- 3 min de lectura
Deixa de buscar excuses i mirar cap a un altre lloc. Ha arribat el moment d'asseure't a elaborar el teu propi pressupost anual. Que no ets una empresa? Això ja ho sabem. Però has de tenir en compte que les finances personals no difereixen tant del funcionament del departament financer de qualsevol gran multinacional. Ingressos, despeses, préstecs... a una altra escala, però el bàsic es manté.
Et proposem treure partit a aquest començament d'any i aprendre a portar el control de l'economia familiar. Et garantim que és més senzill del que t'esperes.
Quins beneficis aporta comptar amb un pressupost personal?
La simple realització d'aquest exercici ens ajudarà a tenir les idees més clares. Moltes vegades incorrem en despeses (grans o petites, això és igual) que realment no sabem si podem afrontar. A més, tenir una visió generalitzada de la nostra economia familiar també ens donarà l'oportunitat d'administrar-nos millor i estalviar més.
Com? Quan ho vegem tot plasmat en un únic document podrem identificar de forma més ràpida totes les despeses prescindibles, planificar un pla d'estalvi, controlar els deutes i els crèdits que hem d’afrontar i analitzar si necessitem generar més ingressos.
Modalitat anual i totes les seves variants
Anual, mensual, quinzenal, setmanal, fins i tot diari... Cadascú és lliure d'organitzar-se com vulgui. No a tots ens convé el mateix, però el pressupost anual ens donarà una perspectiva més realista que la resta de les opcions. Això es deu a una raó molt simple: sempre hi ha una sèrie de despeses i ingressos puntuals que només es donen una vegada a l'any. En cas de realitzar pressupostos de menor durada (a més d'haver de repetir-los amb més periodicitat) caldria prorratejar tots aquests imports.
Però no ens entretenim més. Som-hi! Seguint les següents recomanacions et convertiràs en tot/a un/a mestre/a de les finances personals.
Ingressos. Els diners que entren al sac
Quants diners entren dins del teu compte bancari (o butxaca) per la via que sigui. El que ingresses de la nòmina, les pagues extres, les bonificacions, allò que et regala la família o le feinetes que fas als veïns del teu barri. Tot suma!
A l'hora d'apuntar, descompta prèviament els impostos. De poc ens servirà el salari brut si després el que ens arriba és el que ens arriba. I si estàs tenint en compte tota l'economia familiar, és molt possible que hagis de contemplar els ingressos de més d'una persona.
Despeses. El que surt per no tornar
La dificultat més gran aquí és no oblidar res. Comença per les despeses fixes, aquelles a les quals cal fer front cada mes sense excepció (lloguer/hipoteca, subministraments, telèfon, educació...); despeses anuals (com impostos, assegurances o campaments d'estiu); despeses variables (com benzina o alimentació) i no oblidis incloure una partida per a lleure i necessitats (o capricis) com la roba.
Els deutes també han de reflectir-se en el pressupost. El crèdit de les vacances, del cotxe o dels estudis universitaris. Tot compta.
I un apunt molt important: aquesta previsió de despeses ha de reflectir les pujades de l'IPC i l'euríbor (en cas de tenir hipoteca variable). No volem ensurts!
Calcula. Ingressos menys despeses
El resultat d'aquesta simple operació no pot sortir en negatiu. És a dir, si les despeses superen els ingressos hi ha quelcom que estem fent malament. Molt malament! En aquest cas, toca revisar i ajustar aquelles partides que no siguin necessàries i, si amb això no és suficient, caldrà ajustar-se el cinturó en totes les altres coses. Una altra alternativa és buscar solucions per augmentar els ingressos.
Si aquest Nadal no t'ha tocat la grossa de la loteria i la teva carrera cap a la fama no s'acaba d'enlairar, cal aprendre a ser conseqüents amb què ingressem i gastem. És llei de vida i un gran ensenyament per mantenir a la superfície les finances personals!
Porta un control
El pressupost personal, com tot bon pressupost, és una previsió el més aproximada possible a la realitat. Però per portar un control i que això doni resultat, posteriorment cal ajustar-lo als fets.
Apunta cada ingrés, de vegades tenim sorpreses i ens podem endur al sac més (o menys) del que teníem al cap. El mateix hauràs de fer amb les despeses. Així controlarem imprevistos o consums finalment no realitzats.
Tot això ho pots apuntar en un Excel, en una llibreta o en una app. El format és igual, però com més a mà ho tinguis, més senzill et resultarà no oblidar res pel camí. Res! El cafè d'aquest matí també es pressuposta i s'apunta. A més, aquesta gestió t'ajudarà a afinar més el pressupost del proper any. Que ja serà nivell pro.
Truc per estalviar encara més
No ens oblidem de l'estalvi! Sens dubte, un dels motius més grans per posar-nos les piles i engrescar-nos a fer el pressupost anual. Et deixem diverses opcions que donaran un bon resultat.
- Establir l'estalvi com un compromís més. Podem incloure la partida que volem reservar com una categoria de despesa més. Aquesta no serà del tot real, però així anirem guardant cada mes uns dinerets determinats.
- De la vella escola, amb sobres per a cada tema. No és l'opció més operativa, però també té el seu públic. Requereix diners en efectiu i sobres on ficar cada una de les partides: alimentació, lleure, habitatge... i estalvi! De cada sobre anem traient el que necessitem (per a aquest tema concret), mentre que el sobre destinat a l'estalvi cada vegada s’haurà d'anar engreixant.
- Compte estalvi. Hi ha productes financers com el Compte Pròxim de Tomamos impulso especialment pensats per promoure l'estalvi. Podràs disposar d'un únic compte en el qual funciones amb la teva targeta de dèbit, gestionant el teu dia a dia i, a més, estalviant amb certa rendibilitat. Un 3 en 1. Vols conèixer com funciona aquest compte?
Més articles sobre: