• Lara Marín López | #impúlsate
  • 5 min de lectura

Planifica bé els àpats de les festes

Anticípa’t i planifica. És important crear un pla que equilibri gaudir del menjar amb la salut. Estableix els teus objectius i dissenya els teus menús amb temps. Si vas a menjar a casa d'algun familiar, prova d'esbrinar què hi haurà a la taula i proposa idees sanes. Fins i tot pots portar algun plat o postres fetes per tu per complementar i apropar-te als teus objectius... i igual li descobreixes a algú un nou plat saludable preferit 😃.

A la taula, tria opcions saludables

En lloc d'omplir el teu plat amb aliments que saps que no són saludables, tria un altre tipus d'opcions. Per exemple, algunes alternatives bones poden ser: pernil ibèric, formatge de cabra, llagostins, espàrrecs amb maionesa casolana, amanida... davant d’opcions “menys bones” saludablement parlant: snacks i patates fregides, fregits en general embotits processats...

Menjar sa i bo per Nadal

No et posis racions enormes

Serveix-te porcions més petites al plat. Això et permetrà gaudir de molts més plats i no arribar al plat principal massa ple/pena o tip/tipa. Si arribes a aquest plat principal amb poca gana, no et faci vergonya demanar una ració petita (per molt que la teva àvia s'entossudeixi a omplir-te el plat fins a les vores, tu estigues ferm/ferma) i, si us plau, no mengis més si notes que “no pots més”. No es tracta d'una competició ni de demostrar a ningú que està bo menjant molt, si no de menjar per gust, gaudint, i no per obligació. Prova de contactar amb les teves sensacions de gana i sacietat i et serà fàcil veure quan estàs gaudint amb el que menges i quan ja no ho fas.

Si beus, fes-ho amb moderació

Les begudes alcohòliques i les begudes ensucrades poden fer que mengis més i, a més, aquest sucre no és gens saludable. Valora alternatives més saludables, com a aigua amb llimona o kombucha, que està boníssim (prova-ho i ho veuràs). Si beus alcohol, veu alternant amb algun vas d'aigua i intenta prendre begudes sense gas, com el vi negre.

Sabem que l'alcohol i els refrescos en aquests àpats amb la família i les amistats poden ser un element molt present però no perdem de vista que no són l'element central i que han d'acompanyar el que mengem sense ser-ne els protagonistes. Siguem conscients del que ingerim en tot moment, per salut i per seguretat.

Mantingues l'activitat física durant les festes

No oblidis mantenir la teva activitat física durant les festes. Surt a fer un tomb després dels menjars, organitza activitats familiars que impliquin moviment (segur que no seràs l'única o l'únic que vol fer uns tocs amb la pilota o anar al parc una estona... cerca’t companyia) i continua amb la teva rutina d'exercicis, si t'és possible, per compensar els excessos, no perdre el ritme i ajudar el teu organisme a regular-se.

Nadal és un moment de retrobaments amb els altres, però també pot ser-ho amb tu i amb les teves bones sensacions. L'activitat física serà sempre una aliada perquè milloris el teu estil de vida i et proposis estar encara més saludable. Ja que és temps de bons desitjos, continuar amb la teva activitat física regular pot ser-ne un de ben bo.

No mengis si no tens gana o el clàssic: “Jo avui no sopo”

Si després d'un dinar copiós no tens gana, fes cas al teu cos: no cal que sopis. El teu cos t'està demanant un descans perquè l'has sobrealimentat. Pots anar a dormir sense sopar, no passa res, no és un càstig ni de bon tros, i esmorzar directament l'endemà. El mateix pot passar després d'un sopar que haguem fet tard i de manera abundant: si t'aixeques sense gana l'endemà, pots esperar a tenir gana i esmorzar més tard o passar directament al dinar. Segur que el teu cos agraeix que te l’escoltis i li donis un descans.

En resum, gaudir d'un Nadal saludable i ple de sabor és totalment possible amb una mica de planificació i moderació. Hem vist 3 claus que ens ajudaran si les tenim sempre presents:

  1. Tria opcions d'aliments més saludables
  2. Controla les porcions i racions
  3. Mantingues l'activitat física

Amb això, pots celebrar el Nadal amb salut i energia. Per tant, felices, saludables i actives festes!

Si tens dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a trobar la manera de canviar aquests hàbits. És moment de millorar la teva salut i consolidar els bons hàbits.

Més sobre mi
Lara Marín López. Nutricionista i infermera. Professora de Ioga. Especialista en salut hormonal i de la dona. Màster en Microbiota humana per la Universitat San Pablo. Màster en Epidemiologia i Salut Pública per la Universitat Rei Joan Carles.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes