• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Les dades no menteixen: l'obesitat va a més

L'obesitat és un gran problema que persegueix cada vegada més la societat espanyola. Tant és així, que es produeix un augment progressiu de forma anual, concretament un 0,5 %, segons l'Institut Nacional d'Estadística.

Representa un problema per als adults que el pateixen ja que augmenta la possibilitat de patir malalties cardiovasculars, hipertensió, diabetis tipus 2, alteracions del son i per descomptat, patologies de l'aparell locomotor.

A Espanya, segons l'Observatori Global de l'Obesitat, el 37,8 % dels adults pesa més del que seria recomanable i el 16 % és obès; amb un creixement mitjà anual de l'1,9 % des de 2010, la previsió és que el 2030 la prevalença de l'obesitat sigui del 37 %.

Lamentablement, els adults no són els únics que la pateixen, sinó que l'augment en nens i adolescents és també significatiu. Espanya té un dels indicadors més alts d'obesitat infantil d'Europa, un 14,2 % segons l'OMS. I sí, òbviament, hi ha una relació directa entre joves amb obesitat i adults amb obesitat.

Esport i obesitat

L’obesitat la marca l'IMC (t'expliquem com calcular-lo)

És una paraula que utilitzem molt i molt àmpliament, però val la pena tenir-ho ben clar. Què considerem obesitat? És l'acumulació excessiva de greix a l'organisme, principalment a abdomen i cames. Independentment de l'estètica, l'obesitat es calcula amb l'índex de massa corporal (IMC).

I com es calcula l'IMC? Dividint el pes en quilograms pel quadrat de l'altura en metres (kg/m2). Així, per exemple, una persona adulta que pesi 70 kg i mesuri 1,75 m tindrà un índex de massa corporal (IMC) de 70/3,0625 = 22,9. Els valors de l'IMC són independents de l'edat i iguals per a ambdós sexes.

Si el teu IMC està entre 25,0 i 29,9, es considera que et trobes dins del rang de sobrepès. Si el teu IMC és 30,0 o superior, et trobes dins del rang d'obesitat.

L'has calculat? Tens algun risc genètic de patir-la? Doncs comencem amb els remeis.

Com influeix l'esport?

Resposta fàcil: manté el pes corporal en uns límits saludables ajudant a la pèrdua de calories. Evidentment, també ens ajuda a fomentar un bon estat de salut a causa dels beneficis que aporta.

S'ha estudiat molt sobre quin tipus d’esport realitzar en casos d'obesitat i actualment s'ha arribat al següent consens:

  • Si el teu objectiu és la pèrdua de poc pes, l'ideal és que realitzis entre 150-225 minuts d'exercici per setmana.
  • Davant d'objectius de pèrdua de més de 5 kg, es recomana realitzar de 225-420 minuts durant la setmana.
  • Per mantenir el nostre pes després de la pèrdua necessària és recomanable realitzar activitat física durant 300-500 minuts.

Què més puc fer per cuidar-me?

  • Cuida la teva alimentació. Alimentació equilibrada, amb totes les aportacions. Consulta un nutricionista perquè els aliments que ingereixis siguin, en la mesura possible, saludables i els consumeixis en el moment idoni.
  • Menja a poc a poc i mastega bé els aliments. Menjar lent ens ajuda a quedar satisfets abans i a no acabar menjant de més.
  • Dorm bé i un mínim d'hores. Sí, això també influeix: hi ha una relació directa entre el mal descans i l'ansietat pel menjar.
  • Digues no al tabac i restringeix la quantitat d'alcohol.
  • Beu aigua. Sona bàsic, i ho és, però també és efectiu ja que ocasionalment el nostre cos confon la set amb gana.

Com pots veure, són consells bastant fàcils de complir i t'ajudaran enormement. Combina tot això amb l'exercici regular i... a viure amb més salut!

Davant de qualsevol dubte, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a elaborar una rutina i dieta equilibrada i saludable que s'ajusti als teus interessos i necessitats. Totes aquestes estratègies et serviran per adoptar uns bons hàbits que t'ajudaran a millorar la teva salut i qualitat de vida ara i sempre.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes