• Dr. Jaume Fernández | Oncòleg radioteràpic
  • 4 min de lectura

Gràcies al diagnòstic precoç, es poden guarir, en principi, el 80 %1 dels càncers que es diagnostiquen. Per aquesta raó, és important de passar revisions periòdiques amb l'especialista.

Què és la pròstata?

La pròstata és un òrgan de l'aparell reproductor masculí que té com a funció secretar una part del líquid seminal que acompanya els espermatozoides.

Tot i que la mida de la pròstata varia amb l'edat, en alguns casos, a mesura que els homes es fan grans, es poden presentar problemes de caràcter benigne, com ara la hiperplàsia benigna. Aquest patologia implica un augment de la mida de la pròstata, amb la qual cosa s'estreny la uretra i s'interromp el flux de l'orina. És el problema de pròstata que més sovinteja i representa cap al 50 % de les consultes urològiques.

Una altra malaltia freqüent que afecta la pròstata és la prostatitis, un trastorn inflamatori de la glàndula prostàtica que, usualment, fa que sigui difícil d'orinar i, a més a més, causa dolor a l'engonal, a la zona pèlvica o als genitals.

Càncer de pròstata

Què és el càncer de pròstata?

El càncer de pròstata és el més comú en els homes, amb una incidència aproximada del 20 %, i ocupa el tercer lloc en freqüència entre la població espanyola, per darrere del càncer colorectal i el de mama.2

Se n'associa la incidència, principalment, a l'envelliment. Un 90 % dels casos es diagnostiquen en homes de més de 65 anys, i l'edat mitjana del diagnòstic és de 75 anys. Com passa en bona part dels tumors, el càncer de pròstata és el resultat d'un creixement descontrolat d'algunes cèl·lules, però, a diferència d'altres classes de càncer, el de pròstata es caracteritza perquè evoluciona molt lentament i, tot sovint, es desenvolupa de manera asimptomàtica.

Signes i símptomes del càncer de pròstata

Recomanem d'anar al metge especialista si es manifesta cap dels símptomes següents, atès que, en general, el càncer de pròstata no dona senyals gaire evidents en la primera etapa i la detecció precoç és clau per prescriure un tractament més acurat:

  • Dificultat per començar a orinar
  • Flux d'orina feble o interromput
  • Micció freqüent, sobretot a la nit
  • Dificultat per buidar del tot la bufeta
  • Dolor o cremor en orinar
  • Sang a l'orina o a l'esperma
  • Dolor persistent a l'esquena, als malucs o a la pelvis
  • Mal quan s'ejacula

Detecció precoç

Quan la pròstata creix massa, comença a produir més quantitat de PSA (antigen prostàtic específic), una substància segregada per la pròstata i que es detecta a la sang. En els programes de triatge del càncer de pròstata entre la població de risc, es fa una anàlisi de la sang del pacient per determinar-ne els valors de PSA.

Tanmateix, aquest valor no és cap marcador tumoral per si mateix, sinó que actua com un indicador de qualsevol alteració de l'òrgan, en aquest cas de la pròstata. Per tant, de vegades cal complementar el diagnòstic amb una altra prova com la biòpsia o el tacte rectal.

  • El tacte rectal és una exploració directa palpant el recte que du a terme un especialista, i serveix per comprovar la mida de la pròstata. És una prova simple, per tal com la pròstata és just davant de la paret anterior del recte.
  • La biòpsia consisteix a extreure una mostra de la pròstata per observar si hi ha cap proliferació cel·lular descontrolada al laboratori. Es tracta d'una prova simple però més invasiva.
  • Actualment no hi ha programes massius de triatge per al càncer de pròstata entre la població general, com en el cas del càncer de mama, atès que, tant l'associació europea com l'americana d'urologia el desaconsellen des d'un punt de vista de salut pública.

Tractament

Al contrari d'altres classes de càncer, el de pròstata es caracteritza perquè evoluciona molt lentament; així doncs, per tractar de manera escaient aquesta mena de càncer, cal seguir una estratègia individualitzada per a cada pacient.

De tant en tant, l'especialista pot optar per una conducta expectant, pel fet que, no és gaire probable que el càncer de pròstata creixi de pressa. En aquests casos recomanem de no començar el tractament de manera immediata i adoptar mesures de vigilància activa, que equival a fer-se proves regulars del PSA i biòpsies amb periodicitat anual. No hem d'aplicar el tractament fins que no se'n manifestin símptomes o es faci palès que el càncer és en fase de creixement.

Quan calgui una aproximació terapèutica, en l'actualitat hi ha tractaments amb tècniques modernes de radioteràpia que permeten una alta precisió, especialment amb l'ajut d'un espaiador entre la pròstata i el recte, que redueix al màxim la dosi de radiació rebuda pel recte, la qual cosa pot minimitzar possibles complicacions rectals a llarg termini.

L'espaiador és un hidrogel que s'introdueix temporalment entre la pròstata i el recte del pacient, i que permet d'administrar una dosi de radiació més elevada. D'aquesta manera s'augmenta l'eficàcia del tractament i es redueix el nombre de sessions necessàries: es fan cinc sessions en comptes de 28 (sota prescripció mèdica), i també s'eviten els possibles efectes secundaris rectals, urinaris i sexuals.

La probabilitat de supervivència quan s'ha patit un càncer de pròstata és molt elevada, gairebé del cent per cent cinc anys després del diagnòstic, i del 93 % al cap de 15 anys.3

En el quadre mèdic de les assegurances de salut de Tomamos impulso trobaràs metges especialistes que t'acompanyaran en el procés i t'aclariran tots els dubtes en aquest tema de salut i d'altres.

Més sobre mi
Dr. Jaume Fernández, oncòleg radioteràpic amb més de vint anys d'experiència en l'àmbit assistencial i la gestió d'equips. La meva activitat principal està vinculada a la coordinació de la unitat d'Oncologia Radioteràpica del Centre 360 d'Excel·lència Oncològica GCCC. He participat en diferents assaigs clínics amb resultats que s'han difós en diverses publicacions prestigioses i en els comunicats emesos en importants congressos internacionals.
Soc un apassionat de la professió, rigorós en el diagnòstic i cordial en el tracte amb els pacients.

1 Dades del departament d'Urologia de l'Hospital La Fe de València, disponibles en aquest enllaç.
2 Cancer Today. International Agency for Research on Cancer. World Health Organization. Disponible en aquest enllaç.
3 Dades del departament de Cirurgia Robòtica de l'Hospital San Rafael, disponibles en aquest enllaç.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes