• 5 min de lectura

Visitar una fageda sempre és una fantàstica opció per gaudir de la natura, però si hi ha una època de l'any que fa d'aquests enclavaments un lloc especialment atractiu és la tardor. Durant aquesta estació, els arbres es tenyeixen d'ocre, els terres es cobreixen d'una extensa capa vermellosa i la màgia flueix a cada racó de les millors fagedes d'Espanya.

Una estampa captivadora per als sentits. No només per l'espectacle cromàtic de la vegetació, que és realment sorprenent, sinó també pels sons que aquests entorns (tan aïllats de l'atrafegament de les grans ciutats) poden arribar a concentrar: el murmuri d'un rierol proper, el so de les nostres pròpies trepitjades sobre les fulles caigudes, el cant dels ocells... tot contribueix a crear l'ambient perfecte.

Millors fagedes d'Espanya a la tardor

Calça't les botes de muntanya, agafa quelcom d'abric i gaudirem de les millors fagedes d'Espanya. Cada una té les seves particularitats, però totes tenen en comú l'encant que desprenen durant aquesta època de l'any, convertint-se en un dels plans de tardor més fascinants.

Abans d'organitzar la visita, atenció a la climatologia. Saber quin dia les fulles dels faigs abandonen la verdor per donar pas a les tonalitats pròpies de la tardor, no és una ciència exacta. Però tampoc no ho deixis passar massa o trobaràs els arbres completament pelats.

Fageda de Montejo, un racó de pau a un pas de Madrid

Situat als peus de serra d'Ayllón, aquest singular bosc està considerat Patrimoni Natural per la Unesco. Un entorn màgic on les llegendes flueixen, convertint les fades i els follets en uns habitants més dels seus pendents. Serà difícil que arribis a veure'ls, però, sens dubte, els imaginaràs rondant entre els nombrosos bolets que proliferen durant la tardor. Especialment si recorres els seus camins amb nens 😉.

Per admirar la bellesa de la seva arbreda, hauràs d'aconseguir un dels seus anhelats passis amb temps. Posa't l'alarma del mòbil l'1 i el 16 per inscriure't a la pàgina web. Aquí pots trobar tota la informació. Si no ho aconsegueixes, encara tens l'opció d'obtenir l'autorització de manera presencial el mateix dia que vulguis realitzar la visita a la fageda de Montejo. Prepara't per matinar, perquè t'avisem que volen a la velocitat de les entrades dels concerts de Coldplay.

Fageda de Montejo

Tejera Negra, l'última fageda al sud d'Europa (Guadalajara)

Aquest bosc t’enamorarà per la paleta multicolor dels seus arbres i arbustos a la tardor. Un impressionant quadre pintat en verds, vermells, taronges, roses, violetes i grocs. Faigs, roures, pins silvestres, teixos, grèvols i bedolls entre els quals viuen cabirols, murris, i senglars. A més, en aquesta època de l'any el seu terra dona empara al valorat Boletus edulis.

L'accés al camí de Carretes, la més demandada de les seves rutes de senderisme, es limita mitjançant la reserva de plaça d'aparcament en aquesta pàgina web. Però si t'has quedat sense plaça, no et preocupis. Hi ha altres opcions igualment atractives com el camí de la Roureda, que compta amb una ruta de 17 quilòmetres i es pot transitar fins i tot en bici.

Tejera Negra

Fageda d'Otzarreta, icona natural de Bizkaia

La fageda d’Otzarreta es troba al Parc Natural de Gorbeia i constitueix un dels enclavaments més espectaculars de tot el parc. Depenent de l'època de l'any en què es visiti, desplegarà uns encants o d'altres, però t'assegurem que sempre resulta atractiu. Una bona idea és recorre-la en època de pluges, quan el regat que el travessa baixa ple d'aigua. A més, si tens la sort d'agafar-lo amb boira, gaudiràs de tota una fantasia natural pròpia dels paisatges més filmogràfics.

Els seus centenaris faigs recreen peculiars formacions, estenent les seves branques cap al cel en forma de canelobres. Això es deu que els carboners de la zona feien servir aquests arbres per fer carbó, convertint el bosc en una fageda “trasmocho” (tècnica de poda que genera aquesta forma en els arbres).

Estàs desitjant incloure'l entre els teus plans de tardor?

Fageda d'Otzarreta

Selva d'Irati a Navarra, la segona fageda més gran d'Europa

Si la selva Negra d'Alemanya està entre els teus desitjats destins, has de saber que una mica més a prop de casa trobem la segona fageda més gran d'Europa: la selva d'Irati. Aquí els boscos de faigs es combinen amb els d'avets, conformant una gran massa forestal de 17.000 hectàrees. Un frondós bosc amb gran valor ecològic que constitueix un dels tresors naturals més venerats de Navarra, capaç de delectar-nos a cada estació amb un paisatge diferent.

Durant la tardor, els cridaners colors propis de l'estació comparteixen protagonisme amb els cabirols. La brama amb la que aquests animals intenten conquistar les femelles en la seva època de zel ressona per tot el bosc.

Podràs accedir a través de dues vies diferents: les Cases d'Irati (oriental) i Arrazola (occidental). En ambdós llocs hi ha llocs d'informació on s'ha de pagar una taxa de manteniment de 5 € per cotxe o 2 € per moto.

Selva d'Irati

Fageda de Montegrande, ruta de senderisme fins a la cascada del Xiblu

En plena Serralada Cantàbrica s'amaga una de les masses forestals més grans d'Astúries. Entre faigs —arbre per excel·lència d'aquesta zona—, roures i grèvols discorre un camí pel qual a més de gaudir de la fauna, si observem amb cura podrem detectar alguna pista de la presència de grans mamífers: cérvols, isards, cabirols, senglars, ossos i llops, entre d'altres, deixen les seves empremtes al seu pas per aquestes terres, mentre que voltors, àguiles o astors en sobrevolen el cel.

A mida que avancem, sense deixar d'admirar la bellesa de l'entorn, comença a ecoltar-se l'aigua de la cascada del Xiblu, que llueix especialment espectacular els mesos de desglaç. Una molt bona recompensa després de superar un sender senzill, però amb bastant desnivell en la seva part final.

Fageda de Montegrande

La fageda d’en Jordà, inspiració artística (Girona)

Aquest bosc de faigs no et deixarà indiferent. De característiques úniques a Espanya, creix sobre un terreny relativament pla, format per una llengua de lava refredada procedent del volcà del Croscat, a una altitud gens freqüent per a aquest tipus d'arbres (entre 550 i 650 m).

La seva singular bellesa va inspirar els versos del poeta Joan Maragall, que va escriure el conegut poema "La fageda d'en Jordà" en el seu honor. Per deixar-se portar pel paratge, hi ha diferents circuits amb dificultats i longituds diverses. Des d'un curt i senzill sender circular de gairebé mitja hora de durada a llargues caminades amb què endinsar-se a la zona volcànica de Croscat i Santa Margarita, que bé mereixen una visita.

Aquest bosc també ofereix l'opció de visitar la part més frondosa de la fageda còmodament en un carruatge de cavalls. L'alternativa perfecta per a les persones amb mobilitat reduïda o els petits de la casa.

La fageda d’en Jordà

Fageda de Carlac, relats a la vall d'Aran

Fent frontera amb França, descobrim el petit poble de Bausen. Des dels seus carrers de pedra i pissarra podrem accedir a una de les rutes de senderisme més boniques del món, que a més resulta ideal per fer en família. Però atenció amb els desnivells, els nens hauran d'estar acostumats a caminar per la muntanya.

Els seus mil·lenaris faigs amaguen infinitat d'històries i misteris, entre els quals destaca la memòria de dos joves emparentats i enamorats que no van poder pagar la “dispensa” que el capellà de l'església els exigia per casar-se. Aquests van optar per viure junts. Però, quan la dona va morir, el rector es va negar a donar-li sepultura al cementiri del poble. Els veïns van construir un cementiri civil amb una sola tomba en un racó apartat i tranquil, on encara avui hi descansa la Teresa (així es deia la dona), sempre acompanyada amb flors.

Fageda de Carlac

Tot sota control

La fageda de Montejo, la fageda d'Otzarreta, la selva d'Irati... només són algunes de les millors fagedes d'Espanya que hem escollit com a mostra per animar-te a gaudir de la natura, tot i que el temps no acompanyi del tot.

Són paratges frondosos i propers a rius i rierols, per la qual cosa s’hi acostuma concentrar bastanta humitat. Recorda anar ben equipat, amb roba i calçat còmode, una mica d'aigua per al passeig i la reserva feta amb temps a les fagedes on així s'exigeixi.

La ubicació d'aquests plans de tardor acostuma a estar bastant allunyada de les ciutats, per la qual cosa necessitaràs anar-hi en vehicle. Abans de ficar-te per carreteres de muntanya, revisa’n l’estat i assegura't d'estar cobert en cas d'accident. Si encara no coneixes les nostres assegurances d'auto i moto, aquí pots descobrir tots els seus avantatges. Et sorprendran!

També et pot interessar

Els nostres productes