- 4 min de lectura
Amb les vacances d'estiu tan recents, és fàcil tenir la temptació de deixar la feina per dedicar-se a altres temes. Prendre's un any sabàtic per viatjar, emprendre algun projecte propi, tenir cura dels nens o d'algun familiar són els motius més comuns per fer aquest pas. Sona molt idíl·lic i demanar una excedència podria ser la teva solució, però coneixes les seves implicacions?, quins tipus d'excedències laborals existeixen?, quins requisits has de complir per sol·licitar-la? T'expliquem tot el que has de tenir en compte abans de plantejar-te aquesta opció.
Una mica perduda sí que estic, què és exactament una excedència?
L’excedència és la suspensió del contracte de treball per decisió del treballador durant un temps determinat. És una bona fórmula per llançar-se a l'aventura d'emprendre altres activitats (personals o professionals), amb l'oportunitat de tornar posteriorment al teu lloc de feina o a un de similar. Tot dependrà del tipus d'excedència que se sol·liciti. Això sí, durant aquest període de temps, igual com s'interromp la prestació del teu servei a l'empresa, també deixaràs de cobrar, és clar.
Hem de diferenciar entre sol·licitar una excedència voluntària de l'excedència forçosa, aquesta que es dona quan la persona té la responsabilitat d'exercir un càrrec públic o realitzar determinades funcions sindicals. Si aquest és l'escenari a què t'enfrontes, la reserva del teu lloc de treball està assegurada durant el temps que ostentis el càrrec públic.
Quins tipus d'excedència hi ha i què he de complir en cadascuna?
En funció de les necessitats i la situació personal de cada treballador, podrà acollir-se a un tipus o un altre d'excedència. Tingues present que els drets de la persona i les implicacions per a la Seguretat Social i de l'empresa, varien en cada cas.
- Excedència per cura de fills. Podrà gaudir-ne tot home o dona que tingui un fill menor de tres anys (també en cas d'adopció o acollida d'un menor), sense una durada preestablerta i fins que el nen compleixi aquesta edat. De fet, en tenir un nou fill es pot tornar a gaudir d'una altra excedència per cura de fills. En aquest context, el lloc de treball es reserva durant el primer any (si bé en la família nombrosa o família nombrosa de categoria especial la reserva serà durant 15 i 18 mesos, respectivament), i transcorregut aquest temps, podrà reincorporar-se a un lloc similar. Tant l'antiguitat com la cotització continuarà comptant, ja que, encara que mentre dura l'excedència per cura de fills l'empresa deixa de cotitzar pel treballador, a efectes de les prestacions de la Seguretat Social (jubilació, incapacitat permanent, mort i supervivència, maternitat i paternitat) és com si es continués d'alta.
- Excedència per cura d'un familiar. Davant de la incapacitat o malaltia greu d'un familiar de fins a segon grau de consanguinitat, es podran sol·licitar fins a dos anys d'excedència. En aquest cas, el lloc de treball també es reserva durant el primer any i transcorregut aquest temps, podrà reincorporar-se a un lloc equivalent. En demanar aquesta excedència, tant l'antiguitat com la cotització continuarà comptant.
- Excedència voluntària per interessos particulars. Es pot sol·licitar per qualsevol motiu, sense necessitat de cap justificació. No obstant això, hauràs de portar treballant a l'empresa un mínim d'un any. La suspensió temporal del contracte podrà ser de 4 mesos a 5 anys. I encara que no es mantindrà el lloc de treball, sí que es té de dret preferent a tornar a l'empresa amb una categoria similar en el moment que es doni alguna vacant. Durant la durada de l'excedència no computaràs a efectes d'antiguitat ni cotitzaràs a la Seguretat Social.
Podria interessar-me, com he de demanar una excedència?
El més convenient perquè quedi constància és presentar la sol·licitud formalment per escrit. Existeixen multitud de plantilles que t'ajudaran a aportar tota la informació necessària de forma correcta. Només et cal teclejar a Google “plantilles excedència” acompanyat del motiu.
Si es tractés d'una excedència per cura de familiar, hauràs d'aportar la documentació necessària per acreditar la situació.
En cas de no haver gaudit de tots els dies de vacances, també caldrà demanar que els liquidin a la mateixa sol·licitud, de tal manera que tot quedi per escrit. El mateix ocorreria amb les pagues extres.
Una vegada presentada la sol·licitud, abans de gaudir d'aquesta nova etapa, l'empresa haurà de donar-te autorització (també per escrit), o en cas de disconformitat (que també existeix), el reconeixement judicial de la mateixa. Fes-ho amb temps i molt de compte amb iniciar una excedència sense el permís pertinent, podries incórrer en un acomiadament disciplinari.
Revisa el conveni col·lectiu
Cada col·lectiu és un món i cada empresa pot tenir les seves particularitats i millores. No oblidis revisar els detalls del conveni, ja que, encara que siguin petits, et veuries afectat o beneficiat. Mai no se sap! Podries trobar temps mínims menors per a l'excedència, clàusules d'exclusivitat i altres factors a tenir en compte a l'hora de dissenyar els teus plans.
Sí, poden denegar-te una excedència
Encara que l'excedència laboral és un dret dels treballadors, si dos o més empleats de la mateixa empresa exerceixen aquest dret per la mateixa causa podrien limitar-ho. Això sí, hi haurà d'haver una raó justificada relacionada amb el funcionament de l'empresa.
Treballar durant l'excedència: sí o no?
Tot dependrà de la modalitat que estiguem gaudint i de la nova feina en qüestió. El sentit comú serà un bon conseller. Si hem demanat una excedència per cura d'un familiar perquè necessitem fer més atenció a un fill, un pare o un cònjuge, per exemple, no té cap sentit optar a un lloc de característiques similars al que ja tenim. Tanmateix, sí que existeixen feines amb horaris o facilitats més conformes a la situació.
L'escenari és molt diferent quan un s'acull a una excedència voluntària. Aquí, el treballador pot dedicar-se a el que vulgui, fins i tot a ajeure's a la fresca durant un any sabàtic, encara que com comentàvem abans, haurà de fer atenció al conveni on podria especificar-se alguna clàusula específica o existir competència deslleial.
I una vegada finalitzi, com em reincorporo?
Abans de llançar-te, has de tenir en compte que “el treballador en excedència voluntària únicament té com a dret preferent el reingrés en la vacant igual o similar al seu lloc de treball que hi hagués o es produís en l'empresa”, així ho estableix l'article 46.5 de l'Estatut dels Treballadors.
En cas que es vulgui tornar, el treballador haurà de comunicar el desig de reincorporar-se amb almenys un mes d'antelació. I serà quan hi hagi una vacant, quan l'empresa dugui a terme l'acollida. Molt atent a aquest termini, perquè el seu incompliment podria deixar-te fora de la companyia.
En demanar una excedència amb altres casuístiques, com hem vist anteriorment, la situació serà molt diferent i l'empresa haurà de fer-nos lloc segons els escenaris particulars.
Què passa si a l'empresa no em fa cas?
Si l'empresa no contesta, podràs demandar-la per dret denegat al reingrés o per acomiadament. És molt possible que la companyia no concedeixi la incorporació immediata, però accepti el reingrés futur. Això és el que passa quan no existeixen places vacants. Hauràs de romandre atent i renovar la sol·licitud de tant en tant perquè no se’t passi. Si en qulasevol moment tens proves que s'està contractant altres persones, també podries demandar. I podràs emprendre aquest mateix procediment si et neguen la incorporació, cas en el qual hauràs d'implorar acomiadament.
Si tens qualsevol dubte sobre això i comptes amb una Subscripció PR1ME, sol·licita assistència jurídica i legal. Els nostres experts t'estan esperant. No ho deixis passar!
Més articles sobre: