- Lourdes Peña | #impúlsate
- 4 min de lectura
Què és una prova d'esforç?
La prova d'esforç, o ergometria, és una prova diagnòstica que valora el treball del cor durant l'esforç físic. Es realitza sobre una cinta de córrer o sobre una bicicleta mentre el teu cor està monitorat a través d'uns elèctrodes connectats al teu pit.
Aquesta prova ens mostra totes les dades necessàries referents a l'esforç que realitza el nostre sistema cardiovascular durant els canvis d'intensitat de l'activitat física i ens ajuda a detectar problemes cardíacs.
I sí, controlar la nostra salut cardíaca és necessari. Actualment, segons dades de la Societat Espanyola de Cardiologia, les malalties del sistema cardiovascular continuen sent la primera causa de mort a Espanya. I hi ha més, a Espanya es presenten al voltant de 30.000 casos de mort sobtada (fallida cardíaca inesperada en persones aparentment sanes) a l'any.
Per a què s'utilitza la prova d'esforç?
- Diagnosticar problemes cardíacs. Aquests problemes poden ser diversos depenent de l'afectació al ritme cardíac, provocant les famoses i conegudes arítmies (patologies que alteren el ritme del cor augmentant-lo o alentint-lo) o problemes arterials que impedeixin el correcte bombatge i sortida sanguínia del cor.
- Controlar i guiar problemes cardiovasculars ja coneguts.
- Ajustar l'entrenament en funció de la nostra activitat cardíaca. Això significa, tant en persones sanes com en persones que han patit algun problema cardiovascular, conèixer l'estat del cor, i ens ajuda a plantejar un nou entrenament o a adaptar-lo. Els esportistes aficionats no n'hauríem de fugir ni veure-ho com quelcom només per a professionals, ja que ens dona pautes per guanyar tota l'eficàcia d'un programa adaptat i, per descomptat, ens pot evitar complicacions derivades d'un sobreesforç.
Quines dades ens aporta la prova d'esforç?
- Freqüència cardíaca màxima. Hem de començar a conèixer la nostra freqüència màxima cardíaca de veritat. Aquesta prova ens dirà la Fc màxima que el nostre cor pot tolerar durant una activitat física. Si l'assolim, hem d'anar amb molt de compte.
- Consum d'oxigen. Dada necessària per saber quin consum està realitzant el nostre cos. A més quantitat d'oxigen processat, millor rendiment esportiu.
- Capacitat anaeròbica i aeròbica. Aquesta dada és complexa però molt útil. Què aporta? Ens estableix els llindars de freqüència cardíaca per sobre (aeròbic) o per sota (anaeròbic) dels quals hem de treballar per assolir la millora en la resistència física sense fatiga.
Quins beneficis ens aporta la prova d'esforç?
En resum i responent a la pregunta, veiem 4 grans beneficis:
- Possibilitat de conèixer, evitar i tractar possibles patologies cardíaques.
- Establir un entrenament adaptat al teu estat de salut.
- Augmentar el rendiment de l'entrenament gràcies a conèixer els llindars del nostre treball cardíac.
- Millorar i maximitzar els resultats de la nostra activitat física.
No t’ho pensis més, no importa el tipus d'exercici que realitzis o la intensitat amb què ho facis, revisa el teu cor i mantén-lo en forma amb una prova d'esforç.
Si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit et poden orientar. A més, les nostres assegurances de salut inclouen la prova d'esforç de forma gratuïta (prèviament, un cardiòleg te l'ha de prescriure) en totes les seves modalitats. Te la podran realitzar fàcilment en els nostres Centres Mèdics propis. Si ja tens una de les nostres assegurances de salut, pots demanar cita de Cardiologia des d'aquí als nostres Centres Mèdics propis i ells et prescriuran la prova d'esforç. Si no ets assegurat, pots trucar als Centres Mèdics propis (932 810 000) per demanar cita per realitzar-te-la (t'informaran del cost vinculat).
La prova d'esforç és una eina més que tenim per adaptar les nostres rutines i entrenaments i aconseguir uns hàbits de vida més saludables. Utilitza-la i... mou-te amb seguretat i tranquil·litat!
Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.
Més articles sobre: