• 4 min de lectura

Descobreix com has de demanar el certificat digital de l'FNMT i et pots estalviar temps i diners fent bona part dels tràmits a les administracions públiques en línia.

Ets dels qui encara fa servir la màquina d'escriure com a principal eina de feina? Segur que no, ja molt i molt de temps que tens un ordinador personal ben funcional. I si et demanem quina mena de dispositiu fas anar per comunicar-te per telèfon, respondràs si fa no fa igual… I doncs, com és que no disposes encara d'un certificat digital?

Què és el certificat digital? De debò que no ho saps?

Es tracta d'un document digital amb el qual et podràs identificar a Internet. Conté dades d'identificació prèviament autenticades per un organisme oficial, cosa que et permet de signar electrònicament tot de documents i de tràmits sense haver-hi d'anar en persona. Sí, tot plegat per certificar la identitat personal.

Entenem que et faci mandra de demanar el certificat digital, però t'assegurem que el procés és molt simple. No et pots ni fer a la idea quant de temps i de diners que t'estalviaràs un cop el tinguis.

T'imagines que pots fer els tràmits administratius on tu vols i a l'hora que et convé? En els terminis fixats, és clar. Això no canvia pas!

Com aconseguir el certificat digital

Tràmits a les administracions públiques en línia sense passar per la finestreta

Són diversos i de tota mena, però tot seguit te n'enumerem els principals:

  • Presentació i liquidació d'impostos.
  • Presentació de recursos i de reclamacions.
  • Formalització de les dades del cens de població i d'habitatges.
  • Consulta i inscripció en el padró municipal.
  • Consulta de multes de trànsit.
  • Consulta i tràmits per demanar subvencions.
  • Consulta de l'assignació dels col·legis electorals.
  • Actuacions comunicades.
  • Signatura electrònica de documents i de formularis oficials.

En podràs trobar de diferents menes: quin és més útil?

Hi ha més d'una classe de certificat digital, i això sí que és una mica empatollat. Ja saps, però, que la tecnologia avança i, de retruc, les maneres d'identificar-nos que tenim a l'abast a la xarxa de les xarxes. Procurarem de simplificar-ho al màxim perquè ho entenguis sense perdre-hi gaire el temps.

  • Certificat amb targeta. És el cas del DNI electrònic. A dins conté una targeta criptogràfica i cal un lector de targetes per fer-lo servir (si és d'abans del 2015) o bé el xip NFC del mòbil amb una aplicació compatible.
    És fàcil d'aconseguir. A tothom ens han donat un sobre amb el PIN quan hem renovat el carnet en els darrers anys, però fer-ne ús pot ser una mica més difícil. A més a més, s'ha de renovar cada pocs anys anant a algun dels punts d'actualització de la comissaria de policia on els tramiten.
  • Certificat de programari. És un fitxer de programari i en pots trobar el suport físic al mateix ordinador o al servidor on s'instal·la. En aquest grup hi ha el certificat digital de ciutadà emès per Camerfirma o el certificat digital de persona física que emet l'FNMT, probablement el més útil de tots. Així doncs, centrem-nos en aquest darrer.

Què necessites per demanar el certificat digital de l'FNMT, que emet la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre?

Abans de començar la sol·licitud del certificat digital, comprova si tens tot el que necessitaràs durant el procés:

  • Un ordinador o un dispositiu mòbil per baixar-te i instal·lar el certificat digital.
  • Connexió a Internet per fer el tràmit.
  • Adreça electrònica per rebre el codi de la sol·licitud.
  • Document d'identitat per acreditar que ets tu realment.

Ara sí, passos que cal seguir per obtenir el certificat digital de persona física de l'FNMT

La Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre també s'ha modernitzat. Per aconseguir el certificat has de començar el procés en línia. Actualment no hi ha cap més mitjà disponible. T'acompanyem en cadascun dels passos principals perquè no et perdis pel camí. És important que els segueixis per ordre, si no et tornaràs boig.

Per accedir-hi...

  1. Entra al web de certificats de l'FNMT i clica sobre certificat de persona física.
    En aquest apartat trobaràs tota la informació relativa al certificat digital.
  2. Com aconseguir el certificat digital
  3. Per continuar, fes clic sobre “Obtener certificado software” (com puc obtenir el certificat de programari) al menú de l'esquerra.
  4. Com aconseguir el certificat digital

Ja ets dins! Comencem el procés...

  1. Configuració prèvia. Instal·la al teu equip el programari necessari per crear les claus: CONFIGURADOR FNMT-RCM. Fes servir el mateix dispositiu i usuari amb què hagis de treballar més tard. Sempre el mateix!
    Es pot baixar i instal·lar amb qualsevol navegador i sistema operatiu. Clica a l'Àrea de Descàrrega del CONFIGURADOR FNMT-RCM i comença'n la instal·lació.
  2. Com aconseguir el certificat digital
  3. Sol·licitud del certificat. Aquest pas s'ha de fer per Internet. Emplena el formulari, consulta i accepta les condicions d'expedició del certificat i envia'n la petició.
    Important! No ho podràs fer si no has instal·lat abans el configurador de l'FNMT.
    T'arribarà un codi de sol·licitud que et valdrà per a la fase següent del procés.
  4. Com aconseguir el certificat digital
  5. Acreditació de la identitat en una oficina autoritzada. Aquest és l'únic moment per demanar el certificat digital en què hauràs de sortir de casa. Perquè et sigui més còmode, l'administració ha establert un munt de punts autoritzats per fer l'acreditació de la identitat.
    Mira quin et va més bé amb el localitzador d'oficines, demana-hi hora i presenta-t'hi amb el codi de la sol·licitud i el DNI.
  6. Com aconseguir el certificat digital
  7. Baixa't el certificat. Aproximadament al cap d'una hora d'haver acreditat la identitat, rebràs un correu per avisar-te que ja te'l pots descarregar.
    Recorda que has de fer servir el mateix ordinador i usuari amb què vas tramitar la sol·licitud. Introdueix les dades que et demanen en el formulari.
    Després de consultar i acceptar les condicions d'ús, obtindràs el certificat i disposaràs de més temps lliure.
  8. Com aconseguir el certificat digital

Si ets dels qui s'estimen més les coses fàcils, ara que ja tens el certificat digital, continua simplificant el teu dia a dia i descobreix els avantatges de la nostra Subscripció PR1ME. Per què ens hem de complicar la vida quan ens podem estalviar temps i diners?

Més articles sobre:

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes