• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Des de fa uns anys és fàcil anar a córrer, fer bici o altres esports de força i trobar els teus companys controlant el seu ritme cardíac amb un rellotge esportiu o amb una banda al pit. És necessari fer-ho?

Malgrat això, encara són molts els qui pensen que el control del ritme cardíac és quelcom només per a esportistes professionals o que es tracta d'una moda. La veritat, no hi ha res més lluny de la realitat. A nivell de salut, controlar el nostre ritme cardíac és necessari per evitar el perill que pot ocasionar una intensitat molt alta en l'exercici. Comences per primera vegada a fer exercici? Reprens després de molt temps? Sigui com sigui, és una bona idea comptar amb un pulsòmetre.

Controla el teu ritme cardíac

A quantes pulsacions va el teu cor?

Basant-nos en la informació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la freqüència cardíaca es descriu com el nombre de batecs del cor que es produeixen durant un minut. Aquesta freqüència va canviant en relació amb la nostra edat, raó per la qual és aconsellable anar canviant els nostres valors màxims a mesura que anem complint anys.

Quina és la freqüència màxima que hem d'aguantar? Bona pregunta. Aquesta s'estableix (de forma senzilla) amb una fórmula bàsica que consisteix en 220 batecs per minut – EDAT = FREQÜÈNCIA CARDÍACA MÀXIMA

Amb aquesta senzilla equació trobarem una aproximació de la freqüència més alta a la qual hauríem d'arribar quan realitzem un exercici d'alta intensitat. És cert que actualment hi ha molts estudis on aquesta fórmula comença a complicar-se per donar-nos un valor més exacte.

Els valors normals actuals per a adults en repòs es consideren en un rang entre 60-100 batecs per minut.

Per què he de conèixer la meva freqüència cardíaca?

D'entrada, hi ha dues raons principals:

  • Segons les dades recollides per estudis realitzats en poblacions sanes, el manteniment periòdic de freqüències cardíaques altes es relaciona de forma directa amb un augment de les malalties del cor.
  • Per millorar la qualitat del nostre entrenament. Sí, com ho llegeixes. Quan realitzem un entrenament, hem de tenir en compte la freqüència cardíaca a què treballarem per poder aconseguir el màxim rendiment, objectius i/o benefici.

Ens parem un moment en aquest punt per explicar que no tots els entrenaments requereixen la mateixa intensitat d'exercici i per això, no tots han de portar-nos a la mateixa freqüència cardíaca.

Per exemple, si volem perdre pes o només mantenir la nostra condició física, la freqüència cardíaca a què entrenem ha de canviar.

Què ens permet controlar la freqüència cardíaca quan fem exercici?

  • Establir els límits als que hem de treballar per evitar el sobreesforç.
  • Dosificar l'entrenament per evitar la fatiga primerenca.
  • Conèixer les reaccions del cos davant de les diferents intensitats de l'exercici.
  • Establir diferents objectius de l'entrenament.
  • Adaptar el temps d'entrenament adequant-lo a la intensitat.
  • Valorar l'evolució física.
  • Conèixer anomalies cardíaques durant l'exercici.

Com veus, portar el control del ritme cardíac no és només un tema de salut, sinó que plantejar-nos un objectiu d'entrenament i complir-lo ens obliga a controlar aquesta variable.

Com puc controlar la freqüència cardíaca?

Fàcil! Ves a la teva botiga esportiva de confiança i demana un pulsòmetre. L'ideal és que tinguis la banda cardíaca per aconseguir unes dades més objectives, però si no és així, recorda que el pols pot ser pres al canell, per la qual cosa ens val un rellotge esportiu.

I per descomptat, si notes alguna anomalia, consulta sempre primer el teu metge.

A què estàs esperant? Mou el teu cor... al ritme que us convingui als dos 😊.

Si necessites ajuda, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran en les teves necessitats. Aquestes recomanacions et facilitaran mantenir un bon estat de salut i millorar els teus hàbits i qualitat de vida.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes