• 3 min de lectura

Sembla inevitable. Les grans depeses comporten un temps de recuperació. Passa després del Nadal amb la famosa pujada de gener i, sense adonar-nos-en, reapareix després de l'estiu i la temuda tornada de les vacances amb la pujada de setembre que, a més, aquest any pinta encara més pronunciada de l'habitual.

Cordin-se els cinturons perquè, a part d'un considerable pendent, venen corbes. Què hi farem! Ja sabem que la inflació està com està i que els tipus d'interès han començat la seva escalada, per no parlar de l’embolic que tenim muntat amb l'energia (i ara sí, “winter is coming”). Si addicionalment, aquest estiu ho hem donat tot durant les vacances i hem hagut de fer front a les diferents despeses de la tornada a l'escola, la nostra economia estarà feta miques. Però per a això som aquí, per portar-te possibles solucions per posar en ordre les finances familiars. Algunes les podràs posar en pràctica ara mateix i d'altres et vindra bé per tenir-les en compte a futur. Som-hi!

La pujada de setembre

Una miqueta de previsió, que no es tracta d'imprevistos

Que podem trobar-nos amb algun imprevist com l'avaria del cotxe durant el viatge de tornada?, podem. Tanmateix, la majoria de les despeses que ens esperen al setembre quan arribem a casa són recurrents i molt previsibles.

Uniformes, llibres de text, material escolar, matrícules d'extraescolars, gimnasos i altres activitats... són una pasta, ho són. Però no ens enganyem, sabíem que serien allà abans d'anar-nos-en a la platja. Així que, només cal una miqueta de criteri i organització en les nostres previsions. Si fem un pressupost anual, tot això hauria d'estar contemplat i controlat.

Descarrega una app de despeses, una veueta de la consciència molt eficaç per gastar menys

Igual no etc comptable i només pensar a obrir un full d'Excel t'entren suors fredes, però avui dia les “stores” dels dispositius mòbils tenen quantitat d'aplicacions amb versions gratuïtes per anotar les despeses de forma senzilla. A més, com sempre portes el mòbil a sobre, et resultarà més fàcil fer-ho a cada moment i no oblidar ni un cèntim. Per aconseguir estalviar al setembre, cada detall compta.

Per a què serveix això? És una manera molt eficaç de controlar el que gastes. T'ajudarà a planificar el pressupost anual, revisar comptes i, encara que no ho creguis, a gastar menys, evitant la síndrome del desordre financer. Ja veuràs com t’ho penses dues vegades abans de malgastar amb capricis impulsius i innecessaris.

A la tornada a l'escola, tot suma (i resta)

Una de les despeses més grans de les famílies al setembre és la tornada a l'escola. Entenem que és una partida imprescindible, però també et diem que es pot reduir. Et donem alguns consells per aconseguir-ho.

  1. Revisa què tens a casa. Abans de res, treu tot el que hi ha als armaris i calaixos per comprovar què es pot continuar utilitzant encara. Les finances familiars i el medi ambient agrairan que reutilitzis el material i la roba que encara estigui en bon estat.
  2. Prepara una llista de la compra i cenyeix-t’hi. Això és com quan anem al supermercat: tenir apuntat el que realment necessitem, i no sortir-nos-en, és la fórmula màgica per gastar menys.
  3. Atenció a les ofertes. Els qui ho organitzen amb temps solen beneficiar-se de descomptes molt favorables. Afina l'olfacte i converteix-te en tot un caçador de gangues.
  4. Un “visca” a la segona mà. L'univers de la segona mà té una infinitat d'oportunitats: uniformes, llibres de text, abrics i tot el que puguis imaginar per equipar els petits.
  5. Sol·licitar beques i ajuts públics o privats. Moltes localitats fan la tornada de les vacances una mica més suportable amb ajuts a l'escolarització o a la compra del material escolar. Que no se't passi el termini! I atenció també en aquelles empreses que comptin amb algun tipus de subvenció per als seus treballadors.

Canvi d'hàbits, és el moment

Amb la nevera buida i tot el curs escolar per davant, pot ser un bon moment per replantejar-se els hàbits. Aprofita per comprar el que se’t posa bé i és realment necessari. Deixa fora del carro tots aquells capricis que no aporten res ni nutritivament ni financerament parlant. Ja veuràs com aconsegueixes equilibrar una mica més el cistell de la compra que tant ha pujat últimament.

Aquest consell es pot aplicar a molts altres àmbits de la vida. Durant uns mesos, prova de reduir despeses supèrflues com sortides, televisió o fins i tot telèfon. Pren-te la tornada de les vacances com a punt de partida per revisar o començar el teu propi pressupost anual i aconsegueix suportar molt millor la pujada de setembre.

També et pot interessar

Els nostres productes