- Lourdes Peña | #impúlsate
- 4 min de lectura
Segons diferents estudis sociològics que s'han realitzat sobre la població espanyola, el 42% dels espanyols es planteja nous objectius o propòsits de cara al nou any. És més, partint de les dades publicades l'any 2023, el 50% d'aquest grup de persones, s'estableix objectius relacionats amb l'activitat física i/o l’esport. Ets una d’aquestes persones?
On és el problema? Fàcil: només 2 de cada 10 persones reconeixen haver complert aquests propòsits quan acaba l'any. És una xifra bastant baixa. Està clar que hi ha algun problema, ja sigui en l'elecció dels objectius o en la voluntat per complir-los.
Com establir objectius reals?
Saber posar-se objectius és el primer que hem de fer. Tenim un ideal de què volem però la vida, el dia a dia, el nostre ritme, la nostra capacitat i la nostra voluntat han de jugar un paper important per decidir què podrem assumir i què és simplement una projecció dels nostres desitjos.
Un bona manera de començar seria:
- Comença per un únic propòsit. No intentis complir molts objectius alhora (sobretot, si tenen relació entre ells). Si vols començar nous esports el 2024, no intentis començar amb tots el mateix mes! Anar a poc a poc i separar els reptes i objectius en parts més petites acostuma a ser un bon camí per aconseguir dur-los a terme.
- Marca objectius específics. És a dir, per posar-te un exemple, el teu objectiu ha de ser “realitzar 3 sessions d'entrenament a la setmana”. Oblida la frase “fer més exercici”. Això t'ajudarà a crear marques que et motivin a complir. De vegades, aquestes frases genèriques són estratègies inconscients que ens posem a través del llenguatge per auto-enganyar-nos, en certa manera, i no comprometre'ns amb res concret. Siguem clars amb nosaltres mateixos.
- Tria metes assequibles. Moltes vegades, el problema rau que els nostres objectius tenen dimensions massa altes que ens generen frustració i finalment porten a l'abandonament. No busquis començar amb moltes sessions d'entrenament o amb millores en el rendiment massa exagerades. Busca sempre progressar a poc a poc: quan compleixis la teva meta establerta, estaràs motivat per continuar contra més. En l'esport, anar pas a pas, partit a partit, és sempre una bona filosofia. Encara que ser ambiciós també pot ser una font de motivació, no ens ho posem difícil. El repte és complir, no fer-ho el més ràpid possible. A més, anar complint metes ens va donant recompenses i això ens anima a continuar pel bon camí.
- Busca la flexibilitat. Establir objectius que no permetin el canvi o les adaptacions pot impedir-te de complir-los. És habitual que quan comencem a fallar de forma reiterada, acabem donant-nos per vençuts. Una vegada més, no ens ho posem més difícil del que és: tinguem cintura per veure quan podem donar més i quan hem de parar, cedir o saber adaptar-nos a noves circumstàncies. Per exemple, no passa res si durant uns dies la família o la feina li treuen una mica d'espai a l'activitat física. Siguem conscients d'això i readaptem per recuperar en un altre moment, sense forçar-nos en excés i arriscar-nos a caure en el desànim per no complir allò que ens hem marcat al principi.
Com trio el meu nou repte del 2024?
Recorda que qualsevol meta que et plantegis ha de ser adaptada específicament a tu. Has de tenir en compte les teves limitacions i, per descomptat, les teves qualitats.
Pel que fa a l’esport, els objectius més fàcils de complir poden ser:
- Millorar el rendiment d'una disciplina esportiva. Per descomptat, ha de ser una que ja estiguis realitzant des de fa algun temps. Estableix un objectiu, sobretot que sigui mesurable, de manera que puguis valorar el progrés.
- Participar en un esdeveniment o competició esportiva. No és necessari que sigui a nivell professional, però et servirà de motivació tant per al teu entrenament previ com per a les teves metes de superació posteriors. Pot ser una carrera de la teva localitat (o d'una altra i així aprofites per viatjar i fer turisme), un torneig d'algun esport... Segur que a internet trobes mil opcions adaptades a allò que busques i que et motivarà.
- Tria un nou esport. Com et dèiem abans, tria’n només un o un de diferent en cada època de l'any. Per exemple, aprèn a esquiar a l'hivern i a fer surf a l'estiu. Recorda triar esports que després puguis continuar practicant.
- Estableix rècords personals. Superar-se és una de les millors motivacions per fer exercici. Intenta establir marques que puguis superar cada mes, o cada X entrenaments. Això t'estimularà i t'empenyerà a progressar... veuràs que el millor rival ets tu mateix/a!
- Entrena amb un entrenador personal. Tenir un entrenador personal que adeqüi l'entrenament de forma individual t'ajudarà a millorar més ràpid i a aconseguir més assoliments. Si no trobes el teu esport o l'energia per començar, aquesta pot ser una molt bona opció. Posar-se en mans de professionals sempre ajuda a avançar en l'àmbit que sigui.
Ara bé, tots els objectius que et marquis han de tenir com a finalitat millorar la teva salut i qualitat de vida, augmentar el teu rendiment i proporcionar un estat de benestar tant físic com a emocional. Grans metes inabastables o massa atrevides poden generar frustració, ansietat i per descomptat apatia o avorriment per mantenir l'activitat.
Comença la teva llista i... som-hi: posa’t en marxa!
Si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a trobar l'objectiu a la teva mida perquè puguis començar el 2024 amb energia, salut i motivació.
Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-La Manxa.
Més articles sobre: