• 3 min de lectura

Fer torns en un viatge, agafar el cotxe d'un familiar, cobrir un amic a qui la nit se li ha escapat de les mans... Les circumstàncies on ens plantegem conduir un vehicle aliè sense estar donats d'alta en l'assegurança són moltes i molt variades. Per això mateix, tampoc no existeix una única resposta a si estarem o no coberts per la pòlissa contractada per una altra persona. Tot depèn!

Conduir sense estar en una assegurança

De què depèn?

Res del “de según como se mire, todo depende” de la famosa cançó de Jarabe de palo, que segur que ja taral·lejaves... En aquest cas, estar cobert o no per l'assegurança del cotxe depèn dels factors que componguin cada cas. Les característiques de la pòlissa contractada, l'edat del conductor, la seva experiència i, fins i tot, si és culpable o no d'un sinistre, determinaran la seva cobertura.

Un petit spoiler. T'avancem que el més habitual és que si el vehicle compta amb una pòlissa en vigor i la persona que condueix el cotxe de forma puntual té un perfil de risc similar a l'assegurat no hi haurà problemes. Però per entendre-ho millor, continua llegint.

Les figures jurídiques d'una assegurança d'automòbil

Abans de continuar, per entendre si es pot conduir sense estar en l'assegurança, aclarirem les diferents figures jurídiques que podem trobar en una assegurança de cotxe. Una puntualització important, aquestes poden coincidir en la mateixa persona o ser diferents entre si.

  • Prenedor de l'assegurança. Qui contracta i desembutxaca la pasta per pagar la quota de l'assegurança.
  • Beneficiari. Qui rep la indemnització en cas de sinistre.
  • Assegurat. Usuari principal o ocasional del vehicle. Aquí és on més ens hem de fixar.

Què passa si el cotxe el condueix algú que no figura com a assegurat?

Per norma general, si no es tracta d'un conductor de risc, i la pòlissa no especifica el contrari, qualsevol conductor que agafi el cotxe amb el carnet de conduir en regla i que, per descomptat, no es trobi sota els efectes de l'alcohol o les drogues, estaria cobert en cas d'accident.

Si has llegit amb atenció t'hauràs fixat en el “per norma general”, això vol dir que no sempre ha de ser així i que és imprescindible revisar amb atenció les condicions de la pòlissa abans de deixar el cotxe o conduir sense estar en l'assegurança del vehicle d'amics o familiars. Així de fàcil!

Conductor de risc. Qui és considerat conductor de risc i per què?

Molta atenció amb aquest tipus de conductors que són considerats per la major part de les companyies d'assegurances com potencialment perillosos. No és que el seu estil de conducció estigui catalogat de temerari, és que, simplement, la seva edat i inexperiència fan que les probabilitats que es vegin implicats en un incident siguin més grans.

Aquests són els factors específics a tenir en compte abans de donar les claus del teu cotxe o conduir un vehicle aliè.

  • L'experiència. Evita deixar el cotxe a conductors novells amb menys de dos anys de carnet. Precaució, perquè hi ha companyies d'assegurances que poden exigir una antiguitat encara més gran.
  • L'edat. Conductors joves que acostumen a incloure els dels 18 als 26 anys. Però com en el cas anterior, el criteri l'estableix cada companyia podent arribar fins i tot als 30. En ocasions, aquesta casuística també pot afectar els més grans. És a dir, als conductors que hagin sobrepassat una edat determinada (normalment +65).

En cas de deixar el cotxe a qualsevol persona que s'inclogui en aquests grups, fins i tot si es tracta de la teva pròpia descendència, ha d'estar inclosa a la pòlissa de l'assegurança d'auto.

Tatua't això a foc. Una vegada superat l'examen de conduir serà legal posar-se al volant de qualsevol cotxe (la poli no et podrà multar), però un altra cosa ben diferent serà que la companyia d'assegurances cobreixi els teus danys en cas de sinistre.

Si el teu fill acaba de fugir o sospites que en qualsevol moment pot conduir sense estar en l'assegurança, respira. La companyia asseguradora sí assumiria els danys ocasionats a tercers (tant materials com personals). Tot i així, per evitar qualsevol discrepància quant a la cobertura, la millor solució és avisar la companyia d'assegurances de les persones que faran ús del cotxe, encara que sigui de forma ocasional.

Si el cotxe és de lloguer...

Aquí el tema es complica encara més. Normalment, les empreses de lloguer exigeixen que la persona que firma el contracte sigui la mateixa que condueixi. En cas que algú més tingui previst posar-se al volant, serà imprescindible comunicar-ho per figurar al contracte.

Atenció amb conduir sense assegurança

Fins aquí hem fet referència al fet de conduir sense estar inclòs en l'assegurança, però sempre parlant de vehicles que comptin amb la seva pròpia pòlissa. Agafar un cotxe que no té assegurança (igual que si ho féssim amb el nostre) és il·legal. Per circular és indispensable comptar amb una assegurança de cotxe en vigor amb, com a mínim, cobertura de responsabilitat civil a tercers. Perquè, passi el que passi, almenys les persones que de forma involuntària es puguin veure implicades en un sinistre, estiguin protegides.

Circular sense assegurança està castigat amb multa (entre 600 i 3.000 euros), però a més seràs considerat responsable civil, o fins i tot penal, davant aquells danys provocats en cas d'estar implicat en un sinistre durant la conducció.

No te la juguis! Confirma que el teu cotxe circula sempre amb assegurança i que la persona que el condueix compleix els requisits necessaris per estar cobert per la teva companyia d'assegurances. Coneixes les nostres opcions? Les nostres pòlisses d’auto no et deixaran indiferent. Comprova-ho!

També et pot interessar

Els nostres productes