• 5 min de lectura

Nadal és un moment ple d'alegria, amor i generositat. Els llums brillants, les nadales i la companyia dels éssers estimats fan que aquesta època de l'any sigui veritablement especial. Tanmateix, juntament amb l'emoció de les festes, també s'intensifiquen els riscos d'atacs cibernètics que busquen aprofitar-se de la nostra bona voluntat i entusiasme.

Ens endinsem en el costat menys atractiu i visible d'aquestes dates per explorar els possibles delictes que ens trobem en la temporada nadalenca. Et proporcionarem consells pràctics per protegir-te en el ciberespai i gaudir d'unes festes segures. Ajudem a preservar la màgia del Nadal mentre protegim la nostra seguretat digital!

Fraus nadalencs

Compres segures per a un feliç Nadal

Comencem amb una de les activitats favorites de la temporada nadalenca: les compres online! Cada vegada més persones opten per adquirir els seus regals des de la comoditat de les seves llars. Les ofertes són temptadores i la varietat immensa, però hem de ser conscients dels riscos. Segueix aquests consells per esquivar les estafes online i assegurar unes festes sense contratemps:

  • Compra a llocs de confiança. Quan realitzis compres online, és important triar botigues i llocs web de renom. Investiga, comprova la reputació i assegura't que el lloc sigui segur (verifica que l'URL comenci amb "https"). Així, evitaràs fraus per Nadal que et facin perdre la il·lusió en aquestes festes.
  • Desconfia de les ofertes irresistibles. En aquesta època de l'any, pots trobar gangues increïbles. Tanmateix, sigues escèptic/a si quelcom sona massa maco per ser veritat. Els estafadors acostumen a utilitzar aquestes ofertes per atreure les seves víctimes. Compartim el teu entusiasme per les gangues, però mantingues un ull crític; el phishing existeix!
  • Utilitza contrasenyes segures. Si ets com la majoria dels mortals, segurament tindràs diverses contrasenyes per a diversos comptes online. Certifica que siguin segures i canvia-les regularment. Una contrasenya segura és una capa addicional de protecció davant les estafes online.
  • Vigila els correus electrònics i enllaços sospitosos. Reps un mail amb una oferta nadalenca irresistible. Ves amb compte! Els enllaços en aquests correus electrònics poden portar-te a llocs web fraudulents. No facis clic si reps un correu electrònic d'una font desconeguda, comprova’n l'autenticitat i evita proporcionar informació personal o financera. La ciberseguretat ha de ser el primer.

Targetes regal autèntiques

Els vals i targetes són presents molt populars durant les festes, per bones raons. Són versàtils i permeten que els destinataris triïn el que desitgen. Tanmateix, un altre dels fraus de Nadal més habituals són les targetes regal falses o utilitzades. Com evitar caure a la trampa?

  • Compra en botigues de renom. Assegura't d'adquirir aquest tipus d'obsequis a botigues reconegudes i confiables. Obvia comprar-les a llocs desconeguts o en línia a través de llocs no verificats. Malfia’t si et donen un suposat import major que el que estàs abonant. Pensa sempre que allò dels duros a quatre pessetes mai no surt bé i així impediràs estafes online.
  • Comprova la integritat del codi. Abans de comprar aquest tipus de targetes, confirma la integritat del codi. Revisa que no hagi estat manipulat o fet malbé de cap manera. Han d'estar en perfectes condicions, al contrari del que ocorre en moltes de les targetes regal falses.
  • Custodia-les fins al seu lliurament. Si has triat aquest regal per a algun amic o familiar, assegura't que els codis estiguin ocults fins que arribi el moment d'utilitzar-los. Guarda la targeta fins al seu lliurament i no comparteixis els detalls de forma online ni per telèfon, ja que els estafadors podrien interceptar-los.

Donacions caritatives sí, però amb precaució

El Nadal també és un moment de generositat i solidaritat. Molts de nosaltres donem a organitzacions benèfiques per ajudar aquells qui més ho necessiten. Tanmateix, desafortunadament, alguns malfactors aprofiten aquesta temporada per crear organitzacions falses i aprofitar-se de la bondat d'altres persones. Aquí et mostrem com donar de manera segura:

  • Investiga la legitimitat de l'organització. Si desitges fer una donació, segueix la pista de l'organització acuradament. Confirma la seva legitimitat a través de llocs web confiables o contactant-hi directament. Comparteix la teva generositat amb els qui realment la necessiten.
  • No proporcionis informació personal o financera per telèfon o correu electrònic. Si reps una trucada o un correu electrònic d'una organització benèfica demanant donacions, extrema les precaucions. Ja saps que has de ser especialment curós i evitar donar informació personal o financera per telèfon o mail. Les estafes telefòniques són tremendament freqüents.

