• Sandra Solaguren-Beascoa | #impúlsate
  • 4 min de lectura

La dutxa: el momentàs!

Una bona dutxa després d'una dura rutina d'entrenament és un dels moments més agradables per a qui gaudeix de l'esport. No hi ha res millor que, quan el cos acaba amb una gran sensació de cansament i fatiga muscular, brindar-li un bon raig d'aigua per recuperar i compensar-lo per la feina ben feta.

Postentrenament: dutxa freda o calenta

A priori, el fred ajuda

Tanmateix, és freqüent escoltar discrepàncies sobre quina és la millor temperatura de l'aigua per aquesta dutxa postentrenament. Les últimes tendències han apostat per protocols de crioteràpia (aplicació de banys d'aigua a temperatures molt fredes o sota zero) per facilitar el procés de recuperació després de sessions d'entrenament exigents. Aquestes pràctiques han revelat efectes positius (reducció del dolor muscular, inflor i inflamació dels teixits) per afavorir una ràpida recuperació i agilitzar el rendiment. A més, és un mètode molt senzill, fàcil i econòmic d'aplicar per a qualsevol esportista. Això sí, si ets fredolic o fredolica crec que aquestes teories no et convenceran, oi? 😀

Els experts opinen fins i tot sota la dutxa

Què ens diuen els experts sobre aquesta popular “nova tendència” d'utilitzar el fred per recuperar? Una dutxa d'aigua freda pot ser un bon recurs si acabes d'entrenar i el temps t’apreta. Vols treure't ràpidament la suor que envaeix el teu cos per dedicar-te als teus compromisos... pim, pam, aigua freda i llestos. Però atenció, pot ser que aquesta estratègia no sigui sempre la millor. De fet, és recomanable esperar almenys 20 minuts perquè el teu cos tingui temps de refredar-se i anar recuperant gradualment la freqüència cardíaca i temperatura prèvies a l'entrenament. Diversos professionals expliquen raonadament aquesta recomanació, assenyalant que, un canvi sobtat en les fases de refredament (temperatura corporal) i descens brusc de les pulsacions (freqüència cardíaca), pot ocasionar desmais i/o vòmits. Així que un raig ràpid d'aigua freda tot just acabar un exercici de caràcter intens no és la millor alternativa.

És millor tenir una mica de paciència i esperar almenys 5 o 10 minuts per entrar a la dutxa i, encara millor, anar regulant la temperatura de l'aigua (de tèbia a freda), deixant els últims minuts del bany per posar el raig d'aigua el més fred que puguis i/o vulguis suportar, centrant-te a aplicar-lo sobre els principals grups musculars treballats durant la sessió.

Més motius per no ser de blanc o negre, de fred o calor

Encara no està del tot clar si aquest tipus de pràctiques aporten o no beneficis en el procés de recuperació postexercici. A més, són diversos els qui assenyalen que l'aplicació de cops de fred, encara que a priori pugui reduir els símptomes del dolor causats per la fatiga muscular extrema després de l'esforç, també pot ocasionar un augment de la vasoconstricció (estrenyiment dels vasos sanguinis) i l'alliberament d'hormones (noradrenalina), augmentant la pressió sanguínia.

Al contrari, l'aplicació d'aigua calenta (encara que amb prou feines hi ha investigacions sobre això), provoca la vasodilatació (o augment de la mida dels vasos sanguinis) i afavoreix la relaxació muscular (hi ha una oxigenació més gran).

Cadascú que es mulli pel bàndol que vulgui: fred o calor

En definitiva, pots prioritzar segons els teus gustos quant a la temperatura de l'aigua. El fred pot tenir beneficis, però la calor pot tenir-los també. Tanmateix, una cosa està clara: has de ser conscient que un canvi brusc en el teu procés de refredament/recuperació no és saludable. El millor és esperar uns minuts a ficar-te a la dutxa (sigui amb aigua calenta, freda o tèbia). A més, si ets capaç d'anar regulant la temperatura, el teu cos t'ho agrairà. Comença amb un raig d'aigua tèbia i acaba amb un canvi cap a fred o calor: tu decideixes.

Com has vist, cada temperatura té els seus “pros” i els seus “contres”. Sigues prudent i utilitza el principi de progressivitat, triant la que més necessitis en funció del moment, preferència i caràcter de l'esforç realitzat. I escolta el teu cos: veuràs com et demana fred o calor i t’ho agraeix quan l'hi ho dones, deixant-te relaxada o relaxat i a gust després d'una bona sessió d'exercici.

Si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut de Tomamos impulso et donaran unes pautes d'actuació concretes en funció dels teus gustos i necessitats específiques, ajudant-te a millorar la teva salut i qualitat de vida de manera saludable i equilibrada. A quines esperes per comprovar-ho?

Més sobre mi
Sandra Solaguren-Beascoa. Graduada en CAFiE (Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport). Especialista en salut, entrenament i dona. Doctorada en Biomedicina en la Universitat de Granada. Entrenadora i investigadora a MAMIfit.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes