• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

En l'antiguitat, eren molts els esports que només podien ser realitzats per homes, mentre que les dones s'havien de dedicar a esports específics com la gimnàstica, la dansa o la natació.

Quina era la raó d'aquesta discriminació? La força? La destresa? L'elasticitat? No, bàsicament, l'ambient cultural.

Esports amb génere

Què ens diferencia en l'esport?

És obvi que entre homes i dones existeixen diferències fisiològiques i anatòmiques que ens repercuteixen o beneficien en segons quins esports. Què ens diferencia en l'esport?

  1. Hormones. És sabut que els nivells hormonals canvien en la dona durant tota la seva vida, tant en etapes diferents, com en un mateix mes i, per descomptat, aquests canvis en els nivells d'estrògens i progesterona, afecten el seu rendiment físic. Però, a més, entre homes i dones existeix una diferència més. La testosterona. Aquesta hormona que es troba en nivells alts en l'home, els fomenta el desenvolupament i recuperació muscular, cosa que genera que augmentin la força i resistència molt més ràpid que les dones.
  2. Composició corporal. Les dones tendeixen a tenir un percentatge de greix corporal més alt que els homes.
  3. Metabolisme basal. L'augment en el percentatge de massa muscular augmenta el metabolisme, incrementant la crema de calories.

Aquestes diferències marquen esports per a unes i d'altres?

Aquestes diferències bàsiques entre els nostres organismes afecten el rendiment esportiu, diferenciant (en una part) el gènere masculí i femení. Ara bé, sabent això, existeixen esports específics per a dones i homes?

Clarament, NO. L'elecció d'un o un altre esport ha de dependre de les nostres preferències personals, aptituds, motivació i objectius. Fins i tot tenint en compte les diferències fisiològiques entre uns i altres, els beneficis, que hem explicat en altres ocasions que aporta l'esport són iguals per a ambdós gèneres.

Si et dediques al ciclisme, per exemple, has de saber que en les mateixes condicions físiques i d'entrenament, un home tindrà més resistència que una dona, però basant-nos en el rendiment, constància, entrenaments, nutrició i recuperació, homes i dones poden obtenir les mateixes habilitats. Hi ha diferència en els resultats, perquè hi ha diferència entre els nostres cossos, però no hi ha esports per a uns i per a d'altres.

Històricament, hi ha hagut esports “afins” a gèneres

Ara bé, és cert que hi ha esports on, per la seva naturalesa, dones o homes destaquen més. Durant la història de l'esport, han aparegut moltes o molts esportistes que han deixat la seva empremta.

Les dones han destacat més durant la història en esports com la gimnàstica rítmica (on l'elasticitat muscular aflora), l’atletisme, on els resultats obtinguts, sobretot en competicions com el salt de perxa, han estat excel·lents, patinatge artístic, natació sincronitzada o vela. Mentre que els homes han destacat més en esports com: futbol, bàsquet, esports de contacte com la boxa, judo i ciclisme.

Trenquem la història que limita les dones en l'esport

Pot haver-hi “alguna cosa d'afinitat biològica” entre les habilitats que demanda un esport i les que proporciona de forma natural un dels dos gèneres més que l’altre? Pot ser que sí, però segur que la cultura, la història i la discriminació cap al gènere femení, també en l'esport, han estat més decisives per definir qui ha destacat en quins esports que la predisposició biològica.

Feliçment, aquestes diferències a l'hora de realitzar diferents esports estan canviant en l'actualitat i ja podem comptar amb esportistes d'ambdós gèneres pràcticament en tots els esports. Una vegada més, les dones han estat les que s'han emportat la pitjor part, excloses de disciplines i esports durant anys. Des d’aquí animem totes les nenes, noies, dones, mares, tietes i àvies a practicar l'esport que els agradi i gaudir-ne, mentre beneficien la seva salut.

L’esport és per a totes i tots, és clar, però sí hi ha un cas que ens diferencia

Acabem amb els dubtes (per si encara en queda algun a algú): existeixin les diferències òbvies que existeixin (biològiques, morfològiques, hormonals, etc.), totes i tots podem realitzar qualsevol esport que ens vingui de gust i ens motivi. De fet, des d'aquí us animem a totes i tots a moure-us, a activar-vos i a practicar diversos esports per trobar el vostre, el que us faci sentir millor, us diverteixi més i us doni més satisfacció a l'hora de practicar-lo.

Però no podem acabar sense puntualitzar que sí que hi ha UNA diferència que ha de fer canviar l'esport en la dona respecte a l'home. No t'espantis, aquesta diferència és el període de l'embaràs. Com saps, quan la dona es troba en l'etapa de la gestació, és necessari adaptar la seva activitat física al trimestre en què es troba i hi haurà certs esports que no podrà continuar realitzant, ja sigui pel perill que comporten, per la falta de mobilitat i destresa o per la possibilitat de trobar-nos amb perjudicis per a la mare i el nadó. Tinguem això en compte.

Tret d'això, promoguem l'esport sense distinció de gènere i gaudim totes i tots d'un cos actiu.

Si necessites saber més o necessites adaptar el teu exercici, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a trobar l'esport, activitat o entrenament adequat perquè mantinguis els teus hàbits de vida saludable i el teu cos-ment en forma.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-La Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes