• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a Espanya el percentatge de persones que realitza exercici físic disminueix amb l'edat. Tant és així, que els percentatges de població sedentària canvien d'un 35% en edats entre els 55-64 anys, a prop del 50% en adults que superen els 65 anys.

Com és possible? Bona pregunta. En general, a partir d'aquesta edat comencen les jubilacions a Espanya, moment on hauríem de començar a tenir més temps per poder invertir-lo en activitat física. Tanmateix, ocorre just al contrari.

Al costat d'aquesta falta d'activitat física apareixen diverses malalties a nivell físic i mental que frenen l'activitat fisiopatològica de l'organisme per mantenir a ratlla l'envelliment cel·lular. En què es tradueix això? En un increment de malalties degeneratives. És un exemple clar de la nostra dita popular: “el peix que es mossega la cua”.

Suposo llavors, que haurem arribat a la mateixa conclusió: l'esport implica salut, més que mai, a l'edat adulta.

Deporte y salud en la edad adulta

Quins beneficis aporta l'esport quan ens fem grans?

  1. Millora la funció cardiovascular. Els seus beneficis són variats sobre aquest sistema: millora la contractilitat (propietat que tenen tant el múscul esquelètic com el múscul cardíac de generar una contracció) del cor, la perfusió (subministrament de certes substàncies a un sistema, un aparell, un teixit o un òrgan) dels teixits, i una cosa importantíssima a partir d'aquestes edats, com és la pressió arterial.
  2. Manté en bon estat del sistema osteomuscular. El desenvolupament de massa muscular afavoreix l'estabilització de la massa òssia i disminueix la gravetat de malalties tals com l’artrosi, la patologia de columna o l’artritis, entre d'altres.
  3. Afavoreix l'equilibri. I, per tant, col·labora a evitar caigudes i cops, que poden ser causa de problemes més greus com esquinços, fractures i ensurts que, de joves, no tenen gaire importància o es recuperen ràpid, però de grans poden ser més perillosos o portar-nos conseqüències no desitjades.
  4. Millora la capacitat pulmonar. Ens ajuda a continuar estant actives i actius i no caure tant en el sedentarisme (abonar-nos al binomi sofà + tele) perquè ens cansem molt.
  5. Redueix el risc de patir malalties renals.
  6. Ajuda al manteniment dels correctes nivells metabòlics de colesterol i triglicèrids. En un moment on les revisions mèdiques cada vegada ens mostren més valors per sobre o per sota del considerat estàndard.
  7. Incrementa l'activitat correcta del sistema immunitari. És a dir, ens ajuda a prevenir tota mena de malalties, virus, etc.
  8. Disminueix la probabilitat de patir malalties degeneratives i/o en redueix la gravetat. Entre aquestes malalties, es troben també la depressió o demència, ambdues típiques d'aquesta etapa.

Quines són les recomanacions sobre l’activitat física en l'adult gran?

Basant-nos en les pautes establertes per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), seria recomanable:

  • Realitzar 150 minuts d'exercici aeròbic moderat o 75 minuts d'exercici aeròbic d'alta intensitat.
  • Sessions que superin els 10 minuts seguits d'activitat física.
  • Incloure exercicis que millorin l'equilibri i l'estabilitat.
  • Almenys, 2 sessions a la setmana d'exercici de força.
  • - Realitzar un total a la setmana de 300 minuts (5 hores aproximadament) d'exercici moderat o 150 minuts (2 hores i 30 minuts aproximadament) d'exercici intens.

Si coneixem o vivim algun problema que ens impedeixi realitzar aquestes recomanacions, recorda que a la nostra disposició sempre hi ha professionals de la salut i de l'esport que ens poden ajudar a mantenir la nostra qualitat de vida.

Hi ha alguna activitat més recomanada que d'altres?

Sempre hem de tenir en compte que han de ser activitats que no posin en risc la nostra salut física i han de ser adaptades al nostre estat.

Per això, a partir dels 65 anys es recomanen activitats com:

Activitats aeròbiques:

Caminar ràpid

Senderisme

Marxa nòrdica

Natació

Classes col·lectives

Golf

Tennis

Bicicleta

Activitats de força:

Exercicis dirigits amb pesos i bandes elàstiques

Exercicis dirigits en màquines

Exercicis funcionals amb el mateix pes corporal

Ioga adaptat

 

 

 

 



Aquests són només alguns exemples. Pots trobar el que més s'adapti a tu i amb el que més et diverteixis. I arribats aquí... som-hi!, no en parlem més, apunta tot això i posa't en marxa! Tot el temps que dediquis a cuidar el teu cos serà temps que t'estaràs dedicant a tu i a la teva salut.

Si necessites més informació l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran amb tots els teus interessos i necessitats. Totes aquestes pautes et serviran per adoptar uns bons hàbits que t'ajudaran a millorar la teva salut i qualitat de vida.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes