• Sandra Solaguren-Beascoa | #impúlsate
  • 4 min de lectura

Dieta, una paraula amb molt significat

L'evolució de la societat i els canvis en els hàbits i costums quotidians de la població han generat una pèrdua del sentit original de la paraula dieta. En la seva accepció original, els grecs i romans feien referència aquest terme com a díaita, un “règim de vida” o “estil de vida”. Tanmateix, avui dia s'ha transformat i acostuma a fer-se servir per fer referència a un pla d'alimentació restrictiu que, en la majoria dels casos, té per objectiu la pèrdua de pes i està associat paral·lelament a un estat de sofriment, restricció i càstig. Hauríem de treballar per recuperar l'origen del terme i aconseguir que les persones adoptin estils de vida saludables, ajustats als seus interessos i necessitats individuals. D'aquesta manera, es convertiran en rutines suportables, satisfactòries i perdurables en el temps. Però... com podem fer-ho?

Dieta o estil de vida

Dieta o estil de vida: què és més saludable?

El diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) s'actualitza periòdicament així com la societat evoluciona i es transforma. Els canvis en els hàbits i costums de la població han generat la transformació i/o aparició de nous termes. Un clar exemple d'aquest canvi el trobem en la paraula dieta. Què és el que el nostre cervell pensa gairebé de manera automàtica en escoltar el terme? Pèrdua de pes? Restricció? Sacrifici? Voluntat?. No t'espantis si és així, és el concepte que, indirectament entre tots, hem anat generat en les últimes dècades.

En el seu sentit original, com dèiem, aquest terme era utilitzat per grecs i romans per fer referència a un “règim de vida” o “forma de viure” equilibrada i alineada amb el que el cos necessitava: proporcionar a l'organisme prou energia per realitzar les tasques i activitats del dia a dia. És a dir, únicament entenien la paraula com la ingesta d'aliments que un individu subministrava a l'organisme al llarg del dia en funció de les seves necessitats i demandes energètiques.

Com veiem, la dieta no era un estat puntual o momentani, sinó que era un estil de vida que es mantenia al llarg del temps i que formava part de la rutina diària. Mantenir un estat d'harmonia i equilibri en els seus patrons alimentaris, sabent realitzar els ajustaments necessaris en funció de les seves necessitats, era una autèntica virtut que permetia mantenir una vida saludable, entenent la salut com un estat de benestar biopsicosocial.

Com canviem el xip?

Per canviar el “xip” i redirigir el sentit de la paraula dieta als seus veritables orígens, plantegem una sèrie de característiques generals que t'ajudaran a eliminar les connotacions poc saludables (restricció, sacrifici, prohibició...) de la paraula, per substituir-les pel concepte d'equilibri i benestar que genera l'adopció d'un estil de vida saludable.

  1. Alimentació: prioritza “aliments reals” i fuig dels ultraprocessats (preparacions industrials comestibles amb llistes interminables d'ingredients com sucres, farines refinades, additius, edulcorants, colorants... que han estat sotmesos a procediments de transformació i elaboració artificials i perjudicials per a la teva salut). Recorda: un ou, una mongeta, una fruita o un filet no porten etiqueta (més enllà de les de sanitat alimentària), la qual cosa els converteix en una cosa que podríem classificar com a “menjar real”.
  2. Moviment: planifica i incorpora petites píndoles d'exercici físic com a part de rutina diària. No fa falta invertir-hi molt temps, sinó ser organitzat i constant per complir amb els teus petits “snacks” de moviment.
  3. Descans: tenir espais de desconnexió i adoptar bons hàbits de son i descans seran els pilars fonamentals per mantenir un estil de vida equilibrat. L'estrès i l'acumulació de fatiga o falta de son de qualitat desestabilitzaran la resta d'elements, impedint aconseguir un desenvolupament harmònic i integral de l'individu.
  4. Connexió social: l'era digital i el regnat de les xarxes socials ha generat una certa pèrdua del contacte real. Mai no hem estat connectats amb tanta gent i tan sols alhora. No et deixis dominar per la “droga digital” (domina-la tu, amb criteri) i cerca moments de trobada física amb persones properes que t'aportin espais de qualitat on experimentar la comunicació real, l'escolta activa i el contacte personal.

En resum, fuig de la paraula dieta entesa com un estat de restricció i sofriment. Dedica temps a conèixer-te i a descobrir què necessites realment en el moment o etapa de la vida en què et trobis. A partir d'aquí, intenta implementar aquests petits tips (alimentació real, píndoles de moviment, descans de qualitat i connexió social real) que t'ajudaran a configurar el teu propi estil de vida.

No obstant això, si fins i tot així et queden dubtes, l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les assegurances de salut de Tomamos impulso t'ajudaran a adoptar un estil de vida saludable que et permeti desenvolupar-te de manera integral i aconseguir l'equilibri i la salut biopsicosocial que et permetin assolir un complet estat de benestar.

Més sobre mi
Sandra Solaguren-Beascoa. Graduada en CAFiE (Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport). Especialista en salut, entrenament i dona. Doctorada en Biomedicina en la Universitat de Granada. Entrenadora i investigadora a MAMIfit.

També et pot interessar

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Benestar i salut

Lourdes Peña
#impúlsate

Benestar i salut


#impúlsate

Benestar i salut

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes