• 5 min de lectura

La formació dels petits de la casa va molt més enllà de la simple adquisició de coneixements, dades i fórmules abstractes. Ha de ser una experiència emocionant, interactiva i, sobretot, significativa. Com figures de suport, les mares i pares sempre busquem oferir als més joves les millors eines per al seu desenvolupament, i és aquí on entren en escena els jocs educatius.

Recordes l'emoció de realitzar un puzle en família o de gaudir d'una tarda de jocs de taula? Aquesta sensació és la que podrem transmetre a través dels jocs didàctics, una poderosa eina per a l'aprenentatge, capaç de transformar el procés d'adquisició de coneixements en quelcom divertit.

Jocs educatius

Et convidem a descobrir com aquests passatemps estimulen el desenvolupament, ajudant-los a comprendre millor el món que els envolta i a resoldre problemes de manera entretinguda. No són simples materials pedagògics, són portals cap a un món de descobriment i enriquiment.

A més, amb les dates que s’acosten, també et portem algunes idees de regals infantils perquè els patges més previsors puguin aprofitar al màxim les ofertes del Black Friday 😉

L’educació que deixa empremta

L’aprenentatge significatiu, aquest terme que sona a música celestial per als pares i educadors, té un significat profund. No es tracta només de memoritzar dades per a una prova, sinó de comprendre i retenir la informació de manera que tingui sentit en les nostres vides. Els jocs educatius són la vareta màgica que fa possible aquest tipus d'ensenyament.

Imagina la teva filla o el teu fill explorant un món ple de números, lletres i conceptes científics, com si fossin intrigants misteris. El procés d'aprenentatge es converteix en una apassionant aventura de descobriment en lloc d'una avorrida lliçó de llibre de text.

Però com funcionen aquests jocs màgics? És simple: les joguines educatives estan dissenyades per involucrar els petits en una experiència interactiva. En comptes de ser espectadors passius, es converteixen en protagonistes actius de la seva pròpia formació. Això significa que prenen decisions, resolen problemes i, el més important, comprenen el perquè d’allò que estan aprenent.

Et posem un exemple amb la geografia com a matèria perquè ho visualitzis millor. En el moment d'estudiar els noms de països i capitals, un joc educatiu pot portar els nens a una emocionant expedició al voltant del món a la recerca de secrets ocults. Per tenir èxit, hauran d'aplicar el seu coneixement per resoldre endevinalles i descobrir llocs misteriosos. Quan l'aprenentatge es converteix en una emocionant aventura, es torna significatiu i memorable, i les noies i nois es converteixen en apassionats exploradors del coneixement geogràfic. Allò que aprenguin perdurarà als seus caps de forma molt més efectiva.

Beneficis dels jocs educatius

Una vegada hem entès com funciona l'aprenentatge significatiu a través dels jocs, volem ressaltar els principals beneficis d'aquest tipus de diversió, perquè, al cap i a la fi, es tracta d’això, de divertir-se.

  • Aprenentatge atractiu. Et cansa escoltar que les lliçons són avorrides? Els jocs didàctics canvien aquest sentiment. Com ja hem esmentat, transformen l'aprenentatge en una aventura emocionant on submergir-se en nous desafiaments i explorar mons desconeguts.
  • Desenvolupament d'habilitats. Es tracta d'una espècie de gimnàstica per a la ment. Milloren facultats essencials com la resolució de problemes, la presa de decisions, la creativitat i la col·laboració. Quan estan resolent enigmes per salvar un personatge d'un conflicte, exerciten el seu cervell mentre s’ho passen bé.
  • Comprendre, no memoritzar. En lloc de memoritzar dades com si fóssim lloros, aquest tipus de jocs fomenten la comprensió real. Interioritzen el perquè d’allò que fan, cosa que propicia que el coneixement sigui més sòlid i durador.
  • Fracàs com a oportunitat. En un món de fantasia, el fracàs no és el final, sinó una oportunitat per guanyar coneixement i millorar. Els nens aprenen a enfrontar desafiaments amb valentia i a no rendir-se fàcilment, habilitats que els serviran a la vida real.
  • Motivació intrínseca. Quan els petits gaudeixen del que fan, estan naturalment estimulats per adquirir destreses. Els jocs generen un interès especial provocat pel plaer d'aprendre, no per recompenses externes.
  • Aprenentatge personalitzat. Cada nena i nen són únics, i aquest tipus d'activitats poden adaptar-se a les necessitats individuals. Poden avançar al seu propi ritme i explorar àrees que els interessen.

Cal triar entre diversió i aprenentatge quan podem tenir-ho tot? Les joguines educatives ens ajuden a marcar la diferència en la formació de les nostres filles i fills.

Idees de regals infantils (i no tan infantils) per a SS. MM. els Reis Mags d'Orient

Ara que hem explorat com els jocs didàctics poden enriquir el procés d'aprenentatge, és important recordar que també poden ser un regal ideal per a ocasions especials.

S'apropa el nadal i les atractives ofertes de Black Friday! Una oportunitat perfecta per adquirir aquest tipus de recursos que no només entretindran els diferents membres de la família, sinó que també els ajudaran en el seu desenvolupament.

A més, és una alternativa genial per a totes les edats, des dels més peques fins als adolescents o fins i tot als adults. Aquí et presentem una selecció de jocs classificats per grups, perquè es converteixin en el regal estrella de les pròximes festes.

Per als més petits (0-3 anys):

n aquesta etapa primerenca de desenvolupament, les joguines educatives exerceixen un paper crucial en l'estímul dels sentits i el creixement cognitiu.

  • Llibres amb textures. Els llibres de tela amb diferents textures i colors són perfectes per als nadons. Poden explorar les pàgines amb les seves mans i la boca, cosa que estimula el seu sentit del tacte i la seva curiositat.
  • Blocs apilables. Ideals per millorar les habilitats motrius. Les nenes i nens poden agafar, apilar i esfondrar els blocs, desenvolupant la coordinació ull-mà i el pensament lògic.
  • Joguines d'encaix.Adaptats segons l'edat, des de simples encaixos de formes geomètriques a jocs de seriació amb peces i cordills, impulsen els nens i nenes a desenvolupar facultats motrius fines i la paciència a mesura que practiquen.

Per als aventurers de la casa (3 a 6 anys):

En aquesta fase, els nens i nenes estan desenvolupant perícies essencials. Els jocs poden estimular la memòria, la coordinació motriu i el pensament lògic. Alguns jocs populars per a aquesta edat inclouen:

  • Jocs de memòria. Afavoreixen el desenvolupament d'una memòria sòlida, millorant la capacitat de recordar informació i patrons.
  • Trencaclosques i puzles. Són ideals per fomentar el pensament crític i la coordinació mà-ull. Aprenen a resoldre problemes mentre acoblen les peces.
  • Jocs de construcció. Els jocs de construcció, com el LEGO, estimulen la creativitat i la destresa manual perquè permeten els nens dissenyar i crear les seves pròpies estructures.

En l'univers de primària (6 a 12 anys):

A aquestes edats, les noies i els nois estan llestos per abordar habilitats més avançades, com la lectura, l'escriptura, les matemàtiques, la lògica i l'estratègia. Aquestes són algunes recomanacions per enfortir aquestes àrees. Segur que localitzes bones ofertes de Black Friday!

  • Jocs de taula. Res millor que un “Scrabble” per millorar el vocabulari i fomentar la competència amigable. Aprendran a formar paraules i pensar de manera estratègica.
  • Escacs. Els escacs són un clàssic que estimula el pensament crític i estratègic. Ajuda a planificar moviments i anticipar les jugades de l'oponent.
  • Robòtica. Les combinacions de construcció més avançades, com els equips de robòtica, permeten explorar conceptes d'enginyeria i programació.

Per a adolescents (12 anys d'ara endavant):

Els i les adolescents poden beneficiar-se d'alternatives més complexes que desafiïn el seu pensament crític i motivin la presa de decisions i resolució de problemes. Alguns exemples inclouen:

  • Jocs d'estratègia: “Magic: The Gathering”, “Civilization”, “Risk”… són moltes les opcions per desenvolupar destreses de planificació i pensament estratègic. A més de treballar la creativitat i la narració.
  • Jocs de ciència. Les activitats lúdiques basades en la ciència poden ajudar les i els adolescents a comprendre conceptes científics complexos a través de l'experimentació.
  • Simuladors econòmics. Jocs com “SimCity”, “RollerCoaster Tycoon” o fins i tot el “Monopoly” permeten explorar conceptes econòmics i de gestió.

Durant aquest recorregut pels jocs educatius, hem entès com l'aprenentatge pot il·luminar el camí cap a un futur brillant. Jugar és aprendre, però com ja hem dit, la cosa principal quan juguem és divertir-nos i, per a això, hem vist moltes opcions que no impliquen el mòbil ni les pantalles. Perquè el temps de joc, a casa, en un espai familiar, segur i confortable és un temps de qualitat que us recomanem esprémer al màxim. T'assegurem que, juguis al que juguis en família, tots sortireu guanyant. Nosaltres col·laborem amb aquestes idees de jocs i fent, amb les nostres assegurances de llar, que casa teva sigui un lloc segur on relaxar-se i divertir-se.

També et pot interessar

Els nostres productes