• 3 min de lectura

S'apropa el final de l'any i quan revisem el d'estalvis... Piiiiiiiiiii! No hem aconseguit omplir la guardiola tot el que ens hagués agradat. Però no és el moment de desanimar-se, celebrarem el cap d'any com cal i encararem amb energia nous propòsits.

Vols estalviar? Et portem un desafiament viral que hauràs de posar en marxa durant 365 dies. No passa res si no comences l'1 de gener, aquí donem llibertat perquè cadascú comenci el seu any d'estalvi quan li plagui. Peeeeerò, les normes són les mateixes per a tothom. Així, cèntim a cèntim, quan finalitzis el repte tindràs quelcom més de 650 euros (667,95 per ser exactes) en el teu porquet o compte d'estalvis.

El repte del cèntim

En què consisteix el repte del cèntim

Per tal que els més impacients no se'ns desenganxin de la lectura, començarem per explicar com funciona aquest repte viral basat, com el seu nom bé indica, en els petits cèntims. Aquella xavalla, aquelles monedetes de coure, que en ocasions menyspreem i que també són diners.

La mecànica d'aquest desafiament és molt senzilla: cada dia has d'estalviar un cèntim d'euro més que el dia anterior. És a dir, el primer dia fiquem a la guardiola (o compte estalvi) un cèntim. El segon dia, haurem d'aportar dos cèntims, el tercer tres... i així successivament.

Per als amants de les lletres, als qui els números se'ls resisteixen una mica, us direm que l'últim dia de l'any l'aportació serà de 3,65 euros. Així que, no t'espantis i som-hi!

Recomanacions per a una millor organització

Som molt conscients que la xavalla i les monedes en general cada vegada són menys presents en les nostres vides. En el passat, van quedar els buida-butxaques a vessar de centimets. És molt més còmode, sens dubte, poder-ho pagar tot amb Bizum o targeta, i tant! Però ara ens vindrien bé aquests diners “sueltos” per a aquest singular repte viral! Però tranquil·litat: tot té solució.

  1. Prepara una plantilla amb l'aportació que toca cada dia per a, d'una banda, poder veure què cal “desembutxacar” i, per una altra, portar un control perquè, si ens deixem un dia sense estalviar, puguem recuperar-lo com més aviat millor.
  2. Adapta l'organització a les teves necessitats. El repte està plantejat amb aportacions diàries, però si recopilar aquestes monedetes s’ha de convertir en un martiri, també podem plantejar-ho de forma setmanal o mensual i gestionar els diners en un compte corrent o d'estalvi. Si et cal, fes servir la calculadora per establir les teves quotes!
  3. Molta constància. Perquè aquest mètode funcioni cal ser molt constant, sí o sí. Porta bé el control de les teves aportacions i no et demoris gaire a complir amb cada un dels terminis que estableixis. Si se't van acumulant, se't farà bola i ho acabaràs deixant.
  4. No tocar. Si volem obtenir resultats, no podem anar buidant el porquet cada vegada que necessitem alguns diners a la butxaca ni tirar dels estalvis del compte per a res. I res és res. Busca't la vida d'una altra manera! Els diners guardats han de ser sagrats.
  5. Pica't amb algun amic. Compartir els reptes virals sempre ajuda a tirar-los endavant en els moments més complicats. Que segur n’hi haurà. No tots els mesos són igual de fàcils per estalviar i les aportacions que en principi semblen de broma aniran creixent cada dia més.

Vols pujar l'aposta del repte del cèntim?

Sempre que les teves finances t'ho permetin, es pot incrementar la quota establerta fins on creguis que pots arribar per omplir la guardiola encara més. Si en comptes que la base del repte sigui un cèntim, fixem 5 cèntims (incrementem cada dia 5 cèntims al que hem aportat el dia anterior), a final d'any la quantia estalviada pujarà a 3.339,75 euros, a 6.679,5 si ho fem amb 10 cèntims o a 13.359 euros si ens atrevim amb 20 cèntims. Qui en dona més?

Del revés també funciona

Recordes la propietat commutativa de la suma? Doncs aquí l'ordre dels factors tampoc no altera el producte. Ens és igual començar el desafiament viral de menys a més que de més a menys. Si aquestes festes reps un gran regal en forma de diners, pot ser un gran moment per començar a omplir la guardiola i així tindràs la part més complicada resolta. Pot ser bona idea anar-nos relaxant en lloc de tensant la corda.

Més articles sobre:

També et pot interessar

Els nostres productes