- 3 min de lectura
Amb l'arribada de la primavera comencem a preguntar-nos per l'enyorat horari d'estiu. Quan canvia l'hora? Com sempre, a Espanya fem aquest ajustament l'últim cap de setmana de març: a la matinada del dissabte 25 al diumenge 26.
Recorda que en el canvi d'hora de març hem d'avançar una hora el rellotge. Aquest famós “a les 2 del matí seran les 3” que mai no aconseguim recordar d'un any a l’altre. Entenem que deus tenir més importants tindràs al cap! Però com no volem que arribis tard al dinar de diumenge amb els teus sogres, ni al partit de futbol, ni al teatre, ni a qualsevol dels plans que hagis muntat per a aquell dia, t'avisem amb temps!
Serà la nit més curta de l'any. Tal i com estàs pensant, tindrà una hora menys de festa i una hora menys de son. Mira que ens sap greu! Això sí, com a recompensa, es farà fosc, de cop, una hora més tard. Qui no té ganes de tardes més llargues?
Repassem els punts importants per no oblidar-nos de res
PLA: avançar una hora tots els rellotges de la casa.
DATA: matinada del dissabte 25 al diumenge 26 de març.
HORA: a les 2.00 AM passen a ser les 3.00 AM (també). Però no fa falta que et quedis de guàrdia. Pots modificar l'hora abans d'anar a dormir o quan tornis de festa. Recorda que els dispositius que estiguin connectats a internet normalment canviaran sols. Comprova-ho.
Una hora menys a les Canàries
No ens oblidem de les nostres estimades illes de l'Atlàntic, les illes de l'eterna primavera, on com tenen un ús horari diferent, aquest canvi tindrà lloc una hora abans. A la 1.00, a les Canàries, seran les 2.00 hores de la matinada.
Aquests canvis són un rotllo. Per què els fem?
Per si encara no ho tens del tot clar, gràcies als canvis horaris (tant el d'estiu, ara al març, com el d'hivern, a l'octubre) aprofitem millor les hores de sol natural per a l'activitat laboral, cosa que fomenta l'estalvi energètic.
Tanmateix, hi ha molt debat entorn de la veritable eficàcia d'aquesta mesura. Pot ser que s'estalviï energia a les oficines i altres llocs de feina, però, d'altra banda, es consumeix a les llars. A més, això d’anar ajustant la nostra vida a les hores del sol ocasiona algun trastorn (fins i tot de salut), especialment en nens i persones grans.
Pros i contres, l'etern debat
Cada vegada que s'apropa el moment de tocar els rellotges s'intensifica la disputa sobre els seus avantatges i inconvenients. Repassem alguns dels principals arguments a favor i en contra.
ELS PROS
- Estalvi d'energia. El canvi d'hora pot ajudar a gastar-ne menys pel fet d’aprofitar la llum natural durant les hores més actives del dia.
- Reducció de la contaminació. Aquest estalvi també repercuteix de forma directa en una menor emissió de gasos amb efecte d'hivernacle, culpables del canvi climàtic.
- Més vitamina D per al cos. Amb l'horari d'estiu tenim la possibilitat de rebre llum durant més temps. Les tardes més llargues ens esperen!
ELS CONTRES
- Confusió. El canvi d'hora pot causar desorientació, especialment en aquells que tenen dificultats per ajustar-se a les variacions en el seu horari diari.
- Alteracions en l'organisme. Pertorba especialment el ritme cardíac, encarregat que el cos es prepari per a les tasques del dia.
- Problemes de son. Tot aquest mareig amb les manetes del rellotge afecta negativament la qualitat del son. Ens costa més adormir-nos i, per desgràcia, també despertar-nos.
- Cansament. Pot semblar que avançar una hora no és gaire, però la majoria de la població nota un esgotament lleu, més irritabilitat i fins i tot es pot donar una baixada en la seva productivitat durant els primers dies.
Fins quan...
La possible reforma per adoptar un únic horari, sense canvi d'hora el març i l'octubre, porta diversos anys a sobre de la taula. El 2018, la Comissió Europea va posar en funcionament un grup de treball per avaluar la conveniència de suprimir els ajustaments horaris, però la decisió, de moment, s'ha estancat.
Encara que tot semblava apuntar que aviat deixaríem enrere aquest ritual amb els rellotges, al Butlletí Oficial de l'Estat s'han publicat les dates dels canvis previstos fins a l'any 2026. Serà aquesta data un senyal?
Com prevenir el mini “jet-lag”
Com que està clar que d'aquest pròxim canvi d'hora el març no ens en deslliurarà ningú, aquí et deixem algunes recomanacions per portar-lo de la millor manera possible i que la fatiga no acabi amb tu.
- Prepara't amb anticipació. Apunta bé quan canvia l'hora i intenta acostumar-te poc a poc. Durant la setmana anterior pots anar-te’n al llit i aixecar-te 15 minuts abans. Així, quan arribi el dia 26, ho notaràs molt menys.
- Practica exercici. Fa més mandra que mai, però posar en marxa el cos a primera hora del matí t'ajudarà a ajustar-te més ràpid a l'horari d'estiu. No hi ha millor remei contra el cansament i la irritabilitat.
- Evita la cafeïna i l'alcohol. La cafeïna i l'alcohol poden interferir en el son, així que res de consumir-les durant les hores abans de ficar-te al llit, especialment quan s'apropi el canvi d'hora de març. Molt més recomanable, un gotet de llet calenta.
- Mòbils fora. La llum blava dels dispositius mòbils impedeix la secreció de melatonina, l'hormona del son. Aquests dies, més que mai, allunya'ls una bona estona abans d'entrar al llit.
- Dona’t una treva. Entén la situació i sigues amable amb tu mateix. Disminueix una mica el ritme i fes-te la vida més fàcil. Encara que et costi creure-ho, en això som experts. Descobreix tot el que podem fer per tu amb la subscripció PR1ME de Tomamos impulso.
Més articles sobre: