• 5 min de lectura

Què he de fer per produir la meva pròpia energia fotovoltaica? Quins requisits he de complir? De quines subvencions em puc beneficiar? És rendible? Et donem les claus per fer possible el teu propi hort amb panells fotovoltaics.

El sol crema! Ja sabem com n’és d’important untar-se bé de protecció per no acabar com un tomàquet quan aquesta gran estrella apreta. Però la potència de l'astre rei també amaga beneficis entre els quals destaca la seva vàlua per produir energia.

Segur que has vist com cada vegada hi ha més plaques solars a les teulades i terrats de cases i edificis. La desaparició de l'anomenat peatge de les energies renovables, la trepidant pujada del preu de l'electricitat, l'auge del teletreball i la preocupació per conservar el planeta han disparat l'autoconsum fotovoltaic.

I tu? T'has preguntat si podries instal·lar plaques solars a casa? És més senzill del que sembla i des d'aquí intentarem resoldre els dubtes més comuns i així, a més, aportem el nostre gra de sorra per fer d'aquest món un lloc més sostenible.

panells fotovoltacis a casa

Llavors, puc passar-me a l'autoconsum fotovoltaic?

La resposta general és sí, però t'has d'assegurar que el teu habitatge compta amb una sèrie de requisits mínims per a la seva instal·lació. Els procediments seran una mica diferents depenent de si vius en una casa independent o en una comunitat. En aquest últim cas, caldrà posar d'acord els veïns i qualsevol que hagi assistit a una junta sap que això no és tasca fàcil.

Requisits per instal·lar panells solars

No t'espantis, no es tracta de res de l'altre món, però sí hauràs d'aplicar una miqueta el sentit comú. De què parlem?

  • Comptar amb una coberta adequada i en bon estat. Imagines ancorar l'estructura a una teulada que cau a trossos? Evidentment, no tindria ni cap ni peus. Abans de res, assegura't que l'estructura suportarà la instal·lació i que no necessitarà reparacions a curt termini.
  • Orientació òptima cap al sol. Com podem imaginar, aquesta tecnologia fotovoltaica necessita la radiació solar per funcionar, així que com més sol rebi, millor rendiment tindrà. Lògic, oi? Per això, l'ombra no serà la nostra amiga.
  • Complir la normativa vigent. La paperassa no agrada, ho sabem, i les administracions també perquè sembla que cada vegada ho estan posant una miqueta més fàcil. A més, moltes de les empreses instal·ladores estaran disposades a ajudar-te amb aquests tràmits. En què consisteixen?
    • Els que apliquen a la reglamentació urbanística. Com si de qualsevol altra obra o reforma es tractés, hauràs de sol·licitar un permís d'obra per procedir al muntatge dels plafons. El tipus dependrà de la localitat on resideixis. Recomanació! Abans de res, contacta amb l'ajuntament del teu municipi per assegurar-te que la instal·lació al teu habitatge és legal.
    • Els que apliquen a la reglamentació elèctrica. Com a sistema generador d'electricitat, has de registrar i legalitzar la instal·lació davant de la Indústria. Per a això ha d'estar registrada i validada per un instal·lador autoritzat.

Tipus d'instal·lacions fotovoltaiques: quina és la que més t'interessa?

Una vegada tenim clar que al nostre habitatge és apte per a l'autoconsum fotovoltaic, el següent pas és conèixer quins tipus d'instal·lacions puc trobar. Efectivament, no totes les plaques solars que veiem a les teulades dels nostres veïns són iguals. En què es diferencien?

  • Connectades a la xarxa elèctrica. Són la majoria de les instal·lacions que trobes en passejar pel teu barri. Entre aquesta tipologia podem diferenciar dues modalitats que és important que coneguis.
    • Autoconsum amb excedents. A més de gaudir de l'energia que les plaques de la teva teulada han generat, injecta l'energia sobrant a la xarxa de distribució. En aquest cas, podràs acollir-te a diferents mecanismes de compensació.
    • Autoconsum sense excedents. Et serveixes de l'energia del sol aconseguida, però si es produís energia de més, aquesta es perd, ja que no s'injecta a la xarxa de distribució. Això sí, quan necessitis electricitat perquè el sol no està escalfant (a la nit o pel clima), podràs “tirar” de la xarxa.
  • Independents a la xarxa elèctrica. Aquestes són les que s'utilitzen en aquella caseta, amb la que somies, perduda al mig de la muntanya sense possibilitat de connectar-se a la xarxa de subministrament o on és complicat fer-ho. Aquestes instal·lacions sempre precisen d'acumuladors que actuaran de bateria per poder fer ús de l'energia quan el sol no llueix.

Que no se't passi! Aprofita les deduccions fiscals i subvencions per a plaques solars

Portem molt temps sent “el país del sol” com reclam per al turisme i, ara, sembla que ens hem posat les piles per ser-ho també en l'impuls de l'energia solar. Tot el territori compta amb un ampli ventall de subvencions i bonificacions per incentivar la instal·lació de panells solars. Gràcies a aquests ajuts podem arribar a tenir una bonificació de fins i tot un 50 % de la inversió inicial que s'hagi realitzat a la instal·lació fotovoltaica.

Quins beneficis fiscals puc trobar en instal·lar plaques solars a casa? Les principals subvencions per a plaques solars són la bonificació de l'Impost de Béns Immobles (IBI) i de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO); deduccions en l'Impost de la Renda (IRPF); i subvencions estatals, autonòmiques o municipals. Dependrà molt de la localitat on resideixis. A més, ara podràs accedir també de les subvencions del fons europeu NextGen per instal·lar panells solars.

Molt bé, però... és o no és rendible instal·lar plaques solars a casa?

Instal·lar panells solars és rendible en la majoria dels casos i més encara si et beneficies d'alguna de les subvencions de plaques solars esmentades en el punt anterior. A més, caldrà tenir molt en compte l'orientació i les hores de sol, com també hem comentat.

D'altra banda, com tantes altres coses en la vida, es tracta de quadrar pressupostos i aconseguir les millors prestacions, al millor preu, per amortitzar el desemborsament inicial l'abans possible. Peeeeeeerò molta precaució! Que no et facin passar bou per bèstia grossa. No has de considerar només el preu, sinó també tenir en compte aspectes com la qualitat, l'eficiència i les característiques específiques de cada equip.

Els experts consideren que la inversió inicial acostuma a amortitzar-se en un termini de 7-10 anys, mentre que la vida útil dels equips està entorn dels 25-30 anys. Així que, si fem càlculs, podrem gaudir d'uns 15 anys d'electricitat solar corrent pels cables de la nostra llar.

I molt de compte, perquè no tots som iguals. Tots aquests números dependran del consum que tinguem, de la modalitat d'autoconsum triada (connectat a la xarxa amb compensació d'excedent és generalment el que surt més a compte), de les subvencions disponibles, del manteniment...

Més articles sobre:

També et pot interessar

Els nostres productes