Robatori de paquets

L’emoció de rebre i obrir regals és un clàssic del Nadal. Tanmateix, en l'era de les compres online, el robatori de paquets és un problema creixent. Per garantir que els teus regals arribin a bon port:

  • Opta per punts de lliurament segurs. Tria una ubicació de confiança si no ets a casa quan arribi l'encàrrec. Pots utilitzar guixetes de lliurament a botigues locals o proporcionar instruccions específiques al transportista per assegurar-te que el paquet cau a les mans adequades.
  • Realitza un seguiment dels teus paquets. La majoria de les companyies de missatgeria ofereixen serveis de seguiment de paquets. Rastreja l'estat dels teus enviaments i programa el lliurament per quan estiguis a casa. Així, podràs remeiar la pèrdua de regals que, per l'alt nivell de demanda, per Nadal poden incrementar-se. Això sí, tingues cura amb els missatges que puguis rebre de suposades empreses d'aquest sector. Es tracta d'un dels mètodes de phishing més estesos.

Estafes de viatges: planifica les teves vacances amb confiança

Aquesta època de l'any és un moment somiat per viatjar i gaudir d'unes merescudes vacances. Alguns estafadors tenen ofertes de viatge que semblen massa bones per ser veritat. Però no deixis que això t’aturi. A continuació, et mostrem com planificar les teves vacances amb confiança:

  • Reserva a través d'agències de viatge i llocs web confiables. Quan planifiquis les teves vacances, fes-ho a través de la teva agència de viatge de confiança o d'una pàgina web de reconeguda reputació. Fa atenció a l'historial de serveis i comprova que les crítiques són positives per prevenir estafes en els teus viatges que puguin arruïnar-te les festes.
  • Investiga les ofertes amb compte. Igual com has verificat que l'agència o el web són de confiança, si trobes una oferta de viatge increïble, assegura't de la seva autenticitat, sobretot, si prové de correus electrònics no sol·licitats o trucades inesperades. Desconfia i no proporcionis informació personal o financera sense confirmar la legitimitat de l'oferta.
  • Tingues cura amb les estacions de càrrega d'aeroports i estacions. Poden semblar atractives per carregar el teu dispositiu mòbil ràpidament. Tanmateix, és conegut que els ciberdelinqüents poden hackejar aquestes estacions per robar dades confidencials del teu dispositiu o instal·lar codi maliciós en el moment de connectar-lo (el que es coneix com “juice jacking”). No deixis que la comoditat tingui més importància que la ciberseguretat. Evita les estacions de càrrega públiques, tret de si es tracta d'una emergència, i controlaràs les estafes durant els teus viatges.

Felicitacions nadalenques i altres comunicacions

Les felicitacions digitals són cada vegada més populars i els delinqüents aprofiten la seva popularitat per intentar distribuir codi maliciós als teus dispositius. No obris cap mail ni missatge de procedència desconeguda o amb una aparença sospitosa, malgrat conèixer el remitent, dubta i fes les teves comprovacions abans de fer clic. De vegades, amb una simple trucada en tindràs prou per no caure en un frau aquest Nadal.

A més, roman atent a altres clàssics de les estafes, com suposats missatges d'un familiar demanant ajut econòmic, un mail del teu banc sol·licitant dades personals o un enllaç de qualsevol administració que no t'encaixi.

Protecció addicional per a una llar segura

Durant el Nadal, mantenir la seguretat a casa teva és essencial, especialment si planeges viatjar o si esperes una gran quantitat de regals. Ja t'hem explicat com els estafadors sempre estan a l'aguait en les teves compres online, viatges... i cal extremar la precaució davant els fraus per Nadal.

Una assegurança de llar pot ser el teu millor aliat en aquesta temporada festiva. No només protegeix el teu habitatge i les teves pertinences d'esdeveniments inesperats, com el robatori o els danys causats per desastres naturals, sinó que també et brinda tranquil·litat si durant aquestes festivitats necessites buscar un professional que t'ajudi a arreglar la calefacció o es trenca una canonada i l'aigua inunda els teus regals.

Assegura't de revisar la teva pòlissa d'assegurança de llar per conèixer els detalls de cobertura i assegurar-te que estigui actualitzada. Algunes assegurances de llar també poden ser un salvavides si et roben la targeta de crèdit o dèbit i realitzen compres online amb elles. Si vas de viatge, també poden arribar a cobrir despeses sanitàries per malaltia o accident.

Amb aquestes recomanacions i la protecció addicional d'una assegurança de llar, esperem que puguis gaudir d'un Nadal entranyable i tranquil. Bones Festes!😊

Més articles sobre:

També et pot interessar

Els nostres productes