dates i horaris en els quals sàpigues que podràs concentrar-te sense interrupcions. Igual has d'establir una habitació cada cap de setmana o d'anar reservant una hora al dia per fer-ho.
  • Recopilació de subministraments. Abans de posar-te en marxa, assegura't de tenir tots els productes i eines necessaris a la teva disposició. Això evitarà interrupcions innecessàries durant la neteja. Si no tens clar què necessites, continua llegint. Segur que trobes alguns trucs de neteja per reduir la teva empremta.

Eines i productes ecològics

L’elecció de les eines i productes adequats és essencial per aconseguir bons resultats, i més encara si volem tenir cura del medi ambient. Pot semblar una tasca difícil i fins i tot pot fer-nos mandra, però fer una transició cap a una neteja més sostenible és possible.

Has de tenir present que els productes ecològics contribueixen a reduir la contaminació de l'aigua i l'aire, a més de minimitzar la producció de residus tòxics. Fins i tot poden ser més segurs per a la teva salut i la de la teva família en evitar l'exposició a químics nocius.

L'”ecoamigabilitat” d'un producte s'ha de reflectir a la seva llista de components. Res d'enol, naftalina, alcohol etílic, amoníac o butoxietanol, entre d'altres. Molts estan identificats amb el segell “ECOLABEL” perquè et sigui més fàcil. I si desitges portar el teu compromís ambiental al següent nivell, pots crear els teus propis productes de neteja sostenible a casa. Això sí, molta cura amb les barreges explosives.

No cal tenir un gran arsenal, però sí que hi ha bàsics com el detergent per als plats, vinagre blanc, bicarbonat de sodi o sabó de tota la vida, que poden servir, com base per a moltes solucions de neteja casolanes.

Entre les eines que no han de faltar hi ha els draps de microfibra, esponges, raspalls de filaments naturals, aspirador, pal de fregar o gibrells. I sempre recorda la importància de protegir-te amb guants de neteja resistents.

Que no se'ns oblidi intentar disminuir el desaprofitament d'envasos d'un sol ús. Comprar a granel, utilitzar productes concentrats i fer servir envasos reutilitzables ajudarà notablement a generar menys residus plàstics, una de les batalles més grans per reduir empremta i tenir cura del nostre planeta.

Check list de zones conflictives

Com ja et comentàvem anteriorment, fer-se una llista d'objectius és fonamental. A més d'ajudar-te amb la planificació de la llar, et servirà de motivació cada vegada que tatxes o fas “check” en algun.

  • Parets. Acostumen a passar inadvertides, però acumulen brutícia i fins i tot gèrmens. Passa un drap, una “mopa” neta o un aspirador de raspall per treure la pols, i si el material ho permet (fes primer una prova en un racó), completa la neteja sostenible amb un drap humitejat amb aigua i sabó neutre. Per a les taques més complicades, tingues a mà un esborrador màgic.
  • Sòcols. Aplica la mateixa tècnica als acabaments tant superiors com inferiors de les parets. Què no se t'oblidin! Si hi ha alguna zona que se't resisteix, com les cantonades o els gravats, insisteix amb un raspall de dents.
  • Endolls i interruptors. Els altres grans oblidats del dia a dia on la pols s'acumula. Atenció a mullar-los: no volem que t'electrocutis. Si utilitzes algun producte com a alcohol isopropílic, desactiva abans l'electricitat.
  • Guies de finestres. Retira tota la pols que puguis amb l'aspirador i passa un drap humitejat de dalt a baix assegurant que arribes a totes les àrees, incloses les cantonades. Prova que obren correctament i, si fos precís, treu restes de brutícia amb un petit ganivet.
  • Caixa de persianes. Assegura't que també queden sense rastre de pols. Només necessitaràs un plomall i un d'aquests draps que estem fent servir per a la resta dels llocs.
  • Cortines i cortinetes. Aprofita per fer una rentada a tots els tèxtils que puguis, incloses les cortines i cortinetes. Una vegada netes, col·loca-les novament perquè s'assequin en vertical i no hi quedin arrugues.
  • Sofàs. Segur que sacseges els coixins de tant en tant, però és el moment de passar l'aspirador per cada racó, fer una bona rentadeta a les fundes o fregar amb un drap de microfibra nou i una mica d'amoníac, si no hi ha manera de passar per la rentadora.
  • Rentadora. La rentadora i els altres electrodomèstics també tenen el seu manteniment corresponent. N'hi ha prou amb afegir mitjana tassa de vinagre blanc al dispensador del detergent i després seleccionar un cicle de rentat normal a una temperatura de 30 graus o més. Recorda netejar també amb regularitat la capseta del detergent, el filtre i les gomes.
  • Frigorífic. Una barreja de bicarbonat de sodi amb aigua tèbia (30 g / 500 ml) és la solució perfecta per acabar amb les pudors i mantenir els bacteris a ratlla. Buida tot el contingut, incloses els prestatges i calaixos, per arribar als racons més amagats.
  • Forn. Un vas de bicarbonat de sodi, un vas d'aigua i un raig de vinagre. Després de remoure la barreja, s'aplica a la brutícia amb un fregall, deixant actuar mentre encenem el forn amb un recipient amb aigua a dins durant 45 minuts a 100 graus. Retira la barreja i forn estarà llest per a la següent recepta!

Com mantenir una llar neta i ordenada de manera constant

Està molt bé fer-se la gran “currada” i fer una neteja a fons una o dues vegades a l'any, però recorda que com més siguis capaç de mantenir-ho net, menys hauràs de treballar de cop. Aquí tens més trucs de neteja per millorar la teva vida!

  • Crea una rutina. Pot ser útil fer-ho a primera hora del matí o abans de ficar-te al llit. Tu saps quan et va millor trobar una estoneta perquè la casa estigui neta.
  • Divideix les tasques. No s'ha de fer tot alhora. Assigna una tasca específica per a cada dia de la setmana i cada membre de la família.
  • Sistemes d'organització. Disposa de lleixes, calaixos i cistelles, per mantenir l'ordre. Etiqueta els contenidors per facilitar la identificació dels objectes emmagatzemats.
  • Desfés-te de tot allò innecessari. Revisa les teves pertinences i desfés-te d'objectes que ja no necessites. Dona o ven articles en bon estat i rebutja el que estigui en males condicions.
  • Assegurança de llar. Compta amb el nostre suport per tenir la casa sempre a punt. Des d'una fuita d'aigua fins a penjar un quadre. Passi el que passi, el nostre compromís és estar allà quan ens necessitis.

Més articles sobre:

També et pot interessar

Els nostres productes