• Sandra Solaguren-Beascoa | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Que la nova rutina nadalenca no et pari!

Per Nadal la rutina canvia i és moment de trobar un necessari foradet per als compromisos socials (família, amistats...) i preparatius propis de l'època de l'any. Tanmateix, això no significa que un/a esportista hagi d'abandonar l'entrenament, sinó que haurà d'adaptar-lo a la nova i momentània realitat. En definitiva, hem de ser capaços de donar la volta al terme “compensar”, veient-ho des d'una perspectiva de capacitat d'adaptació a la nova realitat que es presenta durant el Nadal. Hem de recordar que el benestar ple recull els aspectes bio-psicosocials de la salut, raó per la qual cal mantenir-ne l'equilibri per millorar la nostra qualitat de vida. A continuació, et donem algunes idees perquè et mantinguis actiu/va durant aquesta bonica època de l'any.

Malgrat que són moltes les persones que han començat a adoptar un estil de vida saludable, encara queda una important tasca per fer. Les taxes de sobrepès i obesitat, així com el sedentarisme, mantenen avui dia uns valors alarmants al nostre país. Per això, començar a realitzar exercici físic de manera regular i adoptar una alimentació saludable i equilibrada, acostumen ser alguns dels propòsits més comuns quan comença un nou any... i està molt bé que sigui així.

Esport per Nadal

Esport per Nadal: com compensar els "excessos" dels menjars familiars nadalencs?

El Nadal és una època de l'any protagonitzada per les trobades i menjars familiars. La nostra rutina canvia i pot ser que el pla d'entrenaments hagi de modificar-se per poder atendre a aquests petits compromisos i esdeveniments. És moment de divertir-se amb els nostres éssers estimats i fer festa en família i amb amics. Estem segurs que aprofitaràs per descansar, celebrar i donar-te alguns petits capricis gastronòmics.

Però és el que he de fer o estaré “tirant a les escombraries” tot el treball realitzat al llarg de l'any amb els meus entrenaments? Aquesta pregunta és la que tenen a la ment de molts esportistes. Temen que aquests petits “excessos” que canvien la seva habitual rutina d'entrenaments puguin afectar el seu rendiment durant la temporada. Els hem d'ensenyar a utilitzar el terme “compensació” com un equilibri saludable entre el compromís del seu pla d'entrenament i el gaudi gastronòmic als menjars familiars típics d'aquestes dates.

Consells per aconseguir l'equilibri

En definitiva, davant d'aquesta delicada qüestió només podem dir-nos a nosaltres mateixos calma!, això no passarà, ja que realitzant uns petits ajustaments durant aquestes dates aconseguirem mantenir el ritme i equilibrar el benestar bio-psicosocial de l'esportista, millorant la seva salut i qualitat de vida. Per a això, a continuació us donem alguns petits consells que ens ajudaran a gaudir d'aquest Nadal:

  1. Realitza entrenaments curts: optimitza el poc temps que tens i opta per entrenaments més curts i intensos. Pots realitzar un treball tipus HIIT (High Intensity Interval Training), ja que, tal com el seu nom indica, és un mètode d'entrenament que es caracteritza per realitzar intervals d'exercicis d'alta intensitat, alternats amb períodes curts de recuperació. D'aquesta manera, a més d'optimitzar el teu temps d'entrenament, aconseguiràs augmentar el teu metabolisme i accelerar el teu consum energètic, i alhora millorar la teva salut cardiovascular i desenvolupar la teva massa muscular.
  2. Apunta't a carreres nadalenques: tots coneixem la popular cursa de San Silvestre per tancar l'any de la forma més saludable. Pots realitzar-la sol o acompanyat i serà una forma ideal per arribar al sopar de Cap d’Any amb un entrenament ben fet i amb més gana.
  3. Opta per plans esportius en família: a més de les curses, existeixen molts altres plans per fer amb la família durant aquestes dates. Des de patinatge sobre gel fins a caminades amb raquetes de neu o petites escapades d'esquí a la muntanya. Si el temps ho permet i vius a prop del mar, un passeig per la platja sempre és bé rebut per començar o acabar el dia... o l'any.
  4. Aprofita el turisme actiu: per Nadal, els carrers s'il·luminen i són molts els que aprofiten a fer una petita escapada per la península per veure diferents ciutats i pobles amb un toc màgic de color en aquests dies especials. A més, són molts llocs els que també ofereixen increïbles espectacles nadalencs i bonics pessebres (fins i tot vivents) que no et pots perdre.
  5. Menja amb gana real: pot ser que el sopar o el menjar del dia d'ahir estigui passant-li factura al teu estómac i has d'aprendre a escoltar-ho. No passa res si no esmorzes l'endemà o si optes per anar-te'n al llit sense sopar, al contrari, de vegades, és el més intel·ligent que pots fer. No és qüestió de deixar de menjar per “compensar”, sinó de menjar amb moderació i, si el teu estómac no t'ho demana, deixar-lo descansar... t'ho agrairà.

No et privis de gaudir, però no paris de moure't i d'entrenar. Continua amb les teves rutines d'activitat, adaptant-les a les noves situacions. És moment de compartir, de ser feliços, d’estar actius/ves i saludables. Que un bon àpat i aquesta època de celebracions siguin un estímul per continuar amb els teus entrenaments i no un fre.

Si tens dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut de Tomamos impulso t'ajudaran a crear un pla d'entrenaments individualitzat per a tu o a adaptar qualsevol tema de la teva alimentació a les teves necessitats per ajudar-te a complir amb els teus objectius durant aquesta temporada. T'animes a comprovar-ho?

Més sobre mi
Sandra Solaguren-Beascoa. Graduada en CAFiE (Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport). Especialista en salut, entrenament i dona. Doctorada en Biomedicina en la Universitat de Granada. Entrenadora i investigadora a MAMIfit.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes