• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Quantes vegades t'ha passat que arriba l'estiu i has deixat de fer esport de forma habitual? Ja sigui per mandra, perquè sorgeixen plans alternatius en l'horari que destinàvem a l'exercici o, el més habitual, perquè no sabem què fer quan arribem al lloc de vacances, som molts els i les qui ens tornem més “sedentaris” en aquesta època.

Sí, segons enquestes realitzades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), un 36,5 % de la població espanyola es considerava sedentària quan començava a tenir temps lliure en els mesos corresponents a estiu.

És, a més, un moment on s'augmenta de pes gràcies o a causa dels àpats fora de casa i a que mengem i bevem productes altament calòrics que ens venen de gust per combatre la calor. Ho diuen les dades: el 76 % dels consumidors afirma preferir menjar o sopar fora en vacances i acaben consumint gelats i begudes refrescants molt ensucrades... és difícil resistir-se, és clar, quan la calor es fa més present.

Tips per fer esport a l'estiu

A l’estiu, proposem bons i saludables hàbits

Si volem mantenir la nostra activitat física i evitar l'acumulació d'aquests “quilets de més”, hem de proposar-nos un objectiu ferm i conscienciar-nos que cal adaptar-se a aquest període.

Què puc fer per mantenir el nivell d'exercici?

Et proposem 6 tips bàsics per no parar la nostra activitat física a l'estiu:

  1. Cerca noves activitats físiques més estivals. ¿Què volem dir? Si la falta de motivació ha arribat pel clima, pots adaptar-t'hi buscant realitzar exercicis a l'aire lliure. Alternatives com córrer, anar en bici, nedar... Es tracta d'activitats bàsiques però que ens permeten gaudir del bon temps en qualsevol part.
    Si ets a prop del mar, aprofita per realitzar esports aquàtics. Realitzar exercici no ha de voler dir sempre complir la nostra sessió d'entrenament. Podem provar i/o començar amb esports com la natació, l’snorkel, el surf i altres alternatives similars que, a més de mantenir-nos en forma, ens ajudaran a refrescar-nos.
    Practicar o aprendre un esport nou ens mantindrà amb la motivació alta i desenvoluparà el nostre sistema cognitiu gràcies a l'aprenentatge. A més, treballarem i desenvoluparem parts del cos i de l'aparell locomotor diferents de les habituals.
  2. Intenta trobar nous companys. Pot semblar una idea “boja”, però quan tinguis més temps lliure i et trobis en un lloc diferent, les possibilitats de trobar nous “oponents” o companys et facilitarà mantenir el teu ritme. A més, adaptar-te a altres nivells físics pot incrementar el teu.
  3. Si pots, comença el dia fent esport. Consell bàsic, ja que a mesura que les hores del dia van passant, podem trobar més plans que interfereixin en la nostra jornada d'entrenament. Començar el dia amb exercici ens millora a nivell emocional, per l'alliberament d'endorfines (hormones del benestar), augmenta el metabolisme i accelera la funció de cremar els greixos. Tot són avantatges. I es comença el dia amb l'energia al màxim.
  4. Estableix rutines d'exercici factibles. És a dir, intenta aconseguir almenys 20-30 minuts d'exercici diari. Prou temps per activar els teus músculs i organisme i, a la vegada, temps fàcil d'aconseguir al llarg del dia.
  5. Allunya l'entrenament dels àpats. Durant la digestió i amb les altes temperatures, l'organisme es troba en un “període de letargia”. En aquells moments és més difícil vèncer la mandra i per descomptat, disminueixen els nostres nivells d'energia. Com més temps passi entre àpat i activitat física, més activitat muscular i cel·lular.
  6. Adapta la intensitat de l'exercici a les temperatures. No realitzis sessions d'entrenament gaire intenses si les temperatures són molt altes. Les sessions d'intensitat alta, millor al matí o en els dies menys calorosos. I en aquest sentit, millor baixar el ritme en la resta de les hores del dia o en els dies de màxima calor, ja que seran molt més exigents per al nostre cos. Si el teu ritme és massa alt, el teu sistema cardiovascular treballarà més i acumularàs més fatiga. Què passa llavors? Que disminueix la nostra energia i perdrem motivació. Siguem conscients d'això i adaptem-nos-hi.

Què passa si abandono l'activitat física a l'estiu?

És una qüestió important: quan realitzem exercici físic de forma habitual i li aturem al nostre cos de forma sobtada es produeix un canvi en el metabolisme que ens ajuda a emmagatzemar més greix.

D'altra banda, està comprovat que amb aquestes situacions de sedentarisme augmenten les probabilitats de patir insomni i sorgeixen nombroses alteracions del son.

I una cosa similar passa amb els nivells d'estrès. Hi ha una relació directa entre la disminució d'exercici físic, la disminució en l'alliberament d'endorfines i l'acumulació de cortisol (hormona de l'estrès, incapaç d'alliberar-se de forma ràpida sense activitat física).

Són moltes les conseqüències negatives del sedentarisme, ja ho sabem i, és clar, si li sumem els hàbits alimentaris relaxats de l'estiu i algun excés derivat de la nostra activa vida social en aquestes dates, és important esforçar-nos a trobar les alternatives per no perdre el nostre ritme d'entrenament a l'estiu. Si vols, pots, i a més, pot ser fins i tot més divertit 😀.

Si necessites consells per mantenir la teva activitat aquest estiu, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a elaborar una rutina equilibrada i saludable que s'ajusti als teus interessos i necessitats. Adopta uns bons hàbits que t'ajudaran en la teva salut i qualitat de vida ara i sempre, a l'hivern i a l'estiu.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes