• Dra. Yeny María Camejo Pérez | Especialista en Medicina Familiar i Comunitària
  • 4 min de lectura

Més sobre mi
Dra. Yeny María Camejo Pérez, metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària al Centre Mèdic Agrupació C/Aribau, amb més de 20 anys d'experiència en l'àmbit assistencial i gestió d'equips. La meva activitat principal està dirigida a la prevenció i control de la salut. He participat en diferents cursos i postgraus els resultats dels quals s'han vist reflectits en la meva tasca diària. Em considero apassionada de la meva professió, propera en el tracte amb els pacients, amb un interès marcat per la investigació i la superació.

Els orígens del Dia Mundial de la Salut

El 1948, amb la col·laboració de diversos països, s'estructura i funda l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut, amb l'objectiu de promoure la salut, preveure, combatre, controlar i eradicar malalties i d'aquesta manera contribuir a la seguretat del món, fent que totes les persones, a tot arreu, puguin assolir el grau més alt de salut i benestar.

El dia 7 d'abril se celebra el seu 75è aniversari i això ens convida a recapitular els èxits de la salut que han millorat la qualitat de vida de la població mundial durant les últimes set dècades. També és una oportunitat per encarar els reptes sanitaris que tenim al davant avui.

Revisió mèdica anual

La detecció precoç i la revisió mèdica: el gran avenç

Seguint els protocols establerts per aquesta entitat, la prevenció de les malalties de forma precoç s'ha tornat un repte per a especialistes, metges i científics. Per això, crear reactius, tècniques, mètodes, procediments i maneres d'actuació per a la detecció precoç és un pilar fonamental dels avenços de la medicina en els últims anys.

Un dels aspectes clínics que més atenció científica ha rebut ha estat la revisió mèdica com a eina fonamental per a l'anàlisi de l'estat general del pacient. Serveix per corregir i fomentar hàbits de vida, a més de per detectar malalties en fase inicial i de manera eficient.

Especialistes i experts mèdics, juntament amb organitzacions com l'OMS i l'OPS (Organització Panamericana de la Salut), coincideixen que la revisió mèdica és un control preventiu que efectua un professional de salut a una persona simptomàtica o asimptomàtica on es realitzen diverses proves de detecció per avaluar la seva salut amb l'objectiu de reduir la morbimortalitat (taxa de morts per malaltia en una població i en un temps determinats).

Una revisió mèdica adaptada a cada persona

No existeix una revisió estàndard amb proves siguin vàlides per a tots els pacients. Els exàmens i proves incloses se sol·liciten d'acord amb els antecedents mèdics personals i familiars, l'examen físic i els factors de risc individuals per tal d'obtenir resultats rellevants i amb utilitat clínica.

En qualsevol cas, les estratègies de detecció precoç o cribratge d'algunes malalties, com diferents tipus de càncer, la presència de factors de risc cardiovascular o algunes malalties autoimmunes continuen sent molt rellevants des d'un punt de vista preventiu.

Cada quant m'he de fer una revisió mèdica?

Després d’aquesta primera anàlisi de la idoneïtat de la revisió mèdica preventiva, sorgeixen dues primeres preguntes:

  • Amb quina periodicitat cal sotmetre's a la revisió mèdica? Els metges i especialistes recomanen que el més favorable per a la salut i la detecció a temps de malalties asimptomàtiques és realitzar la revisió mèdica amb una freqüència anual. Això seria l'ideal, ja que així es podrien analitzar diversos factors com riscos comuns de l'edat, l’estil de vida i els antecedents familiars.
  • Fins a quin punt són determinants per deslliurar-nos de patir certs problemes de salut? Hi ha altres exàmens que busquen directament patologies cardiovasculars, respiratòries, hematològiques o gastrointestinals, entre moltes d'altres. El 90 % de les revisions oportunes poden diagnosticar malalties que en la majoria de casos són asimptomàtiques o silencioses.

Què inclou la revisió mèdica anual?

Encara que, com dèiem, la revisió s'ha d'adaptar a cada persona i les seves circumstàncies de salut, si realitzem una sistematització teòrica podem resumir que la revisió mèdica pot incloure els següents onze elements:

  • Història clínica completa. Emfatitzant en els antecedents personals, els tractaments farmacològics previs, els antecedents familiars i hàbits no saludables.
  • Examen físic. Mesurant talla, pes, índex de massa corporal i paràmetres antropomètrics.
  • Avaluació oftalmològica. Incloent l'agudesa visual i fons d'ull.
  • Proves cardiològiques. Incloent l'electrocardiograma, ecocardiograma i proves ergonomètriques.
  • Proves pulmonars. Com la radiologia de tòrax, espirometria.
  • Analítica completa. Incloent perfil hepàtic, lipídic, tiroide i marcadors tumorals, segons el cas.
  • Audiometria.
  • Ecografia d'abdomen i pelvis.
  • Estudis endoscòpics.
  • Citologia.
  • Proves per al cribratge i la detecció primerenca de càncer. Incloent la prova d'excrements en sang i mamografia en dones.

D'aquesta manera, la planificació de cada revisió és individualitzada. En funció de l'edat, el sexe i les característiques de cada pacient es podran incloure unes proves o d'altres. Per a la realització dels diferents exàmens es poden derivar les consultes amb els especialistes necessaris.

Freqüència de la revisió mèdica segons l'edat

Aquests controls que se suggereixen varien depenent de cada franja d'edat, ja que aquestes determinen l'aparició d'alguns problemes més específics. Vegem les recomanacions de freqüència de la revisió mèdica segons edats:

  • Dones embarassades: controls prenatals a cada trimestre de l'embaràs.
  • Nounats sans des del naixement i fins a l'any de vida: cada mes.
  • Nens i adolescents: especificitat de freqüència d'acord a l'edat, referides sempre a controlar el creixement i desenvolupament i l'educació d'hàbits de vida saludables.
  • Adults menors de 45 anys sense símptomes ni factors de risc: revisió mèdica cada any i mig o dos anys.
  • Persones de 50 anys o més, asimptomàtiques sense comorbiditats (amb dos o més trastorns o malalties que ocorren en la mateixa persona com, per exemple, diabetis o hipertensió, entre d'altres): una vegada a l'any.
  • Els més grans de 50 anys, sense símptomes, però amb comorbiditats o amb antecedents familiars de malalties cròniques: necessàriament cada 6 mesos com a mínim per al seguiment i evolució de la patologia de base.

Els nostres centres mèdics ofereixen, dins de la seva àmplia cartera de serveis, la revisió mèdica, realitzada per un quadre mèdic d'especialistes i personal sanitari de la màxima professionalitat, així com amb els mitjans diagnòstics necessaris per a una actuació adequada i precoç. Tant si disposes de les nostres assegurances de salut com si no, som a la teva disposició.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes