- Sandra Solaguren-Beascoa | #impúlsate
- 4 min de lectura
Si volem que el cos i la ment no perdin el bon estat de salut, cal que mantinguem els bons hàbits adoptats al llarg de l'any durant les vacances: la rutina d'exercici físic, la bona alimentació i un descans adequat.
Trobar l'equilibri entre tots aquests agents serà essencial per estalviar-nos la represa o “reconquesta” després de l'estiu i garantir que continuem tenint present la cura personal durant les vacances (si perdem tot allò que hem treballat durant l'any, recuperar-ho començant de cap i de nou encara serà més difícil).
Vols unes quantes recomanacions per aconseguir l'estabilitat durant les vacances?
L'estiu ja és aquí, falten ben poques setmanes (o dies) per fer vacances: s'enfilen les temperatures, els dies s'allarguen, les terrasses s'omplen de gom a gom... És clar que, en aquesta estació, sovint preval el lleure sobre la pràctica d'exercici físic. Ara bé, per què passa això? Podem fer compatibles els moments de lleure amb la rutina habitual d'exercici físic?
Hi ha molta gent que durant l'any va al gimnàs amb l'objectiu de treballar i modelar el cos abans no arribi l'estiu, se sotmeten a dietes miraculoses i gairebé no donen importància al tercer pilar (el son o el repòs de qualitat). Aquesta pràctica tan martiritzadora, que no pren en consideració tots els principis fonamentals per mantenir un cos i una ment saludables, és del tot inadequada, atès que permet de crear uns pretesos bons hàbits, però són superficials i, a curt termini, s'acaben difuminant i, al capdavall, desapareixen.
Mirar endins i no tant enfora
No obstant això, també hi ha individus que s'hi esforcen i aconsegueixen de deixar de banda la pura motivació extrínseca (que es basa en estímuls externs, com ara anar al gimnàs amb la finalitat principal de lluir banyador a la platja, fer dietes estrictes per perdre pes al més aviat possible...), per substituir-la per la motivació intrínseca (més difícil d'assolir i que demana també més temps). Aquestes persones són en un esglaó intermedi en el camí de l'autodeterminació, és a dir han arribat a un estat de regulacio´ integrada (una classe de conducta més autodeterminada o autònoma en el fil continuat de la motivació extrínseca). Per això, a banda de considerar com a important i valuosa la pràctica d'exercici físic, en aquest cas, actuen amb llibertat i ho interpreten com una part del seu estil de vida, que adapten als seus interessos i necessitats (Merino, 2017; Moreno i Martínez, 2006; González-Cutre, 2017).
Independentment del grup amb què t'identifiquis,
- si ets aficionat a l'exercici i el practiques per plaer, de manera voluntària, perquè et satisfà i estàs en procés d'adoptar bons hàbits o has aconseguit d'incorporar l'exercici com una part del teu estil de vida, de manera que el valores positivament i ets conscient de tots els beneficis que comporta;
- o si, simplement, fas exercici per pur interès o obligació i encara no has aconseguit de gaudir-ne, és ben clar que les vacances d'estiu són un moment en el qual tothom és més vulnerable i susceptible d'abandonar la rutina d'exercici físic i, en general, de deixar de banda tots els bons hàbits que ha anat adoptant al llarg de l'any.
Per evitar que passi això i que, sobretot, en el cas del segon grup, li costi de mala manera de reincorporar-se a un estil de vida saludable, és essencial saber com podem mantenir la pràctica d'exercici físic durant les vacances, vist que no hi és incompatible.
Ho tens a l'abast en tres passos
Si segueixes aquests tres petits consells, segur que et serà molt més fàcil:
- Planifica: és important que organitzis els entrenaments abans d'anar de vacances. Saber de quin espai, classe de materials i temps disposaràs, amb prou antelació, t'ajudarà a redistribuir les rutines habituals de l'exercici físic. Altrament, arribaràs a la nova destinació i ho aniràs ajornant indefinidament. A més a més, et recomanem que ho aprofitis per entrenar durant les primeres hores del dia: la temperatura és més confortable, et farà menys mandra i tindràs més motivació durant la resta de la jornada.
- Innova: aprofita l'avinentesa que canvies de lloc per afegir creativitat a les sessions d'entrenament. Prioritza les activitats a l'aire lliure (surf, busseig, excursions amb bicicleta, senderisme...) que no pots fer al llarg de l'any i que ara t'ajudaran a esbargir-te i a mantenir el ritme d'activitat amb un extra de motivació.
- Fes cames sempre que puguis: mira de fer servir el cotxe (o altres transports) tan poc com sigui possible, perquè, d'aquesta manera, augmentaràs de manera inconscient la despesa energètica durant el dia. Sempre que puguis aprofita-ho per caminar per la platja, la muntanya, les ciutats o els llogarets que visitis. Mantenir el cos en moviment és una estratègia increïble per no perdre els bons costums durant l'estiu de manera fàcil i còmoda.
En el cas que, malgrat tot, no t'hàgim convençut, recorda que també és important que, si més no, mantinguis un bon ritme d'activitat física, és a dir de NEAT (termogènesi de l'activitat sense exercici o Non-Exercise Activity Thermogenesis) o de la despesa energètica que fas quan dus a terme les accions o les feines quotidianes com ara: pujar i baixar escales, anar a comprar o al restaurant, fer dissabte o fer net el cotxe, treure a passejar el gos, jugar al parc amb la canalla, caminar o anar amb bicicleta a la platja, fer visites guiades a peu, etc. Cada jornada d'estiu és plena d'oportunitats per fer activitat constantment; només les has de voler descobrir.
Si necessites cap aclariment, pots comptar amb el suport dels entrenadors experts de MAMIFit o amb l'equip mèdic de les assegurances de salut de Tomamos impulso, que t'ajudaran a mantenir un estil de vida saludable durant l'estiu. No dubtis a contactar amb nosaltres, t'acompanyarem en tot moment amb molt de gust.
Més sobre mi
Sandra Solaguren-Beascoa. Graduada en CAFiE (Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport). Especialista en salut, entrenament i dona. Doctorada en Biomedicina en la Universitat de Granada. Entrenadora i investigadora a MAMIfit.
Més articles sobre: