• Dra. M. Dolores Mosqueira | OFTALMÒLOGA
  • 5 min de lectura

Què és el glaucoma?

El glaucoma és un grup de malalties oculars que fan malbé el nervi òptic i que, a la llarga, poden derivar en la disminució o pèrdua de visió de manera irreversible.

El glaucoma és la causa principal de ceguesa en persones majors de 60 anys i té més incidència en països del continent africà. Freqüentment, la ceguesa deguda al glaucoma pot prevenir-se si es tracta de forma precoç i amb controls estrictes amb l'oftalmòleg, almenys, una vegada a l'any.

El glaucoma

Com es produeix?

L’ull és l'òrgan de la visió i es connecta per mitjà del nervi òptic al cervell. És l'encarregat de portar la informació de manera correcta per obtenir una bona visió.

Els danys del nervi òptic sovint estan relacionats per una pressió alta als ulls. Aquesta, generalment, es deu a una producció excessiva d'humor aquós, que és el líquid intern que constantment produeix el nostre ull i que ha de drenar-se en quantitat similar. El fluid es drena per l'angle de drenatge intern i aquest procés fa que es mantingui la pressió de l'ull estable, l'IOP (anomenada així per les seves sigles en anglès: IntraOcular Pressure).

Si no drenem correctament aquest líquid, tindrem una pujada d'IOP. Aquí ja tenim una manera que aparegui el glaucoma, per la pressió intraocular massa elevada. Tanmateix, el glaucoma també el pot produir una pressió dels ulls normal.

Tot passa al nervi òptic

El nervi òptic està compost per milers de fibres nervioses, és com un cable elèctric ple de molts filferros petits a dins.

Quan el nervi òptic es veu afectat, es van morint les fibres a poc a poc, causant punts cecs i quan estan totalment afectades aquestes fibres és quan es produeix la ceguesa.

El nervi òptic

El glaucoma no avisa, però podem detectar-lo fàcilment

És una patologia silent (sense símptomes) i no avisa perquè no hi ha dolor. És més comú en l'edat adulta i es detecta de manera precoç per mitjà de l'especialista (oftalmòleg) en una visita rutinària. La detecció precoç del glaucoma és l'única manera de poder mantenir aquesta patologia controlada i així evitar arribar a la ceguesa. També és important informar que el tractament per al glaucoma serà per a tota la vida.

Hi ha diferents tipus de glaucoma?

Hi ha diversos tipus de glaucoma. Els dos més importants són:

  1. El glaucoma crònic d'angle obert
    • És el glaucoma més comú
    • Indolor
    • Progressiu
    • No provoca disminució de visió a l'inici
    • Detecció en visita rutinària a l'especialista
    • Depenent de la sensibilitat del nervi òptic, en algunes persones el risc de patir-lo és més gran
    • Pot portar a la ceguesa
  2. El glaucoma d'angle estret: les persones que el desenvolupen no acostumen a tenir símptomes fins que en pateixen un atac.
    • Dolorós
    • Sobtat
    • Provoca visió borrosa
    • S'acompanya de mal de cap
    • Veiem halos o anells al voltant dels llums
    • L'ull s'envermelleix

La resta dels glaucomes són:

  • Glaucoma de baixa tensió o de tensió normal
  • Glaucoma infantil
  • Glaucoma pigmentari
  • Glaucoma facolític
  • Glaucoma congènit

Tres tractaments eficaços

Òbviament, sigui quin sigui el tractament, ha d'estar sempre supervisat per l'especialista (Oftalmòleg).

  1. El tractament tòpic
    En general, el glaucoma es controla amb gotes per als ulls, així de senzill.
    Aquestes gotes es col·loquen diàriament, disminuint la pressió a l'ull. Alguns d'aquests medicaments redueixen la quantitat de fluid aquós que produeix l'ull i d'altres disminueixen la pressió ajudant que el fluid travessi millor l'angle de drenatge.
    És un tractament en solitari o combinat. Per entendre'ns: s'han de col·locar gotes diàries d'un tipus o de fins a 3 tipus diferents (tractament màxim), segons allò que l'oftalmòleg vegi necessari en cada cas.
  2. El tractament amb làser
    Hi ha dos tipus de làser i són de tractaments que practica l'oftalmòleg, sempre en un centre especialitzat.
  3. Cirurgia
    Aquest procediment quirúrgic el realitza sempre el cirurgià oftalmòleg. Es desenvolupa d'una manera ambulatòria, és a dir, que el pacient se'n va a casa el mateix dia.
    La intervenció és cada dia menys invasiva amb la incorporació de la cirurgia MIGS (cirurgia del glaucoma mínimament invasiva) i amb la implantació de drenatges i/o dispositius intraoculars que ens faciliten la sortida de l'humor aquós i un control correcte del fluid cap a l'exterior de l'ull, en una àrea de recol·lecció.
    El pacient té un postoperatori menys invalidant i la recuperació acostuma a ser més ràpida que fa anys.

Com podem prevenir el glaucoma?

Hem de realitzar controls rutinaris amb el nostre metge oftalmòleg, almenys una vegada a l'any a partir dels 40.

És important també tenir una noció del nostre historial mèdic familiar, ja que aquesta malaltia pot ser hereditària.

Si ets laboralment actiu, has de treballar amb protecció ocular. A més, has de saber que existeix un glaucoma posttraumàtic com a conseqüència de traumatismes oculars (cops, cossos estranys intraoculars entre d'altres).

Igualment, s'ha de tenir un control estricte d'almenys dues vegades a l'any si patim la malaltia per evitar ensurts innecessaris.


Recorda que tens a la teva disposició les assegurances de salut, on trobaràs especialistes oftalmòlegs que t'acompanyaran i resoldran qualsevol dubte. En els nostres Centres Mèdics Agrupació disposem, a més, d'un Servei d'Oftalmologia amb totes les subespecialitats oculars, preparat per ajudar-te.

Ens sumem amb aquest article al Dia del Glaucoma, el 12 de març, divulgant i informant sobre aquesta patologia i conscienciant sobre la importància de tenir una bona cura dels nostres ulls, de la nostra vista, que és el nostre sentit més important en el dia a dia.

Més sobre mi
Dra. M. Dolores Mosqueira. És directora mèdica del Servei d'Oftalmologia d'Agrupació, amb seu al Centre Mèdic Agrupació (carrer Rosselló, 435, Barcelona). A més és directora mèdica i CEO de Clínica CEMO, especialista en glaucoma amb més de 20 anys d'experiència i cirurgiana oftalmòloga amb més de 20.000 mil cirurgies oculars realitzades. És també membre de la Societat Catalana d'Oftalmologia, de la Societat Espanyola d'Oftalmologia i de l'American Academy of Ophthalmology, a més de col·laboradora a ONG per a la detecció de salut ocular a l'Àfrica.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes