• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

La salut mental, un avantatge més de realitzar exercici físic

Són nombrosos els estudis que, actualment, estan relacionant l'exercici físic amb el benefici en la salut psicològica, millorant entre altres coses l'autoestima i l'estat d'ànim.

En una època on les aficions tecnològiques que ens mantenen lligats al sofà o a la cadira tenen tanta importància, l'activitat física ens demostra, una vegada més, que són múltiples els beneficis que se n’obtenen. Promou una millora de la salut mental, i va molt més enllà, ja que prevé l'aparició de malalties psicològiques com l'ansietat o la depressió.

Però atenció! Existeixen variacions en aquesta millora de l'estat emocional en funció de l'esport, intensitat i/o durada de la pràctica esportiva.

Com ens influeix l'activitat física a nivell emocional?

Com afecta l'esport el nostre nivell emocional?

Aquí hi ha la clau. Encara falten investigacions per establir un consens de què és el que passa en el nostre sistema. De moment, aquí tenim les dues teories que s'estudien:

  1. D'una banda, es creu que el nostre estat d'ànim pot estar regulat per l'augment en la segregació de monoamines (algunes de tan famoses com la dopamina). Aquestes monoamines tenen un efecte antidepressiu com si prenguéssim un medicament.
  2. De l'altra, la segona hipòtesi que es planteja és l'augment en els nivells de serotonina (una de les substàncies opioides del nostre cos, una “morfina” natural). Què fa la serotonina? Després de l'exercici, actua en el sistema nerviós central augmentant els nivells de benestar i fins i tot s'estudia la possibilitat que disminueixi la irritabilitat, estrès, nervis i ansietat.

Encara estàs dubtant si començar a fer esport? Si ja estàs convençut encara has de conèixer quelcom més.

Diferents pràctiques esportives, diferents efectes en l'organisme

Una vegada més, ens apuntem al consell esport sí, però amb moderació. Sí, així és, res de sobrecarregar-se d'hores i hores d'entrenament o obsessionar-se amb el resultat físic arribant a generar situacions de malestar per no realitzar-lo, o generant en nosaltres mateixos alteracions de la percepció física.

Com cal aconseguir el benefici derivat de l’activitat física? Fàcilment. Demostrat en diferents estudis, l'activitat física comença a exercir els seus efectes quan fa diversos dies que la realitzem, deixant temps de recuperació cada setmana. Tant és així que quan associem l'esport d'alta intensitat a períodes de més de 10 dies de durada, el benestar personal decreix considerablement. Per resumir, una bona fórmula és:

Exercici físic moderat + 4-5 dies de manteniment = millora de l'estat anímic

Dit tot això, ja no et queden excuses per agafar tota aquesta informació i posar-la en pràctica... ara mateix! 😄

Si encara tens dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut de Tomamos impulso t'ajudaran t'ajudaran a començar una activitat adaptada a tu o a establir estratègies et serviran per adoptar uns bons hàbits que t'ajudaran a millorar la teva salut i qualitat de vida ara i sempre.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes