• 4 min de lectura

Cerques projectes d'estiu per refer-te de la calor? Et presentem gorgs i piscines naturals perquè fugis a cuita-corrents de la ciutat.

No t'emmandreixis! Si estàs tip dels projectes d'estiu de sempre, et proposem unes quantes alternatives per sortir de la ciutat i resistir les temperatures tan altes en llocs màgics envoltats de natura.

Sona bé, oi? Doncs prepara un tec per fer a l'aire lliure (aquí ja et vam ensenyar com l'havies de fer si volies tenir èxit), agafa la tovallola, el vestit de bany i tria entre les millors piscines naturals d'Espanya per refer-te de la calor i passar un bon dia.

Què són les piscines naturals i on les podem trobar?

Les piscines naturals disten molt dels tolls de la urbanització de casa teva o de les grans piscines municipals de la teva vila. Són espais on l'aigua s'ha embassat sense la intervenció humana. Vaja, això seria sublim, però, si hem de ser francs, hi ha llocs on s'ha intervingut una mica per condicionar-les.

Malgrat tot, són piscines on l'aigua arriba de manera completament natural. No s'omplen amb cap canonada ni tenen depuradora i l'aigua no s'hi tracta amb clor. I, aleshores, d'on ve? Doncs dels rius, del mar o d'un brollador. Són entorns captivadors que trobem repartits per tot Espanya.

Te n'enumerem les més espectaculars i també les que són més a prop de les grans urbs perquè et puguis escapar de l'asfalt i facis una capbussada al bell mig de la natura.

Gorgs de Mougás (Pontevedra)

A l'anomenada “ruta máxica” trobaràs un idíl·lic sistema de gorgs a prop de diferents salts d'aigua i de rierols a recer d'un bosc espès. No s'hi arriba fàcilment, però només has de recórrer un parell de kilòmetres camps a través. I ja et diem que la recompensa (aigua ben fresqueta en un indret màgic) paga la pena. La més majestuosa és l'anomenada Poza Grande (el gorg gran), però n'hi ha d'altres de diverses mides.

Gorgs de Mougás (Pontevedra)

Estany de Sanabria (Zamora)

A la província de Zamora s'amaga el llac glacial més gran d'Espanya. Una alternativa refrescant per fer-hi una capbussada quan colla la calor de l'estiu. Hi trobaràs tot de zones per banyar-t'hi, la majoria perfectament condicionades i amb un accés fàcil per carregar a collibè les neveres, les cadires i les ombrel·les… Tot el que necessites per gaudir d'una magnifica jornada de repòs. Què esperes per sortir de la ciutat com un llamp?

Estany de Sanabria (Zamora)

Piscina natural de Cantonigròs (Barcelona)

La ciutat comtal, a banda d'oferir platges en ple Mediterrani, amaga entre les muntanyes altres oasis on et refaràs de la calor. Entre tots aquests paradisos de la natura, ens decantem per la Foradada de Cantonigròs, la més espectacular de les piscines naturals de la zona. Durant els mesos d'estiu tindràs l'opció de capbussar-t'hi després d'una hora i mitja de tresc sortint de Cantonigròs. Ara bé, si en vols una bona foto, val més que hi vagis els mesos de pluja. Hi haurà menys gent i el salt serà més cabalós.

Piscina natural de Cantonigròs (Barcelona)

Basses i piscines de Candeleda (Àvila)

El congost de Santa María proveeix d'aigua cristal·lina les basses urbanes de la vila de Candeleda: un indret per protegir-se de les altes temperatures i, alhora, per gaudir d'un enclavament privilegiat.

Devora el poble hi ha altres piscines i gorgs naturals com ara l'àrea d'esbarjo de Los Riveros, la badina de La Fidela o la de El Raso. A la rodalia del pont vell del congost d'Alardos del segle XVII, hi trobaràs també diversos gorgs a prop en molt bon estat de conservació. Molts inclouen una zona d'aparcament, una cafeteria, un restaurant i àrees d'esbarjo, però si continues riu amunt en descobriràs d'altres de més tranquils.

Basses i piscines de Candeleda (Àvila)

Las Presillas (Madrid)

Les piscines de Rascafría, a la vall d'El Paular, disposen d'una immensa àrea d'esplai amb extenses prades verdes i diferents zones de bany naturals a la llera del riu Lozoya. Tothom hi pot entrar lliurement i de franc, però s'hi ha d'abonar el preu estipulat d'aparcament per als vehicles (uns 9 euros). Hi arriba el transport públic del centre de la capital. Un dels projectes d'estiu més fàcils de dur a terme per sortir de la ciutat.

Las Presillas (Madrid)

Les basses de Letur (Albacete)

L'aigua sempre ha estat la gran protagonista d'aquest municipi on encara resten unes quantes zones de bany naturals com ara la bassa de Petaco, situada a la ruta circular del camí de Los Cantalares. És un paratge espectacular, amb aigua freda i transparent que s'obre pas entre la natura. Si fa no fa trigaràs tres hores per fer la ruta sencera, però sortint de l'anomenada Puerta del Sol (porta del sol) hi ha un accés molt més ràpid que no passa de trenta minuts a peu. De fet, només s'hi pot arribar caminant. Si aquesta proposta no fa per a tu, en ple nucli urbà trobaràs la bassa de Las Canales, una piscina natural envoltada de jardins esplèndids.

Les basses de Letur (Albacete)

Chorreras del Cabriel (Conca)

És un magnífic paratge natural format per salts, cascades i aigües fredes i cristal·lines. Oi que ja t'imagines que hi ets per refer-te de la calor? Es tracta d'un congost fluvial excavat en una bastida immensa de tova volcànica i amb grans gorgs que s'entrellacen. Avui dia encara s'hi continua formant tova volcànica i estromatòlits. Als encontorns podràs practicar senderisme, esports aquàtics i turisme natural.

Per gaudir d'una de les millors piscines naturals d'Espanya, se n'ha limitat la capacitat dels aparcaments situats als accessos venint d'Enguídanos i de Víllora (els pobles de més a la vora). S'hi pot reservar en línia i val cap a 10 €.

Chorreras del Cabriel (Conca)

Toll Blau de Xulilla (València)

Situat al parc natural de la serra Calderona, entre les impressionants gorges del riu Túria, trobem aquesta altra piscina de temptadores aigües turqueses. Per arribar-hi has de caminar pel sender SL-CV72. No té pèrdua i és apte per a tota la família. A banda de fer-hi una remullada ben guanyada, hi podràs seguir una divertida ruta pels ponts penjats. Et desafiem a trobar-hi el truc, perquè, tot i que sembla un entorn completament natural, es va crear gràcies a la mà de l'home. Els àrabs van construir una presa a la llera del riu Túria per regar els horts de la rodalia en el segle XII.

Toll Blau de Xulilla (València)

Congost de Los Infiernos (Càceres)

La vall del Jerte té anomenada pels cirerers florits, però aquest no és pas l'únic reclam de la zona que a l'estiu ofereix autèntics paradisos per als banyistes més exigents. També hi ha gorgs remots on la pau i la solitud hi són la tònica habitual. No et parlem únicament de la coneguda piscina natural de Los Pilones, sinó d'altres indrets on només s'arriba amb visites guiades: Rehata o el Charcón de las Majadillas, entre d'altres.

Congost de Los Infiernos (Càceres)

Cueva del Gato (Màlaga)

Aquesta meravella de la biosfera és al parc natural de la Sierra de Grazalema, amb prou feines a quinze minuts de Ronda. Dins de la cova hi ha un aiguaneix que forma un estanyol d'aigües cristal·lines envoltat per una abundant arbreda i acollidores zones verdes. Per fer-hi un bany durant la temporada d'estiu, l'ajuntament de Benaoján cobra una entrada d'entre 2,5 i 1 €, si t'hi estàs més de quinze minuts (el temps estipulat per fer-hi les fotos instantànies de rigor).

Cueva del Gato (Màlaga)

Bassa de La Laja (Tenerife)

Simplement espectacular. Un dels indrets més autèntics de l'illa per capbussar-s'hi. És l'única piscina d'aigua de mar apta per banyar-s'hi de la llista, encara que a Tenerife hi és una cosa força habitual (sobretot al nord). Aquestes curioses formacions de la costa són el resultat d'erupcions volcàniques i, quan s'omplen d'aigua, creen una postal idíl·lica. Cal vigilar quan la marea és alta i hi ha un fort onatge.

Bassa de La Laja (Tenerife)

Set recomanacions per fer un bany segur

Pren-ne nota per fruir d'aquest autèntic superplà i que no s'esguerri el dia.

  1. Para compte amb els possibles corrents o remolins que et poden arrossegar. Recorda que no ets a la banyera de casa.
  2. Ull viu amb la canalla! Aquestes zones de bany naturals no solen estar vigilades, per la qual cosa haurem d'extremar encara més l'atenció.
  3. Fes servir calçat adequat per a aquesta mena de projectes d'estiu. Previndràs les relliscades, les ferides o els talls.
  4. No vulguis presumir saltant de dalt d'un espadat sense saber quina profunditat té l'aigua ni si hi ha roques al fons.
  5. Deixa-ho tot ben net. Recull la brossa i tota la brutícia que hi hagis escampat abans d'anar-te'n.
  6. Protegeix-te del sol. Si fas servir cap crema de protecció solar, procura que sigui biodegradable, perquè ets en entorns molt delicats.
  7. Per arribar fins a la majoria d'aquests paratges necessitaràs un vehicle. Assegura't que també té una bona cobertura. Coneixes les nostres assegurances de cotxe i de moto? Descobreix-ne tots els avantatges.

També et pot interessar

Els nostres productes