• Lara Marín López | #impúlsate
  • 5 min de lectura

No et sentis culpable

En primer lloc, és important recordar que és completament normal i sa gaudir dels àpats festius del Nadal. Ho fem totes i tots i en aquestes dates la taula és un punt de reunió social clau i que hem de saber cuidar. La clau precisament rau a no deixar-se portar per la culpa si mengem massa o no sempre tan saludable com sabem que ens convé. La culpa no t'ajudarà a tornar a una rutina saludable, per tant, agafa forces i comença a canviar rutines.

Posa’t metes realistes

Recuperar les rutines d’alimentació saludable requereix temps. Estableix metes realistes i a curt termini. En lloc d'intentar perdre pes ràpidament, concentra't a crear hàbits alimentaris sostenibles. És normal que notis més gana que abans i tinguis la necessitat de picar (durant aquests dies passats, cada dia hi pot haver aperitiu, pastís, brindis...). A poc a poc, això s'anirà calmant i la sensació de sacietat tornarà.

Tria aliments saludables

En lloc de comptar calories o restringir aliments específics, centra't en el consum d'aliments que siguin sans. Incorpora una àmplia varietat de verdures, sobretot de fulla verda, als teus àpats, acompanyant-les de proteïnes magres i greixos saludables. Això et permet gaudir d’àpats deliciosos i nutritius sense sentir-te “a dieta” en el sentit de “no permetre't coses”. Per descomptat que, si et passes molt de calories, encara que siguin saludables, augmentaràs de pes, però si afegeixes greixos saludables com l'alvocat, la fruita seca i el peix blau, amb moderació, no hi ha cap perill. El problema no és tant el greix sinó el sucre i els productes processats.

a dieta tras la navidad

Escolta’t el cos

Aprèn a escoltar els senyals de gana i sacietat del cos. Menja quan tinguis gana i para de menjar quan et sentis satisfet. No s’hi val a menjar al cotxe mentre condueixes o dret o al teu lloc, mentre treballes. Atura’t i pren-te temps per menjar i posar focus en allò que estàs fent. Igual que per Nadal els àpats han estat un moment important, en el nostre dia a dia també els hem de donar la importància que mereixen, ja que no només es tracta de què mengem sinó de com ens ho mengem.

Organitza els teus àpats

Planificar els teus àpats amb anticipació pot ajudar-te a evitar decisions d'alimentació impulsives. Això et permet tenir opcions saludables i equilibrades sempre a prop, cosa que disminueix la necessitat de seguir una dieta restrictiva i menjar de manera inadequada. Si no ho fas així, et trobaràs decidint sobre la marxa i precisament en aquests moments és on pot ser que no prenguis les millors decisions alimentàries per a tu.

Moderació en lloc de restricció

En lloc d'eliminar del tot certs aliments, opta per menjar-los amb moderació. Gaudeix d'aquelles postres o menjars “menys sans” de tant en tant, però assegura't que siguin realment excepcions. La moderació et permetrà gaudir d'alguns aliments sense sentir-te culpable. Per exemple, si t'encanta la xocolata, no has d'eliminar-la completament: gaudeix d'una peça o dues de xocolata amb un alt percentatge de cacau després de menjar (entre 85 i 99%). I si en algun moment vols introduir una xocolata més dolça, fes-ho però com a quelcom excepcional i en poqueta quantitat. Aprendre a gaudir dels aliments amb moderació et permet connectar amb la sensació de gana real i sacietat. A llarg termini, això contribueix a mantenir una alimentació saludable sense la necessitat de seguir dietes extremes.

No et comparis i sigues pacient amb tu mateix

Evita comparar-te amb altres persones, especialment a les xarxes socials, on les imatges de menjars “perfectes” són habituals. Cada persona és única i allò que funciona per a una no necessàriament funcionarà per a una altra. La recuperació de l'alimentació saludable és un procés: porta temps, organització i paciència. Hi haurà pujades i baixades, però l'important és mantenir el teu objectiu. No et rendeixis i continua treballant cap a un estil de vida més saludable, on l'alimentació és un pilar principal combinada amb l'activitat física.

Incrementa l'activitat física

L’exercici és una part crucial per recuperar una alimentació saludable. No necessites fer canvis dràstics, però intenta incorporar activitat física regular a la teva rutina. Passejar, nedar, córrer o practicar ioga són bones opcions. Sentir-te activa o actiu et farà sentir saludable i aquest concepte s'anirà encomanant a altres àmbits del teu dia a dia i de la teva vida.

Cerca suport professional

Parlar amb professionals de la salut sobre els teus objectius de recuperació de rutines d'alimentació saludable pot ser de gran ajuda. El suport d'altres pot motivar-te i proporcionar-te consells útils i que segur que et permetran enfocar-te millor en les claus i aconseguir els objectius de forma més consistent. Les i els nutricionistes són molt conscients de què significa l’època de Nadal i saben molt bé les tecles que cal tocar per reactivar la rutina que li convé al nostre organisme per estar saludables i al 100%.

En resum, recuperar l'alimentació després de Nadal implica tornar a una rutina equilibrada i saludable sense culpes ni restriccions extremes. Amb focus, paciència, planificació i cura, pots aconseguir-ho i sentir-te millor amb el teu cos i la teva ment. Enfoca't en una alimentació equilibrada, escolta’t el cos i gaudeix del menjar de manera conscient. Això et permetrà tornar a la rutina sense tenir la sensació que et prives de res.

Si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i les i els nutricionistes i metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a trobar la manera de consolidar aquests bons hàbits alimentaris. És moment de millorar la teva salut, amb exercici i bons aliments...

Més sobre mi
Lara Marín López. Nutricionista i infermera. Professora de Ioga. Especialista en salut hormonal i de la dona. Màster en Microbiota humana per la Universitat San Pablo. Màster en Epidemiologia i Salut Pública per la Universitat Rei Joan Carles.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes