• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 5 min de lectura

Fer esport durant el Nadal pot ser un autèntic repte, entre àpats i celebracions. A més, si et desplaces durant aquesta època de l'any, és normal que no puguis realitzar l'esport que fas habitualment pel fet que canviïs d'hàbits, de lloc... Tot és molt comprensible, i pot semblar que no és fàcil, però t'assegurem que és totalment superable si tens ganes de fer esport.

A més, aquestes festes incrementen la nostra ingesta alimentària amb menjars copiosos, poc digestius i altament calòrics (vaja, que ens atipem de menjar i beure dia rere dia). Segons estudis realitzats per companyies de productes dietètics, els espanyols s'engreixen entre 2 i 5 quilos durant el Nadal. Déu n’hi do, oi?

Deporte en Navidad

Què podem fer per mantenir-nos actius durant les vacances?

  1. Planifica el teu entrenament. Si et desplaces, no esperis a l'últim dia per buscar un pla d'activitat alternatiu. Cerca un nou gimnàs, un nou esport o practica aquell esport que requereix molt de temps i que no pots realitzar a diari. Arribar a la teva destinació nadalenca sense planificació quant a la teva activitat física farà que vagis deixant passar el temps sense haver aconseguit activar-te i això és precisament el que no vols que passi.
  2. Tria les hores del dia. L'ideal és entrenar aviat, ja que així no hi haurà altres activitats amb les quals prioritzar (en aquestes dates, sempre hi ha tasques, compres o altres gestions que fer a mida que va avançant el dia). Però si no ets dels que s'aixequen actius, assegura't de triar una hora del dia on et resulti fàcil fer esport i no interfereixi amb altres plans de vacances.
  3. Involucra la família. Tant si són els teus fills, pares, cosins... la millor manera d'aconseguir que et “deixin” fer esport és que s'uneixin als teus plans. Hi ha molts esports que es poden practicar en grup, des de sortides amb bicicleta, running o partits de tennis o pàdel entre d'altres. Pot ser que trobis alguna resistència, però segur que també trobes aliades o aliats, ja sigui entre els més petits o entre els grans. Segur que, a més, això reforçarà la vostra relació i us permetrà descobrir-vos i conèixer-vos en altres situacions diferents que només al voltant d'una taula per menjar.
  4. Aprofita les activitats nadalenques. Hi ha certes activitats esportives que podem aprofitar molt més per fer durant Nadal, com per exemple el patinatge sobre gel. És una bona iniciativa provar aquella pista de gel de la nostra ciutat en aquestes dates i transformar el temps lliure en temps de profit. Si has sortit de la ciutat i estàs en un poble o fins i tot a la muntanya, les caminades o entrenaments a l'aire lliure poden ser una opció perfecta per explorar. I has arribat fins a la neu, se t'obre tot un món de possibilitats.

Esports d'hivern, esports “de Nadal”

Fins aquí, hem vist uns consells bàsics de què podem fer per Nadal, però, aprofitant el teu temps lliure, les teves vacances i les vacances dels teus amics i familiars, pots triar algun d'aquests esports d'hivern per mantenir la forma i la salut, mentre et diverteixes i descobreixes paratges que et deixaran amb la boca oberta per la seva bellesa natural.

  • Esquí. És un dels esports més coneguts per practicar en aquestes dates. És divertit i beneficiós, ja que les llargues jornades d'esquí afavoreixen el treball muscular global, l'activitat cardiovascular i, per descomptat, el treball de coordinació i equilibri. Si no l’has practicat mai, descobriràs un esport divertidíssim en un entorn privilegiat. I si ja n’ets una experta o expert, no fa falta que et diguem res perquè ja deus d'estar esperant a començar la temporada.

    Tria entre esquí, l'snow o l'esquí de fons, qualsevol és perfecte. Només has d'adaptar la teva forma física i el teu nivell per gaudir al màxim de la neu.

  • Raquetes de neu. Si t'agrada conèixer la muntanya i t'encanta el senderisme, has d'aprofitar aquests dies per realitzar rutes amb raquetes de neu. No et preocupis pel material, perquè el pots llogar. Aconseguiràs arribar a paratges inaccessibles durant altres èpoques de l'any i treballaràs la teva força en els membres inferiors. Aquesta és una versió menys estesa que altres esports d'hivern i us assegurem que està a l'abast de totes i tots i que, si el proveu, repetireu.

Altres esports que també pots practicar per Nadal

Si a la teva ubicació no hi ha neu, no passa res, no tens excuses. Com t'hem parlat en altres ocasions, tens una àmplia varietat de divertits esports per explorar. Hi ha esports per a tots els gustos i adaptats a totes les formes físiques.

Quins són els més fàcils per realitzar en aquestes dates?

  • Running: snomés has de calçar-te unes sabatilles d'esport i sortir a explorar una mica l'entorn.
  • Ciclisme: tens bici? Si és que sí, ja estàs llest o llesta. Mira una mica el mapa abans per saber cap a on anar i... som-hi: a pedalar!
  • Esports d'equip: tennis, pàdel, bàsquet, futbol... allà on hi hagi una pilota, hi ha un esport esperant i hi ha diversió assegurada. És molt probable que si hi ha petits a la família aquesta sigui una opció que els motivi.
  • Competicions populars: si necessites una motivació extra, existeixen nombroses competicions populars que se celebren en aquestes dates: les carreres de final d'any, carreres de muntanya... internet t'ajudarà a trobar els esdeveniments esportius que tens a prop en aquests dies perquè t'hi apuntis.

Esport sí, però no t'exigeixis massa

Malgrat tot això, recorda que Nadal és un moment per gaudir de la família i les amigues i amics. Et recomanem que no te n'exigeixis massa, esportivament parlant. Mantingues una actitud positiva si, per qualsevol cosa, no pots realitzar tant esport com t'agradaria o com estàs acostumada o acostumat en el teu dia a dia habitual. Nadal és un moment molt especial de l'any per compartir estones de tranquil·litat amb els teus, així que assegura’t de dedicar-los el temps que mereixen.

El que sí que pots fer sense gaire esforç és equilibrar els teus menjars amb la teva activitat física i, sobretot, focalitzar-te a gaudir de la família, del temps de qualitat i de l'alegria d'estar junts.

Si tens dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a trobar l'esport, activitat o entrenament adequat durant aquestes dates i que puguis mantenir els teus hàbits saludables.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-La Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes