- Lourdes Peña | #impúlsate
- 4 min de lectura
Estiu, vacances, canvi de ciutat... són motius que ens fan canviar les nostres rutines durant unes setmanes i, possiblement, deixar de banda l'activitat física o, almenys, reduir-ne la freqüència i la disciplina amb què la practiquem la resta de l'any.
Com sabem, l'esport ens ajuda de diferents formes a mantenir la salut i una bona forma física, per tat, si aquest “sedentarisme ocasional” és el teu cas, no deixis que es mantingui més enllà de les vacances.
Com és recomanable començar novament?
És una qüestió una mica subjectiva, ja que depèn de l'esport que practiquessis abans o de la pèrdua de l'estat físic, però et donem uns exemples que ens poden valer a moltes i molts per reprendre el to físic i recomençar amb les nostres rutines d'activitat:
- Córrer. Córrer és un dels exercicis que podem anar adaptant i progressant a poc a poc. Si has passat tot l'estiu al “món del sedentarisme”, pots començar a córrer amb ritmes suaus i durant 20-25 minuts al dia. Fins i tot, alternar caminades i carreres amb el mateix exercici per adaptar-te a poc a poc.
- Bicicleta. És un altre dels esports fàcilment regulables al nostre estat físic. Comença amb pocs quilòmetres: en funció del teu exercici previ, pots començar amb 15-20km. i anar sumant pendent o millorant la cadència de pedalada.
- Natació. Aquest, molt probablement, és un esport que hem pogut realitzar durant l'estiu (encara que possiblement amb un esperit més lúdic que de “fer exercici”). Si és el teu cas, només has de mantenir-lo a la tornada. Intensifica ritmes i intenta realitzar almenys 20-30 minuts d'aquest exercici.
- Gimnàs. Si eres de gimnàs, exercici de força o musculació, l'ideal és que adaptis la intensitat, càrregues i nombre de repeticions.No repeteixis el que feies abans de les teves vacances! Seria molt recomanable que un professional qualificat et prepari la teva nova rutina de condicionament o que comencis amb classes dirigides. És bo començar per aquest tipus d'activitat física? Rotundament si, però sempre controlat.
- Ioga i/o pilates. Pots triar-ne un o ambdós, ja que són esports que garanteixen l'activació del CORE de forma controlada mentre som plenament conscients de la nostra activitat. Prepara l'elasticitat i to muscular per a la tornada a la rutina. A més, aquests exercicis són moltes vegades, sobretot si t'hi estàs iniciant, dirigits per un professor que està pendent de la teva actitud en tot moment, per la qual cosa la possibilitat de lesió disminueix. Si no els has practicat, abans és un moment ideal per fer-ho.
Què he de tenir en compte en reactivar-me?
Ja tenim 5 opcions per triar i començar amb la nostra rutina d'activitat física novament, però això no és tot. Quan tornem després d'un període de temps sedentari és important:
- Mantingues la hidratació durant l'exercici.
- Realitza exercici durant 20-60 minuts (depenent de la intensitat de l'exercici). No comencis amb exercici intens i temps llargs.
- Davant de qualsevol símptoma estrany, para. No és normal notar marejos, sensació d'ofec, falta d'aire...
- Realitza exercici amb càrregues més lleugeres. Tens temps de progressar, no comencis sense control ja que és més fàcil lesionar-te després d'un temps d'inactivitat.
- Alterna dies d'exercici i descans. Tornar a la rutina no implica l'obligació de realitzar esport 7 dies a la setmana. Recorda sempre que el teu cos necessita una recuperació.
- Busca una rutina. L'ideal és que trobis una rutina que puguis mantenir en el temps. Una de les coses més importants per aconseguir tots els beneficis de l'esport és la constància.
Una vegada interioritzat tot això, i una vegada interioritzat que les vacances acaben i la rutina torna en tots els sentits... comença! Següent objectiu: salut i bona forma física. Reactivar-nos físicament ens anirà molt bé per estar també actius i amb l'energia necessària per recomençar en la nostra rutina post-vacacional laboral, familiar, social...
Si necessites més informació l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran amb tots els teus interessos i necessitats. Totes aquestes pautes et serviran per adoptar uns bons hàbits que t'ajudaran a millorar la teva salut i qualitat de vida.
Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.
Més articles sobre: