• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

L'esport ajuda les nostres defenses

Tots els bons hàbits que adquirim al llarg de la nostra vida contribuiran al manteniment d'una bona barrera immunològica.

El sistema immune és el mecanisme que té el nostre cos per defensar-nos de patògens estranys o agents causants de malaltia. El seu primer objectiu com a defensa és detectar-los en l'organisme i després destruir-los.

En l'actualitat, són nombrosos els estudis on s'avaluen els efectes beneficiosos de l'exercici físic sobre el sistema immunològic. Quina resposta estem obtenint? Quines conclusions en traiem? És simple: l'esport ajuda de forma directa la millora de les nostres defenses. Es trenquen així les antigues creences que l'activitat física afavoria el debilitament dels processos de defensa de l'organisme.

Exercici físic i sistema immune, la parella perfecta

Sistema immune i exercici físic. Com es relacionen?

Fins aquí ja sabem que hi ha una connexió entre ells i que aquesta ens ofereix avantatges a curt i a llarg termini. Però no tot és tan positiu, ja que hem de tenir en compte que totes aquestes conseqüències depenen de la intensitat de la nostra activitat física. Sí, són diverses les revisions que mostren com l'esport habitual d'intensitat moderada afavoreix el sistema immune, mentre que l'esport de molt alta intensitat i prolongat en el temps pot suprimir o reduir aquests mecanismes beneficiosos.

I, com es produeix aquesta influència? Es deu a una resposta sobre el metabolisme i el sistema endocrí (alterant les respostes hormonals). Sabem que l'exercici físic produeix un augment del ritme cardíac, que genera al seu torn un augment del flux sanguini i, com a conseqüència, un augment de la mobilitat dels limfòcits a través de l'organisme, facilitant la seva arribada fins a agents patògens. A més, la funció d'aquests limfòcits (T i B) i de les cèl·lules NK (natural killer) millora de forma significativa, per la qual cosa augmenta la possibilitat de destruir cèl·lules nocives a la nostra primera barrera defensiva. Però encara hi ha més, i és que l'acció dels macròfags, neutròfils i monòcits (responsables de la fagocitosi de cèl·lules nocives) es veu amplificada en les hores posteriors a la pràctica esportiva. Es podria encara aprofundir més en els canvis immunològics que es produeixen, però tots ells condueixen a la mateixa idea: l'esport activa i potencia les nostres defenses.

Hi ha alguna part negativa en tot això? Desgraciadament, sí. Com dèiem abans, quan l'activitat física és d'alta intensitat (entenent-la com una activitat de més de 3 hores al dia, similar a l'esport d'elit) apareixen variacions en els nivells de cortisol (hormona de l'estrès), incrementant la seva producció i, per tant, disminuint l'activitat de la resposta immunitària. Però, això sí, només de forma temporal.

Per tant, i per resumir en una idea: esport i salut són gairebé sinònims. Si vols disminuir el risc de patir malalties i evitar aquests molestos virus anuals que et deixen sense energia durant uns dies, comença a fer exercici de forma regular... ho notaràs 😀

Si tens dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut de Tomamos impulso t'ajudaran a elegir una rutina d'entrenament adaptat que et permetrà millorar la teva qualitat de vida i crear nous hàbits saludables.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIFit. Especialista en sòl pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes