• Lara Marín López | #impúlsate
  • 5 min de lectura

El que ens ha costat tot el curs aconseguir, podem perdre-ho en un mes i eliminar de la nostra rutina una sèrie d'hàbits saludables que se’ns posaven molt bé. Intentem veure de quina manera podem tornar a recuperar aquests bons hàbits alimentaris sense sentir que estem renunciant a tot el que ens agrada dels menjars de l'estiu.

Com tornar a menjar bé després de les vacances

Dona descans al teu sistema digestiu

Amb això no vull dir que facis un dejuni de 16 hores, però avança una mica el sopar. Una cosa que ens acostuma a passar quan descontrolem més l'alimentació és que tenim gana a la tarda, precisament perquè entre el dinar i el sopar passa molt temps (això ve pel fet de sopar tard, és clar).

Aprofita aquesta sensació de gana per sopar aviat. Si sopes a les 19-20h. de la tarda (i no piques després a les 21 o les 22h. de la nit davant de la tele, és clar), quan t'aixequis l'endemà hauran passat tranquil·lament 11 o 12 hores de dejuni. Això li va bé al teu sistema digestiu i tu gairebé ni te n'hauràs assabentat. A més, hauràs matat el cuc de la tarda amb bons aliments en comptes de picar durant hores.

Moviment en dejú

Si a aquesta estratègia de sopar aviat li afegim quan ens aixequem 15-30 minuts d'exercici, abans d'esmorzar, seria una gran acció per a la nostra salut metabòlica. Creu-me que això farà que passis el dia molt millor: amb més energia, menys gana i molt més bon estat d'ànim. Amb aquest “exercici” no dic que te’n vagis a córrer, simplement em refereixo que facis uns minuts d'exercicis de força a casa i comencis el dia d'una manera totalment diferent i activant el teu cos.

Esmorzars amb proteïna i greix

El greix i la proteïna ens fan la sensació de sacietat i fan que l'estómac es buidi més lentament. Traducció: acabem de menjar ben tips i triguem més temps a tornar a tenir gana. Just el que necessitem per trencar aquesta dinàmica estiuenca d'anar picant tota l’estona.

Si en el teu esmorzar hi poses aliments com ou, pernil, melva, alvocat, anxoves... difícilment tindràs gana passades 2 hores. Quedaràs tip o tipa fins a l'hora de menjar i, precisament, donar-li aquest descans al teu sistema digestiu farà que tot funcioni molt millor.

Esmorzar amb o sense pa?

Pots intentar no menjar pa algun dia i esmorzar, per exemple, una truita a la francesa amb una mica d'alvocat, pernil ibèric i uns gerds amb un grapat de nous. Aquest esmorzar et deixarà tip i t'asseguro que trigaràs a tornar a tenir ganes o necessitat de menjar.

El pa és un aliment molt estès en els nostres esmorzars, però limitar-lo o eliminar-lo en alguns dies farà que gestionis molt millor el sucre del dia. Pots alternar dies amb pa i dies sense pa: aquesta podria ser una bona fórmula.

Tornar a les rutines ens ajudarà

A totes i tots ens agrada no tenir rutines, o això ens sembla. En realitat, a l'estiu, també ens muntem les nostres rutines, alimentàries i de tot tipus i, encara que ens semblin meravelloses, sabem que aquests pica-piques, aquestes begudes refrescants (ensucrades o amb alcohol) extra i aquests menjars copiosos i eterns, en el fons, no se’ns posen tan bé com ens sembla en el moment de prendre-les.

Al final de les vacances i amb la tornada a la feina, a l'escola, a la vida de la resta de l'any, és molt possible que reincorporem les rutines clàssiques: aixecar-se aviat, anar amb més pressa, tenir menys temps per dinar, tornar a destinar un moment fix per a l'exercici físic, elaborar menús per a la família o per endur-se el tupper a la feina, recuperar aliments “saludables” que a l'estiu hauran tingut menys presència...

Totes aquestes rutines, ben incorporades en el nostre dia a dia, ens ajudaran molt a recuperar també una alimentació més saludable i adient a allò que el nostre cos ens demana i necessita, sense excessos i amb horaris més adaptats a la nostra activitat.

I recorda, afegir activitat física a les noves rutines alimentàries recuperades després de les vacances segur que t’anirà molt bé per reprendre després de les vacances amb les piles ben carregades.

Si tens dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a trobar la manera de millorar els teus hàbits. Ja ho saps: les vacances poden ser el moment ideal per millorar la teva salut i incorporar bons hàbits.

Més sobre mi
Lara Marín López. Nutricionista i infermera. Professora de Ioga. Especialista en salut hormonal i de la dona. Màster en Microbiota humana per la Universitat San Pablo. Màster en Epidemiologia i Salut Pública per la Universitat Rei Joan Carles.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes