• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

És molt possible que entre els molts regals d'aquestes dates hi hagi hagut alguna consola de videojocs (Playstation, Nintendo Switch, Wii, XBox...) És habitual que sigui així, ja que segons dades recollides en diversos estudis sociològics: 6 de cada 10 joves i adolescents amb edats compreses entre els 14 i els 18 anys juguen a videojocs. L'edat mitjana a la que comencen a jugar-hi són els 12 anys, per la qual cosa pares i mares es veuen empesos a unir-se a la nova tendència i a complir els “desitjos” de les nostres i els nostres joves.

Tanmateix, sabem que la taxa de sedentarisme a Espanya entre joves augmenta cada vegada més, i els videojocs són un dels motius importants entre la quantitat de “distraccions” i alternatives que poden tenir (mòbil, xarxes socials...).

Però pensem en positiu: aquí et plantegem una possible solució per combinar les altes dosis de tecnologia que consumim amb l'activitat física i/o esport que tots necessitem, i més encara, les i els joves, en una edat de creixement on l'activitat física és un factor clau per al seu desenvolupament.

e-sports

Què són els E-sports?

En primer lloc, has de saber que amb el terme “E-sport” podem referir-nos a 2 tendències o realitats diferents:

  1. E-sport, referit a “Electronic sport” o “esports electrònics”. Són competicions, retransmeses via streaming, on els participants competeixen de forma individual o per equips en diferents estils de videojocs.Les temàtiques de la competició poden ser des d'estratègia, lluita, trets o fins i tot esports virtuals. Alguns dels e-sports més famosos són: League of Legends, Fortnite, Counter-Strike Global Offensive, Dota 2, Clash Royale o Call of Duty. Aquestes competicions de videojocs generen a l'any audiències de més de 400 milions d'espectadors.
    És cert que no es pot considerar activitat física com a tal, però molts jugadors d'aquestes plataformes reconeixen la importància de mantenir un bon condicionament físic per aconseguir el rendiment més alt possible en les seves competicions. Per arribar a aquest objectiu, realitzen dietes equilibrades, estiraments i exercicis cardiovasculars per contrarestar els efectes negatius del sedentarisme.
  2. E-sport entès com a modalitat de videojoc on es realitza alguna activitat física amb un comandament remot en una de les plataformes actuals. Hi ha diferents tipus de consoles, o fins i tot jocs, que pots utilitzar en diferents dispositius com ulleres virtuals, tablets, smartphones o la tv de tota la vida. En aquests videojocs, el comandament remot s'utilitza per participar en algun esport com tennis, bàsquet i molts més. Es tracta de jocs on has de posar en pràctica la teva destresa, ballar o fer moviments repetitius com si estiguessis jugant de veritat a aquest esport. Fins i tot, alguns d'aquests dispositius ja compten amb complements per realitzar exercici i rutines personalitzades d'entrenament.

Us deixem per aquí una llista amb alguns dels videojocs d’aquesta temàtica que tenen molt èxit, però segur que trobeu a internet, segons la vostra consola i els vostres gustos, el que més us motivi: Nintendo Switch Sports, Fitnes Boxing 2: Rhythm & Exercise, 3 Just Dance 2022, Zumba Burn it Up!, Arms, Aces of The Multiverse, Let's get fit, Ring Fit Adventure, Shape Up, Go vacation, Fruit Ninja Kinect 2, Sports Party, Fitnes Boxing, Your Shape: Fitnes Evolve.

Quins beneficis obtenim?

Centrant-nos en el segon tipus, vegem què ens aporten els e-sports:

  1. Fomenten l'activitat física: aquests videojocs requereixen que els jugadors es moguin i realitzin activitats físiques, cosa que ajuda a mantenir-se actiu o activa.
  2. Diversió i motivació: la combinació de jugar a un videojoc i fer exercici pot fer que l'activitat física sigui més entretinguda i motivadora.
  3. Varietat: molts d'aquests jocs ofereixen una àmplia gamma d'activitats, des de ball fins a esports virtuals, cosa que et permet canviar les rutines d'exercici i/o activitat física.
  4. Competència: els videojocs acostumen a incloure elements competitius i reptes que et motiven per esforçar-te més i per aconseguir superar-te a tu mateix/a.
  5. Control del progrés: molts d'aquests jocs ofereixen la possibilitat de realitzar un seguiment del progrés físic, cosa que et permet establir metes i mesurar de forma “objectiva” la millora.
  6. Exercici a casa: aquests vídeojocs et permeten fer exercici de forma còmoda i a casa. No sembla gran cosa, però hi ha qui prefereix no anar al gimnàs i és una bona alternativa quan les condicions meteorològiques t'impedeixen sortir.
  7. Socialització: molts d'aquests videojocs t'ofereixen la possibilitat de competir online o en mode multi-jugador amb altres contrincants, fomentant així el treball en equip o la sociabilitat.
  8. Millora de les habilitats motrius: alguns videojocs d'exercici inclouen tècniques de ball o moviments esportius que poden millorar les teves habilitats motrius.
  9. Redueix l'estrès: l'exercici, en general, és conegut que redueix l'estrès, i aquests jocs no en són l'excepció. L'alliberament d'endorfines durant l'exercici pot ajudar a millorar l'estat d'ànim i reduir l'ansietat.
  10. Adaptable: alguns d'aquests videojocs estan pensats per a persones de totes les edats i nivells de condició física, la qual cosa els fa adequats per a una àmplia varietat de jugadors.

Ja veus que, més enllà de la primera idea que associa videojocs i sedentarisme, són molts els possibles avantatges. Tinguem la mirada oberta per trobar sempre el benefici en totes les activitats i les coses bones que ens aporta la tecnologia. Ser sedentari és una elecció que hem d'evitar. Aprofita els teus regals de Nadal i posa el cos en moviment!

Davant de qualsevol dubte, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a trobar la teva rutina d'entrenament i hàbits saludables, personalitzada i adaptada a tu, amb o sense l'ajuda de la tecnologia.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-La Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes