• Lourdes Peña | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Des que les noves tecnologies van entrar en les nostres vides són moltes les formes que han trobat per instaurar-s’hi, tant per al nostre benefici com per al nostre perjudici.

Però realment com ens beneficien vinculades a l’esport? Per començar, gràcies a elles avui comptem amb molta més informació de com treballa el nostre cos durant l'exercici i les dades obtingudes compten amb una clara objectivitat.

L’ús de les noves tecnologies en l'esport

Des d'aquí, ens centrarem a explicar les raons per les quals ens hauríem d'aprofitar de la tecnologia a l'hora de realitzar esport.

Qué ens aporten les noves tecnologies?

Vegem alguns dels àmbits relacionats amb l'activitat física on la tecnologia ens pot ser d'utilitat i ajuda.

  1. Millora el rendiment esportiu. Obtenim dades en temps real del nostre rendiment, podem establir metes, objectius, incrementar o disminuir l'esforç, de manera que obtinguem la màxima qualitat física a cada moment.
  2. Personalitza el nostre entrenament. Conèixer com treballa el nostre cor, la capacitat de recuperació corporal, el consum d'oxigen i altres dades relacionades, ens permet enfocar l'entrenament d'una forma individual i adaptada. A més, si comptem amb un professional que planifica el nostre entrenament, podrà adaptar-lo d'una forma més precisa amb la informació que li aporta la tecnologia.
  3. Motivació i establiment de metes. Aquests dispositius acostumen a comptar amb funcions d'establiment d'objectius/metes/assoliments, la qual cosa pot afavorir la nostra motivació per realitzar exercici.
  4. Prevenció de lesions. El monitoratge de la nostra freqüència cardíaca ens permet adaptar la intensitat de l'exercici, així com el temps de recuperació necessari per evitar problemes cardiovasculars.
  5. Millora de la salut. En casos on el dispositiu pugui aconseguir dades del son, de la concentració (subjectivament) de CO2 o de la freqüència respiratòria, aconseguirem que els nostres hàbits saludables millorin.

Com/on puc aconseguir aquesta tecnologia?

La forma és molt senzilla. Tots coneixem els “dispositius vestibles” com els rellotges, però també braçalets, auriculars, ulleres, sabatilles, clauers o altres accessoris de vestir que utilitzem i que poden realitzar alguna tasca addicional a la seva funció original, alhora que ens ofereixen dades del nostre interès, vinculades, per exemple, a l'estat de salut.

Normalment, compten amb aplicacions mòbils integrades on es poden recopilar les dades obtingudes i així, poder utilitzar-les posteriorment. A més, també permeten tasques de planificació, seguiment i personalització de temes vinculats a l'activitat física.

Hi ha altres formes de treure profit de les noves tecnologies?

Pel que fa a l’esport, rotundament sí.

Hem parlat de l'instrument més bàsic per a la majoria, que és el rellotge, però existeixen altres tecnologies actuals, més sofisticades, que ens ajuden. Per exemple:

  • Realitat virtual. Tant a nivell domiciliari com professional, la realitat virtual ens obre un ventall de possibilitats molt ampli. Els esportistes poden millorar la seva tècnica o aprendre noves tàctiques d'una forma molt més intuïtiva i realista. Al món de la rehabilitació, per exemple, es genera una readaptació a l'esport sense sobrecarregar la lesió ni exposar el pacient. I per últim, però no menys important, a casa podem fomentar l'esport i els jocs actius evitant el sedentarisme en la família.
  • Equipament avançat. La tecnologia ha dotat el nostre equipament esportiu d'uns components molt més avançats que milloren el nostre rendiment, disminueixen el nostre esforç o ens faciliten la manera de fer esport, com per exemple el GPS, quelcom ja gairebé imprescindible en esports com el senderisme, el ciclisme o el running.
  • Entrenament en remot. No cal recordar que des de la pandèmia del COVID, les activitats a través d'una pantalla han tingut un gran auge. I sí, encara podem continuar beneficiant-nos d'entrenaments i sessions online que ens permeten conciliar la vida diària amb l'exercici, reduint el temps utilitzat en desplaçaments i millorant la logística familiar.

Per això, donem la benvinguda a la tecnologia i aprofitem-ne els avantatges. Comença per una cosa senzilla: què tal un rellotge? Hi ha milers de marques i models que pots valorar segons el que et convingui. Com sempre, la idea és que la teva salut se’n beneficiï.

Si et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut t'ajudaran a trobar l'equipament adequat perquè puguis practicar esport de la forma més sana possible.

Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes