• #impúlsate
  • 4 min de lectura

Dormim (o hauríem de dormir) un terç de la vida, però avui dia per a molta gent dormir representa una “pèrdua de temps”. Tanmateix, s'ha reduït la qualitat del son i les hores que hi dediquem, fet que causa nombrosos desordres en el nostre organisme.

Actualment, més de dotze milions de persones a Espanya reconeixen que es lleven amb la sensació de no haver reposat o que no han tingut un son reparador. I quatre milions de persones tenen trastorns del son greus. Aquestes dades són alarmants, sobretot si som ben conscients que un repòs adequat és cabdal per tenir una bona salut física i psicològica.

Repassem tot seguit quines són les principals alteracions del son, quines conseqüències tenen i com es poden resoldre.

L'insomni és el trastorn del son més freqüent. Tot i que, certament, hi ha persones que necessiten dormir més hores que d'altres, l'insomni sempre es relaciona amb el fet de dormir menys del que convé al cos, bé perquè no podem agafar el son, bé perquè ens desvetllem durant la nit o perquè ens despertem abans d'hora. Ara bé, l'insomni no és l'única alteració que podem patir. Les apnees o les interrupcions de la respiració poden interferir en el nostre repòs, fins i tot si no ens n'adonem.

De la mateixa manera, cal tenir en compte que, si l'ansietat, l'estrès o la depressió causen alteracions del son, també pot passar a la inversa. És un peix que es mossega la cua! És així: la privació del son té conseqüències psicològiques, perquè ens tornem més irascibles, patim fatiga mental i s'alteren l'atenció, la concentració i la memòria. Sabíeu que, si patiu d'insomni, fins i tot teniu més possibilitats de patir malalties cardiovasculars, hipertensió, diabetis i augmenteu de pes?

La qualitat de les nits depèn de la qualitat dels dies

Tenim molt bones notícies, però: depèn de tu aconseguir una bona higiene del son. Cal que tinguis presents aquests consells:

  • Fes exercici físic, però procura que no sigui justament al final del dia.
  • No te'n vagis al llit fins que no tinguis força son.
  • Prepara el cau i segueix una rutina abans d'anar a dormir. El lloc on dorms ha de ser tranquil i hi has de mantenir una temperatura de cap a vint graus. Procura que els horaris siguin regulars cada dia.
  • Evita tota mena de pantalles abans d'anar a dormir.
  • A l'hora de sopar mira de no ingerir aliments que continguin massa sucres, greixos o que siguin diürètics, per no haver-te de llevar a la matinada.
  • Si no agafes el son o et desvetlles a la nit, aixeca't i torna al llit únicament quan caiguis de son.
  • Una lectura (que no tingui relació amb la feina) o tècniques simples de respiració o de relaxació que tothom pot posar en pràctica són uns aliats excel·lent per adormir-se.

Recorda que el cicle son-vigília sincronitza totes les accions internes del cos durant el dia, i també el seu repòs i reparació durant la nit; mentre dormim, el cos secreta tot de substàncies que són font de salut.

Llança-t'hi i gaudeix d'un son reparador per activar totes les forces interiors que et protegeixen la salut.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes