- Sandra Solaguren-Beascoa | #impúlsate
- 4 min de lectura
Si seguim uns petits consells i ens valem d'uns remeis naturals ben simples, la pràctica d'exercici físic durant l'estiu serà molt més còmoda i segura. T'ho expliquem!
El sol i les radiacions: en positiu però parant compte
Avui dia sovint sentim a parlar dels múltiples “perills” del sol, que associem amb el càncer de pell. Certament s'han de prendre en consideració, però també ens hem d'adonar que el sol ens proporciona beneficis importants. En aquest sentit, hi ha diversos estudis que demostren una relació directa entre més exposició a la llum solar i la disminució del perill de desenvolupar diferents classes de càncer, com ara: el de pròstata (Schwartz & Hanchette, 2006), el de pulmó (Porojnicu et al., 2006), el de mama (Li & Ma, 2020) o el colorectal (Purushothaman et al., 2021), entre d'altres. De la mateixa manera, les recerques dutes a terme que comparen dos grups (de més exposició a la llum solar contra menys exposició) confirmen un augment de la taxa de mortalitat en el darrer grup (Lindqvist et al., 2014).
Aleshores, hem de ser alarmistes i sobreprotectors amb la llum del sol? Si és tan beneficiosa, per què m'he de protegir? Si faig exercici a l'aire lliure durant l'estiu he d'extremar les precaucions?
Tres idees clau per tenir bona harmonia amb el sol
La realitat és evident: el sol té més beneficis que perjudicis. És cabdal, però, saber com i quan ens hi hem d'exposar, per foragitar els perills i aprofitar-ne tant com puguem tots els avantatges i propietats.
- En primer lloc, tant si fas exercici físic com no, has de procurar que l'exposició al sol sigui progressiva i continuada al llarg de l'any. Rebre altes dosis de llum solar de manera intermitent és nociu per a la pell, que es torna vermella (cremades) i, en conseqüència, s'augmenta el risc que apareguin melanomes (Gandini et al., 2005). Prou que ho sabem, però bona part de la població no en fem cas: quan arriba l'estiu, passem moltes hores a la platja, mentre que a l'hivern ens recloem a l'oficina sense veure gairebé la llum del dia.
- En segon lloc, fes servir complements que facilitin la pràctica d'exercici físic quan fa un sol que estavella. És l'opció més simple i eficaç si et vols entrenar amb més comoditat. Prioritza l'ús de gorra i d'ulleres de sol i, si la durada de la sessió és llarga, et recomanem que hi afegeixis un equip (armilla/motxilla) d'hidratació per assegurar la ingesta de líquids d'una manera molt més eficient i segura.
- En tercer lloc, vigila què menges. L'alimentació contribueix a protegir de manera natural la pell de la llum solar; en concret el consum de productes rics en licopè, un antioxidant potent que protegeix la pell del sol i que contenen els tomàquets, els nabius o les maduixes, entre d'altres. Així mateix, augmentar el consum d'aliments rics en Omega 3 (peix com ara el salmó, l'arengada, la sardina; fruita seca com les nous, les avellanes, les llavors de lli...) ajuda a equilibrar la ràtio d'Omega 3 i d'Omega 6 (sovint descompensada per causa de la "dieta” de la societat actual), cosa que afavoreix la protecció de la pell quan l'exposem al sol.
En conclusió, és clau protegir-se, però no hem de demonitzar el sol, sinó agrair-ne totes les propietats i aprendre com ens en podem beneficiar. Igual que amb la pràctica d'exercici físic, si no volem prendre mal, cal que introduïm una progressió escaient en la distribució de les sessions d'entrenament. També ha de ser gradual l'exposició a la llum solar, a fi d'evitar els excessos puntuals, perquè, altrament, podríem perjudicar la pell. No obstant això, tal com hem assenyalat, seguint aquests petits consells i fent servir remeis naturals, podem tenir cura de la nostra salut i gaudir de manera sana i equilibrada de la llum del sol.
Si tens cap dubte sobre la salut de la pell, amb les assegurances de salut de Tomamos impulso trobaràs tot d'experts que t'aconsellaran i t'acompanyaran sempre que ho necessitis.
Més sobre mi
Sandra Solaguren-Beascoa. Graduada en CAFiE (Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport). Especialista en salut, entrenament i dona. Doctorada en Biomedicina en la Universitat de Granada. Entrenadora i investigadora a MAMIfit.
Més articles sobre: