- Sandra Solaguren-Beascoa | #impúlsate
- 4 min de lectura
Ser mare i infantar una nova vida potser és la gesta més increïble i extraordinària que una dona experimentarà al llarg de la vida. Quin paper hi té l'activitat física?
L'embaràs: el millor moment per cuidar-se
Per arribar a la maternitat, que hem d'entendre com “l'estat o circumstància de la dona que ha estat mare”, la dona ha hagut de passar per un procés llarg i fluctuant en què el seu cos s'ha anat transformant: l'embaràs.
Durant la gestació la dona experimenta nombrosos canvis, no únicament anatòmics i fisiològics, sinó en l'esfera psicològica i social. En aparença el seu cos es transforma per acollir un nou ésser humà. A més a més, de retruc, tot els qui l'envolten, l'entorn més pròxim (la família, la parella, els companys de feina, els amics...), es troben directament implicats en el procés que dura cap a nou mesos, cosa que fa que sigui més fàcil de passar.
Si ens centrem en la transformació més física o estructural de la dona, cal assenyalar que és important de seguir un programa d'entrenament individualitzat i planificat per professionals de l'exercici físic; de fet, és cabdal per mantenir i millorar l'estat de salut física i mental de la gestant i del fetus, no tan sols durant els nou mesos de gestació, sinó també en el moment del part i durant el període que el segueix, el postpart o la maternitat. Diversos estudis han fet palès que, sempre que no hi hagi cap contraindicació mèdica concloent, l'embaràs potser és el moment ideal per començar a tenir cura del cos i de la ment, atès que així es milloren notablement els paràmetres de salut maternofetals. En concret, s'ha demostrat que, si segueix un programa d'entrenament, la dona:
- regula el guany de pes en greix
- millora la capacitat funcional
- redueix i calma el dolor lumbar
- minimitza el perill de tenir diabetis gestacional i preeclàmpsia (hipertensió gestacional)
- i fomenta el benestar psicològic general, entre d'altres.
I després del part?
Múltiples estudis han revelat que les embarassades físicament actives tenen parts més ràpids i escurcen el temps de recuperació després del part, a banda de gaudir de més qualitat de vida durant la maternitat (American College of Obstetricians and Gynecologist [ACOG], 2020). Tal com hem indicat, cal que la dona tingui l'oportunitat de fer exercici físic durant la gestació, però també és important que mantingui els entrenaments en l'etapa de la maternitat, atès que, després del part, el seu cos s'ha de reorganitzar per recuperar l'estat anterior a l'embaràs, o fins i tot millorar-lo.
En aquest sentit, la dona, tant quan infanta com després del part, hauria de rebre els suport necessaris per tenir cura de la seva salut, i també de la del nadó. Aquests suports socials (la parella, la família, els amics...) esdevindran elements clau per garantir la cura i la qualitat de vida de tots dos, perquè la tendència general és d'una dona "que es deixa" (sí, malauradament és així), amb l'objectiu d'assegurar que el nadó rep les millors atencions per reduir-ne el risc de malaltia i afavorir un bon estat de salut i un creixement i desenvolupament adequats.
En conclusió, a banda que és necessari que la dona compti amb aquests suports per disposar de prou temps per fer que l'exercici físic formi part de la rutina durant l'embaràs i l'etapa de la maternitat, és imprescindible que sigui conscient que ha de tenir cura d'ella mateixa per poder fer-se càrrec del nadó tant bé com pugui i, en conseqüència, poder estar amatent a l'entorn més pròxim.
Tornem doncs al començament: són compatibles maternitat i esport? És ben clar que són termes necessàriament complementaris que serveixen per garantir el benestar i la qualitat de vida presents i futurs de la mare, del nadó i de tothom que els acompanya i fa costat durant aquesta etapa de la vida tan increïble i fluctuant. Per aquesta raó, rebre el suport d'entrenadors experts com els de MAMIFit o dels metges que inclouen les assegurances de salutde Tomamos impulso hi ajuda molt.
Més sobre mi
Sandra Solaguren-Beascoa. Graduada en CAFiE (Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport). Especialista en salut, entrenament i dona. Doctorada en Biomedicina en la Universitat de Granada. Entrenadora i investigadora a MAMIfit.
Més articles sobre: