- Lourdes Peña | #impúlsate
- 4 min de lectura
Des que les noves tecnologies van entrar en les nostres vides són moltes les formes que han trobat per instaurar-s’hi, tant per al nostre benefici com per al nostre perjudici.
Però realment com ens beneficien vinculades a l’esport? Per començar, gràcies a elles avui comptem amb molta més informació de com treballa el nostre cos durant l'exercici i les dades obtingudes compten amb una clara objectivitat.
Des d'aquí, ens centrarem a explicar les raons per les quals ens hauríem d'aprofitar de la tecnologia a l'hora de realitzar esport.
Qué ens aporten les noves tecnologies?
Vegem alguns dels àmbits relacionats amb l'activitat física on la tecnologia ens pot ser d'utilitat i ajuda.
- Millora el rendiment esportiu. Obtenim dades en temps real del nostre rendiment, podem establir metes, objectius, incrementar o disminuir l'esforç, de manera que obtinguem la màxima qualitat física a cada moment.
- Personalitza el nostre entrenament. Conèixer com treballa el nostre cor, la capacitat de recuperació corporal, el consum d'oxigen i altres dades relacionades, ens permet enfocar l'entrenament d'una forma individual i adaptada. A més, si comptem amb un professional que planifica el nostre entrenament, podrà adaptar-lo d'una forma més precisa amb la informació que li aporta la tecnologia.
- Motivació i establiment de metes. Aquests dispositius acostumen a comptar amb funcions d'establiment d'objectius/metes/assoliments, la qual cosa pot afavorir la nostra motivació per realitzar exercici.
- Prevenció de lesions. El monitoratge de la nostra freqüència cardíaca ens permet adaptar la intensitat de l'exercici, així com el temps de recuperació necessari per evitar problemes cardiovasculars.
- Millora de la salut. En casos on el dispositiu pugui aconseguir dades del son, de la concentració (subjectivament) de CO2 o de la freqüència respiratòria, aconseguirem que els nostres hàbits saludables millorin.
Com/on puc aconseguir aquesta tecnologia?
La forma és molt senzilla. Tots coneixem els “dispositius vestibles” com els rellotges, però també braçalets, auriculars, ulleres, sabatilles, clauers o altres accessoris de vestir que utilitzem i que poden realitzar alguna tasca addicional a la seva funció original, alhora que ens ofereixen dades del nostre interès, vinculades, per exemple, a l'estat de salut.
Normalment, compten amb aplicacions mòbils integrades on es poden recopilar les dades obtingudes i així, poder utilitzar-les posteriorment. A més, també permeten tasques de planificació, seguiment i personalització de temes vinculats a l'activitat física.
Hi ha altres formes de treure profit de les noves tecnologies?
Pel que fa a l’esport, rotundament sí.
Hem parlat de l'instrument més bàsic per a la majoria, que és el rellotge, però existeixen altres tecnologies actuals, més sofisticades, que ens ajuden. Per exemple:
- Realitat virtual. Tant a nivell domiciliari com professional, la realitat virtual ens obre un ventall de possibilitats molt ampli. Els esportistes poden millorar la seva tècnica o aprendre noves tàctiques d'una forma molt més intuïtiva i realista. Al món de la rehabilitació, per exemple, es genera una readaptació a l'esport sense sobrecarregar la lesió ni exposar el pacient. I per últim, però no menys important, a casa podem fomentar l'esport i els jocs actius evitant el sedentarisme en la família.
- Equipament avançat. La tecnologia ha dotat el nostre equipament esportiu d'uns components molt més avançats que milloren el nostre rendiment, disminueixen el nostre esforç o ens faciliten la manera de fer esport, com per exemple el GPS, quelcom ja gairebé imprescindible en esports com el senderisme, el ciclisme o el running.
- Entrenament en remot. No cal recordar que des de la pandèmia del COVID, les activitats a través d'una pantalla han tingut un gran auge. I sí, encara podem continuar beneficiant-nos d'entrenaments i sessions online que ens permeten conciliar la vida diària amb l'exercici, reduint el temps utilitzat en desplaçaments i millorant la logística familiar.
Per això, donem la benvinguda a la tecnologia i aprofitem-ne els avantatges. Comença per una cosa senzilla: què tal un rellotge? Hi ha milers de marques i models que pots valorar segons el que et convingui. Com sempre, la idea és que la teva salut se’n beneficiï.
Si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut t'ajudaran a trobar l'equipament adequat perquè puguis practicar esport de la forma més sana possible.
Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.
Més articles sobre: