- Dr. Antonio Seral | Oncòleg radioteràpic
- 4 min de lectura
Per evitar la possible aparició d'un càncer de pell, la prevenció és cabdal i, si se'n manifesten símptomes o hi identifiquem lesions, cal que ens visiti un especialista per fer-ne un diagnòstic precoç.
La pell és l'òrgan més extens del cos i es compon de diverses capes, entre les quals l'epidermis, la capa més externa formada per tres classes de cèl·lules: les escamoses, les basals i els melanòcits. Els melanòcits són les cèl·lules més profundes de l'epidermis i s'encarreguen de produir la melanina, un pigment químic que acoloreix la pell i que serveix com a defensa contra els raigs ultraviolats (UV).
Les principals funcions de la pell són, entre d'altres, la regulació de la temperatura corporal i la protecció de l'organisme contra factors externs com ara els bacteris o les substàncies químiques.
Què és el càncer de pell?
El càncer de pell és causat per un creixement descontrolat de les cèl·lules cutànies. Bona part d'aquests càncers són conseqüència de l'exposició de la pell als UVA, sense protecció i de manera repetitiva, per la qual cosa és més freqüent als països amb una elevada radiació solar.
Classes de càncer de pell
Hi ha diferents classes de càncer de pell en funció de les cèl·lules afectades. Actualment, el 5 % dels càncers de pell diagnosticats són causats pel creixement desfermat dels melanòcits (melanomes), i el 95 % restant té origen en les cèl·lules basals (carcinoma basocel·lular) o en les cèl·lules escamoses (carcinoma espinocel·lular o escatós).
Què és el melanoma?
El melanoma és una classe de càncer de pell que té un índex de prevalença inferior; només un 5 % del total, però és el més greu.
Tal com hem exposat, el melanoma afecta els melanòcits i, si bé hi poden haver altres factors que influeixen en el seu desenvolupament, els estudis demostren que l'exposició perllongada a la radiació ultraviolada del sol o als llums i cabines de raigs UVA, augmenta el perill de desenvolupar un melanoma. En conseqüència, és recomanable de limitar l'exposició a la radiació ultraviolada evitant les hores de més intensitat solar i protegir la pell com cal.
Alguns dels factors que augmenten el perill de patir un melanoma són, entre d'altres, la pell clara (perquè conté menys melanina; és a dir, posseeix menys protecció contra la radiació UVA), tenir antecedents de cremades pel sol, l'exposició excessiva a la llum ultraviolada i els antecedents familiars de melanoma o un sistema immunitari afeblit.
Signes i símptomes del melanoma
Els primers signes del melanoma se solen manifestar com un canvi en una piga o per la formació d'un nou bony pigmentat o d'aspecte inusual a la pell.
Els melanomes es poden manifestar pertot arreu del cos, per bé que solen aparèixer a les parts que es van exposar més al sol, com ara l'esquena, les cames i les braços; així doncs, és important de fer-se autoexploracions de manera periòdica per identificar els senyals habituals del melanoma.
Carcinomes de cèl·lules basals i escamoses
Els càncers de cèl·lules basals i de cèl·lules escamoses són els càncers de pell amb més incidència entre la població (95 %).
La classe més comuna d'aquests càncers és el de cèl·lules basals, amb vuit de cada deu casos. Habitualment apareix a les zones exposades al sol, especialment la cara, el cap o el coll i creix amb lentitud.
El càncer de cèl·lules escamoses també se sol manifestar a les parts del cos exposades, com ara la cara o el dors de les mans, però, a més, pot aparèixer en cicatrius o nafres cròniques de la pell d'altres parts del cos. De vegades comencen com a taques petites i aspres o escamoses que poden ser de color rosat, vermellós o del color de la pell i que, en certs casos, desapareixen totes soles. Ocasionalment poden reaparèixer i, per això, és important de fer-se revisions periòdiques.
Com podem prevenir el càncer de pell?
La prevenció per a aquesta classe de càncer és essencial, atès que amb el canvi d'hàbits quotidians podem reduir notablement el perill de patir-ne.
Són accions tan simples com ara:
- evitar l'exposició durant les hores amb més intensitat solar.
- fer servir protector solar amb un factor de protecció elevat (SPF 50).
- passar una revisió mèdica amb un dermatòleg, si més no un cop l'any.
- evitar anar a centres de raigs UVA.
D'altra banda, és de vital importància fer-se un autoxamen de la pell una vegada al mes, atès que, amb un diagnòstic precoç, més del 90 % dels tractaments de càncer de pell són efectius i tenen un bon pronòstic.
El mètode ABCDE
El mètode ABCDE és una tècnica fàcil i simple que qualsevol persona pot dur a terme per fer un autoexamen de la pell i esbrinar si hi té cap anomalia.
- Asimetria (A): cal cercar-hi pigues amb forma irregular, com dues meitats que tenen un aspecte molt diferent.
- Vores irregulars (B): cal cercar-hi taques o lesions cutànies amb vores irregulars, talls o ones, característics dels melanomes.
- Canvis de color (C): cal cercar-hi creixements amb colors que varien d'una zona a l'altra. S'hi inclouen les ombres de color marró o negre, les tasques rosades, vermelles, blaves o blanques.
- Diàmetre (D): la piga fa més de sis mil·límetres d'amplada, tot i que hi ha melanomes que tenen una mida inferior.
- Evolució (E): cal cercar-hi canvis en el temps, com ara una piga que creix de mida o que canvia de color o de forma.
És important que et visiti un especialista en cas que se't manifesti cap d'aquests símptomes. En aquest sentit, al quadre mèdic de les assegurances de salut de Tomamos impulso trobaràs els professionals que et respondran tots els dubtes sobre aquest tema de salut i d'altres.
Més sobre mi
Dr. Antonio Seral, oncòleg radioteràpic amb més de trenta anys d'experiència i capdavanter de la planificació en ressonància magnètica línac. Expert en càncer de pell i patologies benignes. Em dedico principalment als tractaments en oncologia radioteràpica al Centre 360 d'Excel·lència Oncològica GCCC. La combinació d'experiència i de formació em converteix en un perfil molt versàtil per a qualsevol mena d'intervenció. Soc un apassionat de la professió, per la qual cosa participo en diferents recerques clíniques i soc coautor de diverses publicacions sobre el càncer de mama metastàtic i el tractament de les complicacions cutànies de la radioteràpia.
Més articles sobre: