• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la tendència al sedentarisme a Espanya està creixent cada any entre els 15 i els 69 anys. TFins i tot, de les persones que van participar en l'estudi, el 50,7% afirmava no realitzar esport en el seu temps lliure. Per descomptat, aquestes dades augmenten en períodes hivernals en què la mandra s'apropia de nosaltres.

Però per evitar això apareixen els esports d'hivern. Aquests esports tenen com a característica comuna que aprofiten el gel o la neu per realitzar-se. Depèn de tu escollir-ne un i treure-li el partit més gran.

deportes-de-nieve

Quins esports d'hivern pots realitzar?

  • Esquí alpí: és l'esport d'hivern més conegut i practicat. En moltes ocasions, està associat a persones que porten practicant-ho des de la infantesa, però no ha de ser així. Qualsevol moment és idoni per començar. Elegeix un professor qualificat i comença a practicar-ho. Et divertiràs i descobriràs un entorn increïble per practicar esport.
  • Snowboard: és un esport molt similar a l'esquí, però utilitzant una taula única per descendir per la neu. L'estabilitat i equilibri seran el teu fort aquí. Si no saps si triar esquí o snow, pots decidir en funció del temps que vulguis passar tocant la neu amb el gluti: amb l’snow, si no en saps molt, és possible que vagis més pel terra.
  • Esquí de fons realitza travesses per paisatges nevats utilitzant esquís més llargs i fins. És un excel·lent exercici cardiovascular. Les travesses estan, normalment, preparades a les estacions perquè siguin fàcilment transitables. Pots fer-ho de forma independent o amb un professor. És una excel·lent manera de practicar esport a la neu i canviar els esports típics per provar noves maneres de divertir-se.
  • Raquetes de neu: camina sobre la neu amb raquetes especials que distribueixen el teu pes i et permeten explorar àrees cobertes de neu profunda. Les raquetes impliquen una tècnica molt senzilla i amb l'ús de bastons pots realitzar rutes de senderisme per zones inaccessibles a peu. És una oportunitat única de descobrir llocs que no oblidaràs.
  • Trineu o sledding: llisca per turons amb un trineu, com quan eres petit/a. Pot ser una activitat divertida per a tota la família, ja que no és un exercici necessàriament individual. Hi ha trineus de molts tipus i les rialles estan assegurades, encara que també et pots fer algun cop: vigila sempre, sobretot amb els petits.
  • Patinatge sobre gel: potser és l'opció més accessible, ja que són moltes les ciutats que tenen pistes de patinatge, fins i tot durant tot l'any. Sigui en una pista de patinatge a l'aire lliure o en una pista coberta, el patinatge sobre gel és una activitat clàssica d'hivern que pots realitzar de forma amateur o com a exercici intens.
  • Hoquei sobre gel: si ets fanàtic de l'hoquei, busca pistes de gel locals per jugar i aprofitar el fred. Esport d'equip, patinatge i competició, tot junt i a tota velocitat.
  • Escalada en gel: per als més aventurers, i els més experts també, l'escalada en gel ofereix una emocionant combinació d'habilitats tècniques i força física. No oblidis anar sempre per rutes senyalitzades o amb professionals preparats. Aquí cal saber el que fem o serà massa perillós.
  • Ciclisme d'hivern: utilitza bicicletes de muntanya especialment dissenyades per a la neu que permeten accedir a zones nevades que serien impossibles amb una bicicleta de muntanya estàndard. Si ets un apassionat del ciclisme, és una oportunitat formidable per explorar més zones.

Quins beneficis tens amb aquests esports?

Si encara no estàs convençut, has de saber que els esports d'hivern ofereixen una sèrie de beneficis tant per a la salut física com per al benestar mental.

  1. Millora del sistema cardiovascular: activitats com l'esquí, l'snowboard i el patinatge sobre gel impliquen un esforç físic significatiu que millora la salut cardiovascular i enforteix aquest sistema.
  2. Enfortiment muscular: la majoria dels esports d'hivern requereixen l'ús de diversos grups musculars, cosa que contribueix a l'enfortiment de cames, glutis, esquena i abdomen.
  3. Millora de l'equilibri i la coordinació molts d'aquests esports impliquen mantenir l'equilibri en superfícies que rellisquen, cosa que ajuda a millorar la coordinació i l'estabilitat.
  4. Crema calories: algunes activitats d'hivern, com l'esquí de fons, són excel·lents per cremar calories i ajudar-te en la gestió del pes.
  5. Millora els nivells de Vitamina D: les capes de roba no t'impedeixen l'exposició a la llum solar, cosa que contribueix a la producció de vitamina D. La vitamina D és essencial per al correcte funcionament de diferents funcions de l'organisme implicades en la funció muscular, del sistema immune i per aportar una bona salut òssia.
  6. Millora de la salut mental: principalment, es produeix gràcies a una significativa reducció de l'estrès.
  7. Desenvolupament d'habilitats socials: participar en esports d'hivern, ja sigui amb amics o en grups organitzats, dona oportunitats per socialitzar i desenvolupar habilitats socials.
  8. Augment de l'autoestima: aprendre i millorar en aquests esports augmenta la confiança i l'autoestima ja que desenvolupes noves habilitats.
  9. Millora de la resistència física: la pràctica regular d'esports d'hivern millora la resistència física.
  10. Adaptabilitat i concentració: la pràctica d'esports d'hivern, com l'esquí o l'snowboard, requereix concentració i adaptar-se a les condicions de la neu, cosa que pot millorar l'agudesa mental.

Després de tot el que hem dit, només et queda triar un d'aquests esports i provar-lo. A què esperes? Que el fred no et pari: activa't! I recorda que sempre tens també la possibilitat de fer excursions i senderisme per paratges muntanyencs que a l’hivern es tornen encara més bonics. Però recorda: amb molt de compte i sempre ben preparat.

Si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut t'ajudaran a trobar l'esport adequat perquè puguis practicar-ho de la forma més beneficiosa possible.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-La Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes