• 4 min de lectura

No saps on van alguns materials reciclables? Continua llegint per comprovar si en saps més que Greta Thunberg.

De vegades pensem que el reciclatge és una aixecada de camisa i diem: «al final tot plegat va a parar al contenidor de reciclatge», o «per què ens hem d'esforçar a tenir, com a mínim, tres galledes de la brossa diferents a la cuina si amb prou feines hi cap la Thermomix?».

Quantes vegades hem sentit comentaris similars? Semblen ben bé les excuses que feies servir a l'escola quan no havies fet els deures. Així doncs, no anem per aquí.

És l'hora de deixar de mirar-nos el melic i pensar una mica més en la natura, i sí!, una bona opció en aquest sentit és el reciclatge.

Reciclar o morir, vet aquí les alternatives

Ara penses «això no m'afecta, jo ja reciclo». N'estàs segur? Saps a quin contenidor de reciclatge es llença el paper d'alumini, les tovalloletes brutes o els brics de llet? No, no són de paper, però es tracta de materials reciclables. Val més que continuïs llegint.

Els brics, tot i que per fora són fets de cartró, per dins s'impermeabilitzen amb diverses capes d'alumini i de plàstic; per tant, cal llençar-los al contenidor groc. De la mateixa manera que el paper d'alumini i el paper transparent, sempre que no s'hagin empastifat de l'oli que deixa el pernil o d'altres; en aquest cas s'haurien de llençar al contenidor gris. També hi van les tovalloletes o els papers bruts, els bolquers, les càpsules de cafè* i les bosses de te.

*No, les càpsules de cafè no es poden reciclar a casa, que no us entabanin més. Encara que els fabricants diguin que és un producte que es pot reciclar, l'única manera és contactant amb els fabricants mateixos o bé dur-les a una deixalleria.

Quan vagis a la deixalleria, aprofita el viatge i porta-hi els productes d'higiene personal que hagis de llençar: raspalls de dents, fulles d'afaitar, bastonets, discos de cotó fluix, tovalloletes humides i els preservatius.

El residu zero com a filosofia de compra o de vida

De filosofia segur que n'has sentit a parlar, i no som aquí per fer raonaments sobre la veritat, sinó que et volem explicar que, fora que reservis immediatament l'hotel per a les vacances, et costarà un ull de la cara, i que el residu zero consisteix a llençar menys escombraries, amb la qual cosa contribuïm a preservar el medi ambient, i molt.

Si compres de manera responsable evitant els productes massa embalats o gaire contaminants, hauràs de reciclar menys (i tindràs més espai)!

Dubtes sobre reciclatge que Greta Thunberg també tenia

Tornem al començament. Quina era l'excusa més habitual? Que tot va a parar al mateix lloc? Aquesta excusa té menys futur que la Superlliga.

Les empreses que es dediquen al reciclatge fan una recollida selectiva amb diferents camions, i tenen en compte els contenidors de reciclatge i les rutes que cal seguir segons les classes de residus. És prou clar, doncs, que aquesta excusa no val.

Per tant, si us plau, no maltractem més el planeta amb petites accions diàries, i tinguem-ne tanta cura com Dani Rovira té cura dels seus tres gossos.

Greta Thunberg t'ho agrairà, i també els teus fills o nosaltres mateixos. No s'hi valen més excuses.

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes