• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Sempre associem la millora en el rendiment esportiu amb aquells atletes que busquen superar les seves marques o que es dediquen a l'esport de forma professional, però no ha de ser sempre així. Totes les persones que realitzem esport a qualsevol nivell busquem cada dia d'entrenament millorar els nostres objectius, la nostra resistència i la nostra força o to muscular.

Tanmateix, el nostre camí cap a aquests objectius marcats, la càrrega d'entrenament i, per tant, la sobrecàrrega muscular, augmenta la possibilitat de patir una lesió i, per descomptat, molt abans d'arribar a això, la fatiga muscular acumulada disminueix la nostra capacitat de treball.

Com ajuda la fisioteràpia a la millora del rendiment esportiu

Què fa la fisioteràpia?

Aquí és on apareix la fisioteràpia. La fisioteràpia és una disciplina de l'àrea de la salut que vetlla pel benestar de les persones, intentant aconseguir el correcte funcionament del cos humà a través de l'aplicació d'exercicis, moviments, tractaments i pràctiques que serveixin per millorar la mobilitat, la resistència, la força i el desenvolupament funcional.

La fisioteràpia i els fisioterapeutes contribueixen a:

  • la recuperació de les lesions,
  • la readaptació a l'esport,
  • la prevenció de noves lesions
  • i la millora del rendiment esportiu.

Com ens pot ajudar la fisioteràpia?

Tots sabem que, a nivell general, la fisioteràpia combina una sèrie de tècniques que ajuden a desinflamar, mobilitzar o relaxar les possibles patologies miotendinoses i articulars. Ara bé, què més ens aporta?

  1. Augment de la força i la resistència muscular. En grups musculars concrets, amb treball postural, com a readaptació després d'una lesió o com a prevenció, la fisioteràpia ajuda a enfortir la musculatura amb una sèrie d'exercicis analítics que fomenten el treball de grups musculars implicats en la nostra pràctica esportiva.
  2. Millora de la flexibilitat i mobilitat. Exercicis de guany articular, estiraments... són algunes de les tècniques que ens ajudaran a millorar l'elasticitat muscular, així com la mobilitat articular. Com més millorem i controlem la nostra mobilitat, més eficient serà el nostre moviment.
  3. Millora la coordinació i equilibri. Això es traduirà en una millora de la propiocepció. La propiocepció és un dels sentits interns del cos que permet conèixer la posició corporal en l'espai i entre si. Els seus receptors, els propioceptors, es troben distribuïts a tendons i articulacions de tot el cos. Des de la fisioteràpia, es treballa amb exercicis que fomenten la millora propioceptiva per evitar les lesions per caigudes o torçades, i per descomptat, millorar la tècnica esportiva.
  4. Prevenció de lesions cròniques. Aquell petit mal que notes quan fas esport pot provocar, si no fas cas, una patologia crònica. Tractar-lo a temps en prevé la repercussió posterior.
  5. Correcció de patrons/actituds/posicions incorrectes. Millorar la nostra actitud davant de gestos esportius o millorar els patrons de moviment de les articulacions més utilitzades en el nostre esport beneficiarà enormement el rendiment evitant, a més, lesions posteriors.
  6. Reducció en el temps de recuperació física. Si els teus músculs no acumulen fatiga de dies i dies d'exercici, tindran la possibilitat de recuperar-se abans, després d'un entrenament de moderada intensitat física.

La fisioteràpia és per a totes i tots

Són molts els atletes que utilitzen la fisioteràpia com a recurs per al progrés esportiu generant la descongestió muscular i la millora articular. I són molts els casos on els atletes han recuperat les seves lesions després de tractaments de fisioteràpia. Però no s'ha de ser un atleta consumat per utilitzar la fisioteràpia com a aliada. Els tractaments de fisioteràpia funcionen a alt nivell esportiu, on tots els detalls importen per millorar aquell segon, aquest centímetre que cal guanyar... però també funcionaran en el teu dia a dia, alleujant, reconduint mals hàbits, desinflamant... Busca el teu fisioterapeuta de confiança i comença la teva posada al punt per continuar avançant en la teva rutina d'activitat física.

Si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut t'ajudaran a trobar l'equipament adequat perquè puguis practicar esport de la forma més sana possible.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes