- Lourdes Peña | #impúlsate
- 4 min de lectura
Hi ha una hora perfecta per fer exercici?
El primer que hem d'aclarir és que el més important és generar una rutina i un bon hàbit d'exercici. A més, afegint-li que aquest exercici estigui ben realitzat i sigui de qualitat.
Una vegada que ja tenim això establert, podem mirar més enllà i buscar l'horari on l'exercici físic té els màxims beneficis o els que més ens interessin.
Segons els últims estudis realitzats sobre l'entrenament durant el dia, s'ha pogut comprovar que la forma com l'activitat física afecta el nostre organisme és diferent en funció del moment del dia triat. No només a nivell emocional i/o activador, sinó fins i tot el propi efecte sobre la salut.
Com afecta l'horari de l'entrenament?
La diferència l'estableixen els ritmes circadiaris. I què són? Són ritmes biològics que responen a cicles de 24 hores, principalment de llum i foscor (per exemple, dormim quan no hi ha llum i ens despertem quan sí que n'hi ha).
Aquests ritmes biològics estan controlats per unes proteïnes específiques que allibera el nostre organisme. Aquestes s'encarreguen que, depenent del cicle en el qual ens trobem al llarg del dia, l'esport ens aporti diferents beneficis.
Es coneixen al voltant de 150 ritmes circadiaris en l'ésser humà. I, perquè et facis una idea, alguns són tan coneguts com el cicle del son, que respon a la segregació de melatonina, el canvi en la nostra temperatura corporal segons la nostra activitat i, per descomptat, l'activació del metabolisme cel·lular.
Aquests ritmes circadiaris del nostre organisme, diferents en cada persona, conformen el nostre cronotip. Cada persona, depenent dels seus ritmes i de les seves exigències rutinàries, encaixa en un tipus de model que defineix si té més predisposició a treballar i estar activa o actiu al matí, tarda o nit.
Popularment, es parla de dos cronotips bàsics, identificats amb dos animals que representen la “matutinitat” (l'alosa) vs. la “vespertinitat” (el mussol).
T'has parat a pensar quin series? Et consideres de matí o de nit? Quan rendeixes més? Què et costa més: aixecar-te o anar-te'n a dormir? A través d'una sèrie de preguntes i de l'anàlisi dels nostres horaris rutinaris es pot definir el cronotip de cada persona i així tenim la possibilitat d'adaptar-hi les nostres activitats tant com ens sigui possible. Hi ha molts tests a internet per veure el teu cronotip. Per si tens curiositat, aquí en tens un bastant complet.
Quins beneficis obtenim segons l'horari d'entrenament?
Atenció a això, perquè segons estudis recents, en funció del teu objectiu, et pot interessar adaptar l'horari d'entrenament.
- L'exercici realitzat al matí
- Millora la qualitat del son
- Controla la gana i la ingesta calòrica
- Aconsegueix més pèrdua de pes - L'exercici realitzat a la tarda (abans de les 17 h)
- Redueix la mortalitat, perquè redueix causes cardiovasculars negatives
- Necessita menys escalfament ja que ens trobem prèviament preparats
- Al voltant de les 15 h, es produeix la velocitat d'activació més gran de les fibres musculars, facilitant el guany de força - L'exercici vespertí
- Millora l'estrès
Tria el “teu moment” per gaudir de l'entrenament
Malgrat tot això dels ritmes circadiaris, dels cronotips, dels avantatges i característiques d'entrenar a una o una altra hora del dia, planificar els entrenaments ha de tenir en compte molts altres factors personals, familiars, laborals, de la teva rutina diària i de la teva motivació per fer exercici.
Què et convé més? T'aixeques aviat i passeges el gos per la muntanya? Tens molta estona “desaprofitada” al migdia? Quedes amb les o els compis per al partidet a la tarda? Notes que se’t posa bé moure't just quan et lleves? T'ajuda a agafar el son fer una mica de ioga per les nits? L'elecció del moment d'entrenament es deu a múltiples factors, com ja dèiem al principi. L'ideal és adaptar l'exercici al moment del dia en què puguem realitzar-lo sense pressa, gaudint-ne en solitari o en companyia, i traient-li el màxim partit.
Si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut et poden ajudar a elaborar una rutina equilibrada i saludable que s'ajusti als teus interessos i temps. Tota aquesta informació et servirà per adoptar uns bons hàbits que t'ajudaran a millorar la teva salut i qualitat de vida.
Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.
Més articles sobre: