• Sandra Solaguren-Beascoa | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Córrer et permet realitzar exercici físic (bo per a la teva salut, sempre i quan s'adapti a tu), d'una forma barata (únicament necessites unes sabatilles i ganes de sortir al carrer), i si aconsegueixes una bona companyia, clima i entorn agradables, el punt de “bonic” també el tens assegurat.

Qui corre i per què?

Volent ser una mica més objectius, hem analitzat les últimes estadístiques a nivell nacional que ens informen sobre l'evolució del nombre de corredors per sexe i franja d'edat, les motivacions per sortir a córrer, així com els motius de salut per començar amb la pràctica del "running". Prenent les últimes dades registrades per Runnea (2021), l'evolució del fenomen del “running” continua a l'alça, si bé aquest creixement resulta desigual entre dones i homes, sent aquests últims els que mostren més participació. Les xifres revelen el prototip de “runner” com a home d'entre 36 - 50 anys, amb un registre de volum d'entrenament setmanal de 20 a 40 quilòmetres distribuïts en 3 - 4 sessions d'una durada aproximada de 30 - 60 minuts/sessió. Amb referència a les motivacions que impulsen els “runners” espanyols al que col·loquialment coneixem com “sortir a córrer “, trobem uns percentatges altament cridaners i satisfactoris. De més a menys percentatge trobem al “top tres”:

  • l'adquisició d'hàbits saludables (47 %)
  • el desenvolupament d'un pla/programa d'entrenament (30 %)
  • i la percepció de la mateixa pràctica com a "millor moment del dia” (25 %)

Com a últimes motivacions apareixen:

  • voler evitar sentiments de culpabilitat (23 %)
  • la socialització (20 %)
  • el compliment dels objectius de l'entrenament (13 %)
  • la recompensa després de la carrera (8 %)

En aquesta mateixa línia, però únicament atenent la salut com a motiu principal per afegir-se a l'ona del “running”, ens trobem amb quatre raons principals:

  • en primer lloc i amb gran protagonisme sobre les altres, tenim l'adquisició de força física (46 %)

A aquesta li segueixen, de lluny, motius com:

  • la millora de l'aspecte físic (14 %)
  • l'estrès (9 %)
  • l'haver tingut un problema de salut previ (3 %)

(Statista, 2020).

córrer està de moda

Millor parar-nos a pensar abans de posar-nos a córrer

A simple vista, aquestes dades reflecteixen uns resultats favorables. L'objectiu d'aconseguir que gran part de la població porti un estil de vida actiu sempre és un aspecte que “suma” punts en la seva qualitat de vida a curt i llarg termini. Tanmateix, molts d'aquests “runners” entrenen sense comptar amb la supervisió i planificació adequada d'un professional. Segons les dades registrades per Runnea (2021), set de cada deu corredors no segueixen un pla d'entrenament dirigit per un educador/preparador fisicoesportiu. I el que resulta encara més alarmant, el 80% pateix lesions a conseqüència d'una pràctica inadequada d'exercici físic (mal disseny, absència de planificació i incorrecta distribució de la càrrega de l'entrenament). Cal assenyalar que, en el cas de les dones, aquest comportament imprudent es redueix a menys de la meitat, sent les que més sol·liciten l'assessorament i les directrius d'un professional per dur a terme un adequat pla d'entrenament. Així mateix, són les dones les qui, en percentatge, mostren una tendència inferior que els homes a experimentar lesions durant la temporada esportiva (menor número) i de menor gravetat (períodes de recuperació inferiors als homes). Continuant amb les últimes dades registrades per Runnea (2021), la principal causa de lesió és la fatiga acumulada, probablement associada amb una mala distribució de les càrregues (mala relació treball-descans), seguida molt de prop per motius de sobreutilització i per lesions traumàtiques. Aquestes dades reflecteixen el que sembla una clara associació entre la falta d'assessorament i l'augment de risc de lesions. I, en efecte, per evitar que això passi, el millor és seguir una adequada planificació i seguiment individualitzat de l'entrenament, que s'ajusti i desenvolupi en funció de les característiques i situació concreta de cada persona.

A tall de breu síntesi i reflexió a aquesta qüestió de per què córrer està tan de moda? Podem dir que la gent reconeix els beneficis d'estar actiu i adquirir l'hàbit de sortir a córrer, trobant la motivació per afegir-se a aquest increïble fenomen. Tanmateix, la gran majoria no compleixen el requisit imprescindible de tota pràctica d'exercici físic: preocupar-se per tenir un professional del sector encarregat de dissenyar-li una adequada i individualitzada planificació dels seus entrenaments. Està més que demostrat que sortir a córrer “com un boig” està abocat a la lesió i, en conseqüència, el possible abandonament de l'activitat. Per això, demanem tots els “runners” (tant nous com veterans) que demanin ajuda als experts del sector fisicoesportiu; només així aconseguiran continuar sumant quilòmetres per molts anys més.

Consultar amb un metge sempre és un bon primer pas perquè ens orienti. En el quadre mèdic de les assegurances de salut de Tomamos impulso trobaràs assessorament i acompanyament professional i de confiança per entrar amb bon peu a la pràctica esportiva. Una vegada t'hagis decidit i estiguis llest/a per entrenar, a MAMIfit trobaràs l'assessorament específic per trobar l'entrenament que necessites.

Anima't i posa't en marxa. Córrer ja no és de covards: és de saludables ;-)

Més sobre mi
Sandra Solaguren-Beascoa. Graduada en CAFiE (Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport). Especialista en salut, entrenament i dona. Doctorada en Biomedicina en la Universitat de Granada. Entrenadora i investigadora a MAMIfit.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes