• 4 min de lectura

Estem acostumats a obrir-nos pas en un entorn laboral de gran competitivitat que ens empeny constantment a ampliar el nostre coneixement: aprendre nous idiomes, especialitzar-nos en la nostra professió, mantenir-nos al dia amb la darrera tecnologia i dominar una infinitat d'eines. Tanmateix, en aquest enfocament cap a tot allò acadèmic, sovint passem per alt el valor de les soft skills, igualment importants a l’hora de potenciar la productivitat laboral.

Aquestes habilitats van més enllà del purament tècnic i no s'adquireixen a les aules universitàries. Parlem de l’empatia, la capacitat de treballar en equip o la resolució de problemes, entre d’altres. Són competències que poden marcar la diferència en el nostre exercici professional i en les nostres relacions interpersonals.

És hora de reconèixer la importància d'aquestes destreses i de començar a cultivar-les des d’ara mateix. Ens acompanyes a descobrir com poden transformar la teva carrera i la teva vida?

Soft skills

El poder de la intel·ligència emocional

“La intel·ligència acadèmica no ofereix la menor preparació per a la multitud de dificultats –o d’oportunitats– a què ens haurem d'enfrontar al llarg de la nostra vida”. Aquesta frase resumeix un dels best-sellers dels anys noranta: “Intel·ligència emocional” de Daniel Goleman.

El seu autor és un psicòleg i escriptor nord-americà conegut per posar sobre la taula per primera vegada la importància de les habilitats toves. Sovint, les persones que tenen més èxit a la vida o es posicionen millor en l'ambient laboral no són sempre les que acumulen més títols.

Les habilitats socials poden arribar a definir el nostre futur més del que imaginem. Per això, el llibre de Daniel Goleman ressorgeix amb força actualment. És imprescindible inculcar a les noves generacions la importància de cultivar aquestes perícies socials i començar a aplicar-les des de primerenca edat, fins i tot a l'entorn escolar.

Consells per millorar les nostres soft skills

Encara que no es puguin adquirir en un centre universitari com un títol de màster, hi ha maneres d’aprendre-les i desenvolupar-les. Aquí us presentem algunes de les més rellevants, perquè a partir d'ara pugueu destacar entre els vostres amics o millorar l’ambient laboral. Qui sap, potser això marcarà el canvi de vida que estaves esperant!

  • Comunicació assertiva. Escoltar atentament els altres, mostrant interès pel que diuen i formulant les preguntes pertinents, és una destresa poc comuna actualment. A això s’hi afegeix la capacitat d’expressar les teves idees i pensaments amb claredat. T’animaries a participar en debats o cursos de comunicació per practicar?
  • Conrea l’empatia. Tot i l'estrès diari i les preocupacions, és important evitar submergir-nos exclusivament en els nostres propis problemes. Per establir connexions reals amb els altres, ens hem d’esforçar per posar-nos al seu lloc i comprendre’n les perspectives i experiències.
  • Gestió de l’estrès. Aquesta qualitat és fonamental en l’era actual, dominada per la presència aclaparadora de la tecnologia. Si bé assolir la serenitat absoluta pot resultar difícil, és un objectiu que val la pena perseguir, especialment a l’entorn laboral, ja que no només contribueix a la nostra salut mental, sinó que també impulsa el nostre desenvolupament professional.
  • Practica la resiliència. Un dels aprenentatges més grans de l’edat adulta és reconèixer que el món no és perfecte. Responsabilitats, feina, crisi de parella, malalties… Aquí és on entra en joc la capacitat de mantenir una actitud positiva i adaptar-se davant dels desafiaments, buscant oportunitats de creixement.
  • Confia en tu mateix. Pot sonar a típic consell d’autoajuda, però creure en les teves capacitats i fortaleses és primordial. Això et permetrà establir metes clares i treballar-hi amb confiança i determinació.

Comunicació efectiva a la feina

Alguna vegada t’has preguntat perquè algunes persones destaquen més que altres a l'oficina? Per què tots recorden els seus noms, els feliciten pels seus aniversaris i busquen tenir-les com a companyes als projectes en equip?

És innegable que, a nivell laboral, les soft skills impacten amb més força. Passem una gran part del nostre temps col·laborant amb altres sota pressió, per la qual cosa envoltar-se de col·legues positius, resolutius i empàtics esdevé indispensable.

D’altra banda, tots coneixem el típic company que està de mal humor, que no col·labora amb els altres o que cerca qualsevol oportunitat per assenyalar els errors dels altres davant del cap. En situacions així, a qui preferiries tenir a prop?

Per això, els departaments de recursos humans ja no es fixen només en les titulacions, sinó en la impressió que els ofereixen les persones. Per tant, si ets una persona somrient, segur i agradable amb els altres, tindràs diversos punts a favor teu.

Les habilitats que més busquen les empreses

Arribats a aquest punt, t’estaràs preguntant quines són les habilitats socials que més t’ajudaran a destacar entre la multitud de candidats que postulen a un mateix lloc. Doncs continua llegint!

Segons l'Informe d’“Empleos en auge” de LinkedIn per a l'any 2024, el 57% dels directius afirmen que les habilitats toves són més valuoses que les tècniques. Així que comença a enfocar-te a desenvolupar les habilitats emocionals! I quines són les que més busquen?

En primer lloc, l’estudi assenyala que les empreses cada cop es fixen més en persones que sàpiguen enfrontar desafiaments constants i adaptar-se als canvis. Per això, la resolució de problemes i la flexibilitat són essencials als entorns laborals dinàmics actuals.

Si parlem d'emprenedories el que més es demana és la productivitat a la feina i l'impuls a l'empresa mitjançant destreses com la gestió del temps, la creativitat i la innovació. Així que, si tens una idea nova, no te la guardis!

Finalment, però no menys important, hi ha les habilitats emocionals. Els gerents volen persones més empàtiques, col·laboratives i que promoguin un bon clima laboral. A més, es valoren la capacitat d’aprenentatge continu i la resiliència.

Millora el teu ambient laboral

Aconseguir un equip on tots es portin bé, tinguin confiança i fins i tot quedin després de la feina és el somni de totes les empreses. Per això, a més d'escollir bé les persones, és important optimitzar la comunicació a la feina.

Això no només millora la vida dels empleats i n'impulsa el desenvolupament professional, sinó que també té múltiples beneficis per a les empreses:

  • Productivitat a la feina. Dominar habilitats com l’organització i la gestió del temps pot augmentar l’eficiència laboral. Qui tingui aquestes habilitats podrà prioritzar tasques i completar projectes més ràpidament. Què tal si proves a ser tu?
  • Reducció de conflictes. Crear espais de diàleg on s’expressin les diferències de manera respectuosa pot evitar malentesos entre els companys o els superiors. Al capdavall, qui vol treballar en un entorn ple de tensions?
  • Major innovació. Promoure la creativitat i el brainstorming pot ser especialment útil per a noves empreses. Per exemple, els empleats de Google dediquen un dia a la setmana a idear nous projectes. No sona malament, oi?
  • Enfortiment del lideratge. Sempre cal un líder que guiï el grup i assumeixi més responsabilitats. Això inclou gerents que siguin capaços d'inspirar i augmentar la moral dels empleats en temps de vaques magres.
  • Millora del clima laboral. L’objectiu final d’implementar aquestes eines és crear un espai positiu on donin ganes d’anar a treballar cada matí. Mantenir els empleats satisfets és la millor manera d’impulsar el seu desenvolupament professional i retenir talent.

No t’ho pensis més i comença com més aviat millor a formar-te i aprendre sobre totes aquestes habilitats toves. Pots aconseguir-ho a través de cursos d'oratòria, practicant l’autoconeixement, mostrant interès per la vida dels teus companys o millorant la menra com gestiones l’estrès. Per facilitar-te aquest darrer aspecte i permetre’t concentrar-te en allò veritablement important, ens agradaria presentar-te el nostra assegurança d'incapacitat laboral temporal. Protegeix el teu nivell de vida en cas de baixa laboral a causa d’un accident o malaltia, garantint una indemnització fixa segons la naturalesa de la patologia, tal com s’estableix a la nostra taula de valoració, sense importar la durada de la baixa.

Més articles sobre:

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes