• 4 min de lectura

Per mantenir l'aire condicionat del cotxe en perfecte estat és essencial de fer-ne net els conductes, carregar el gas refrigerant i no forçar el compressor, entre d'altres.

La península ibèrica ja s'ha convertit en un forn, com cada estiu i, per tant, si no fas el manteniment del cotxe com cal, pot ser que es torni una de les saunes més abrusadores del món.

Si vols passar calor, no continuïs llegint, però si t'estimes més que els viatges amb el vehicle siguin tan fresquets com sigui possible, no t'esperis ni un dia més sense revisar l'aire condicionat del cotxe. D'aquesta manera impediràs que, de sobte, no refredi com cal o desprengui tufs d'allò més desagradables.

Com i quan s'ha de netejar l'aire condicionat del cotxe

Evita les pudors

No has entrat mai en un vehicle que faci ferum de vinagre o d'humitat? Això passa quan els conductes de ventilació són bruts. Sí, a banda de polir la carrosseria del teu bòlid cada diumenge a la tarda perquè sigui ben lluent, n'has de mantenir net el circuit de l'aire, si no vols espantar l'aventura de torn amb una pudor que recorda les bombes fètides.

Potser el filtre de partícules s'ha embrutat més del compte o hi ha verdet en algun replec a causa de la humitat del condensador. És vital de mantenir els filtres de l'habitacle i del pol·len en bon estat, però, de tant en tant, l'hauries de fer net a fons.

A banda de prevenir pudors, també frenaràs la transmissió de malalties. Doncs sí, és una tema d'higiene, com ara rentar-se les mans o les dents.

Com he de netejar l'aire condicionat del cotxe? Passos que cal seguir

Els experts recomanen de fer aquesta mena de neteja cada sis mesos. Si ets traçut, pacient i tens una mica de temps, ho pots arribar a fer tu mateix.

  1. Treu la pols acumulada de les escletxes de l'aire. Amb un drap, una baieta o un pinzell podràs arribar als racons més amagats.
  2. Eixuga la humitat dels conductes. Una manera simple és encendre la calefacció al màxim de potència durant cinc minuts. Si no vols morir asfixiat, surt del vehicle.
  3. Aplica-hi un producte per desinfectar. D'aquesta manera eliminaràs els possibles fongs, els bacteris i els àcars que facin bivac dins dels conductes. És cabdal de seguir fil per randa les instruccions d'ús especificades en el producte.
  4. Que circuli l'aire. Obre les portes, les finestretes i, fins i tot, el maleter de bat a bat per ventilar-ho tot abans de tornar a fer servir el cotxe.

I si l'aire no surt fred?

Encara que, de vegades, no hi pensem, el gas refrigerant del vehicle es pot acabar. Les vibracions continuades i els canvis de temperatura fan que, al cap del temps (quan el vehicle ja té uns quants anys), es perdi la càrrega preestablerta.

A partir dels quatre o cinc anys de vida, és ben probable que hàgim de recarregar l'aire condicionat; per regla general es fa cada dos anys. Amb això n'hi hauria prou. Si no és així, i la temperatura de l'aire et dona problemes en menys temps, vigila!, potser tens una fuita i l'hauràs de reparar.

Recarregar l'aire condicionat, què és i com es fa?

La recàrrega de l'aire condicionat del cotxe és, tot ras, reomplir el sistema d'aire condicionat amb gas refrigerant fins que sigui ple.

Tot i que al mercat hi ha jocs de recàrrega perquè un mateix resolgui el problema del gas refrigerant, no ho aconsellem del tot. Els mecanismes dels cotxes són cada cop més complexos i és fàcil d'espifiar-la. Cal parar sobretot compte si el teu cotxe és híbrid o elèctric: si fas servir un joc inadequat et podries enrampar mentre el recarregues.

Val més de confiar-ho a un especialista. Si vas a cap taller, et podran fer una càrrega de l'aire condicionat en comptes d'una recàrrega. Pot sonar igual, però no és ben bé així. La càrrega implica buidar de gas el circuit de l'aire condicionat per omplir-lo, tot seguit, amb gas nou, fet que garanteix un més bon manteniment del sistema de climatització del vehicle.

Forçar la màquina pot sortir molt car. Com pots evitar visites desagradables al taller?

La disminució de gas pot forçar el compressor i augmentar el consum de carburant. Saps allò que deien que tenir l'aire engegat ens feia gastar més? Doncs no és del tot veritat, perquè ens fa gastar més la manca de gas. Què et sembla?

A més a més, podries fer malbé el sistema i s'hauria de canviar sencer. I aquí sí que et pot agafar un cobriment quan visitis el taller. Així doncs, ja saps què diuen,val més curar-se en salut.

Entre les prevencions que et detallem també hi hem d'incloure el control de la temperatura, que, idealment, s'hauria de mantenir entre 22 i 24 graus per, una altra vegada, no forçar el compressor. No serveix de res ajustar el termòstat de l'aire a 17 graus quan entrem en un cotxe que bull. Obre les finestretes i deixa que l'interior es ventili abans d'engegar l'aire. Recorda aquest consell també quan arribi l'hivern, perquè el circuit pateix igual quan volem apujar la temperatura de l'habitacle més de pressa del compte.

Altres problemes potencials que s'haurien de tenir en compte

La manca de gas, el deteriorament del sistema o que tant se te'n doni de netejar l'aire condicionat del cotxe no són els únics motius que faran que et desintegris per la calor: l'obstrucció o el desgast del filtre del pol·len o un problema elèctric al sistema també et podrien fer una mala passada quan vas més just de calés. El senyal d'alarma, si hi ha cap d'aquests problemes, saltarà quan detecti que el grau de refredament no és igual que abans.

Si portes el cotxe a una revisió o a carregar el gas de l'aire condicionat, assegura't que comproven el funcionament del sistema, la pressió del circuit, el punt d'arrencada del compressor, la corretja de l'aire condicionat i l'estat del filtre a l'interior per garantir que la climatització del vehicle rutlla com cal.

Si no tens més opcions, aquesta solució et podria estalviar alguna suada innecessària

Quan diuen que ja s'ha inventat tot, és que pocs ginys falten per empescar-se en l'actualitat. Has sentit a parlar dels aires condicionats portàtils per a cotxes? Sí, hi ha aires condicionats portàtils per a cotxes, ho repetim per si et sembla que no ho has llegit prou bé.

Els fan servir força els professionals que han d'estar-se moltes hores al volant, però si l'aire del cotxe no tira, o no en tens, et pots afegir al seu club de fans.

En trobaràs diferents models, amb més potència o menys, però la majoria funciona com un petit dipòsit d'aigua freda amb una presa de corrent a l'encenedor/endoll del cotxe. No esperis grans miracles, però sí que et farà servei per passar el tràngol.

Ull viu!

El sistema de ventilació, a banda de contribuir al teu benestar, és un sistema de seguretat. Et pot ajudar a estar més alerta quan tens fatiga i és realment important per aconseguir una bona visió de la calçada si s'entelen els vidres.

Així doncs, és tan important com disposar d'una bona assegurança de cotxe. Saps quines opcions tenim perquè estiguis sempre protegit a la carretera? Te les presentem!

També et pot interessar

Els nostres productes