• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 5 min de lectura

Què és la meditació i per a què ens pot servir

No trobem temps per a aquells hàbits saludables que ens ajudin a aclarir la ment, relaxar-nos i gaudir del moment. Un d'aquests hàbits, ja n’hauràs escoltat a parlar, és la meditació. “No trobo el moment”, “no desconnecto”, són els grans dilemes quan volem realitzar-la. Continua llegint i et donem uns consells que et poden venir bé.

Hi ha moltes emocions negatives que ens venen al llarg del dia, l'estrès de la feina, entre d'altres, i ens generen problemes amb els quals la meditació ens pot ajudar.

Per a això, entenguem primer què és la meditació. Tenim davant nostre una activitat realitzada des de fa milers d'anys, l'objectiu de la qual és trobar la tranquil·litat mental i disminuir els nivells d'estrès. Quan la practiquem, aconseguim un estat de relaxació/concentració que fins i tot millora certs aspectes de la nostra salut, tant mental com física.

Meditar sense tenir temps

On i com practicar la meditació?

Moltes vegades associem l'acció de meditar a “deixar la ment en blanc”, el silenci absolut i anar esquivant els pensaments que ens arriben a la ment. Va per aquí, però això no és tot.

Quant al lloc on meditar, és cert que l'ideal per començar és fer-ho en un lloc còmode, sense massa soroll i que ens permeti concentrar-nos en nosaltres mateixos, però en realitat el lloc triat pot ser qualsevol on et sentis còmode: la teva habitació, un racó del menjador o fins i tot al cotxe o al tren.

Troba el tipus de meditació que et va bé

Tenim diferents tipus de meditació, des de meditacions guiades (recomanades per als no iniciats) en les que utilitzes un àudio com ajuda i guia per a l'activitat, fins a exercicis físics com el ioga o el taitxí o altres tipus de moviment conscient on no deixes que la ment es concentri en una altra cosa que no sigui el teu propi cos.

Hi ha moltes altres variants, com: meditació Vipassana, Kundalini, Txakra, Zazen, Mantra, Tonglen, Transcendental... No entrarem a analitzar cada una, però segur que si tens interès no et costarà trobar informació a internet per si vols provar.

Com meditar? Què cal fer o de deixar de fer?

Ja has triat el lloc, la roba (tot còmode) i un ambient tranquil. Ja saps quin tipus de meditació provaràs. Triïs el mètode que triïs, recorda que la meditació no consisteix a oblidar-se de tot, sinó que el nostre objectiu és concentrar la nostra atenció en el moment present i deixar que els teus pensaments flueixin, passin i deixin espai per a la teva pròpia “presència”, l’estar present, sense més, ni sense menys.

De vegades pot no ser fàcil aconseguir aquesta calma perquè la ment, el cervell, sempre volen ser els protagonistes i ens van tirant idees, preocupacions, imatges, records del passat o projeccions i planificacions del futur. No t'inquietis. Si tens una guia d'àudio (amb instruccions o música o determinats sons) t'ajudarà a concentrar-te a estar present i a no despistar-te amb la resta.

Si no utilitzes cap ajuda externa, no et preocupis perquè tens un aliat potentíssim: la teva respiració. La respiració connecta a cada moment el nostre cos al present i és el refugi on acudir sempre que la ment vulgui prendre el control amb els seus pensaments.

Hi ha molts tipus de respiració segons les meditacions, però bàsicament pots començar per respirar pel nas, inhalant i exhalant amb tranquil·litat. Concentra't al propi mecanisme de la teva respiració: nota l'aire, una mica fred, potser, que entra per les teves fosses nasals, nota com baixa cap als teus pulmons i els va omplint... i com després els va buidant i surt de nou a l'exterior, una mica més càlid que abans.

La respiració és un mecanisme senzill, suau, innat i que si ens hi fixem una estona veurem que és l'essencial que ens manté vius, ens connecta amb el moment i ens permet ser conscients que som presents en aquest aquí i ara que busquem amb la meditació.

Quant temps necessito?

L’ideal és fer-ho almenys 15 minuts diaris. Però saps què? Als inicis, fer-ho només 5 minuts diaris et prepararà per mantenir després aquesta pràctica en el temps de manera natural, ja ho veuràs. Només 5 minuts! Els experts recomanen abans d’esmorzar, però si el teu problema és el temps, simplement adapta el teu horari i deixa't portar.

Assegut, ajagut, a terra, al llit... no hi ha excusa per no trobar aquells pocs minuts de pau mental i harmonia corporal que ens connectin amb el present i amb nosaltres mateixos.

Quins beneficis aporta?

  • Disminueix nivell d'estrès i ansietat
  • Millora la qualitat del son
  • Millora la concentració
  • Disminueix la tensió muscular
  • Redueix la pressió sanguínia
  • Frena l'envelliment cèl·lules neuronals

I tot això es tradueix en una millora de la salut mental i, com a conseqüència, de la salut física.

Què, a què estàs esperant? 😀

Si tens dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut de Tomamos impulso t'ajudaran a trobar la forma de començar amb motivació i la tècnica més adequada a tu. És moment de millorar la teva salut i bons hàbits.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes