• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

L'arribada de la menopausa: una nova revolució hormonal

El començament de la menopausa és una etapa clau en la vida de la dona. Comencen a produir-se una quantitat de canvis fisiològics i hormonals que es manifesten en el nostre estat físic. Acostuma a aparèixer a partir dels 50-52 anys, encara que en ocasions pot avançar-se, ja que cada persona té el seu propi ritme.

Sovint, quan la menopausa truca a la nostra porta, la rebem com a una cosa negativa ja que acostumen a aparèixer símptomes que disminueixen la nostra qualitat de vida o que afecten de forma directa la nostra forma física o anímica. Les hormones, què us hem d’explicar, que no sapigueu, oi?

La pregunta és: hi ha alguna manera de pal·liar aquests canvis? hi ha alguna manera de facilitar la nostra adaptació a aquesta etapa? La resposta és: SÍ. Per a això, hem de començar per conèixer les possibles conseqüències d'aquest nou procés hormonal.

Menopausa, símptomes i bons hàbits

Quins símptomes pot provocar la menopausa?

Cal tenir en compte que no totes les dones experimenten els mateixos. La presència d'uns o d'altres depèn de forma directa de la nostra càrrega hormonal, ja que es produeix un descens dels nivells d'estrògens.

Els símptomes són:

  • Irregularitat en el període menstrual. És el primer símptoma que apareix i és un indicatiu de la perimenopausa. Aquestes irregularitats són variables, des de pèrdues d'algun cicle, fins a canvis en el propi cicle (més curt, més llarg, variació en la sagnia...).
  • Fogots o sufocacions
  • Sequedat vaginal i canvis en la libido
  • Canvis d'humor
  • Augment de pes i canvis en el metabolisme
  • Alteracions del son

Des d'un punt de vista menys general, augmenta la possibilitat de patir:

  • Osteoporosi
  • Malalties cardiovasculars. Associades de forma directa als canvis en el metabolisme de glucosa i greix.
  • Patologia uroginecològica. Risc de patir patologies de sol pelvià, com són prolapses o incontinència.

Què puc fer? Quins hàbits saludables em beneficien?

  1. Fes exercici de forma regular. Inclou exercici aeròbic i exercici de força. L'exercici de força, històricament exclòs en molts entrenaments, ha demostrat ser el més eficaç per al guany de massa muscular i per disminuir els processos d'osteoporosi i artrosi comuns en la menopausa. D'altra banda, l'exercici aeròbic t'ajudarà a prevenir malalties cardiovasculars. Entrenament de força, caminar, nedar, pilates, ioga..., són exercicis que pots incloure en la teva rutina. Intenta fer una combinació per mantenir-te en forma.
  2. Alimentació. L'augment de pes és un dels dilemes que se’ns plantegen durant aquesta etapa, per tant, intenta menjar de forma saludable. Evita greixos i sucres, i inclou més verdura i fruita, sobretot rica en vitamina D. Demana ajuda d'un professional en aquest camp si et cal.
  3. Evita el tabac i l'alcohol. El tabac augmenta encara més la possibilitat de patir patologies cardiovasculars, igual com el consum excessiu d'alcohol. Aquest últim, a més, contribueix al guany de pes, per tant, com més el limitis millor et trobaràs.
  4. Rehabilitació i manteniment de la salut pelviana. Mantingues la regularitat en les teves revisions ginecològiques i realitza treball de sol pelvià. Recorda que durant aquest procés pots tenir canvis a la musculatura perineal, per la qual cosa l'entrenament del teu sol pelvià t'ajudarà a evitar-los. Però atenció amb fer exercicis sense prèvia valoració! Cadascuna de nosaltres necessita un nombre de repeticions, percentatge de força o temps d'exercici per treballar la seva musculatura. Acudeix al teu fisioterapeuta especialitzat perquè et guiï.
  5. Hàbits de son. Intenta crear una rutina diària d'hores de son. Evita l'ús del mòbil abans de dormir, els sopars copiosos i per descomptat, evita l'excés de cafeïna, sobretot a la tarda.

Ja ho saps, si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut de Tomamos impulso t'ajudaran a elaborar una rutina adequada i saludable que s'ajusti al teu estat emocional i físic. Totes aquestes estratègies et serviran per adoptar uns bons hàbits que t'ajudaran a millorar la teva qualitat de vida i prevenir efectes negatius.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes