• 4 min de lectura

El moment de presentar la declaració de la renda ja ha arribat. La renda 2022 engega l'11 d'abril i hi haurà de termini fins al 30 de juny, excepte per a aquells contribuents amb resultat a pagar que vulguin domiciliar l'abonament, que tindran uns dies menys: fins al 27 de juny de 2023.

Però un moment, no ens avancem. Abans de posar el pilot automàtic i deixar-te endur per l’hàbit, para't a pensar en les diverses opcions que l'Agència Tributària posa a la teva disposició.

Per norma general, tendim a acollir-nos a la tributació individual. Tanmateix, realitzar la declaració de l'impost de la renda de forma conjunta, amb la nostra parella o fills, és una opció que també existeix i que, en ocasions, val la pena valorar. T'expliquem quins són aquests escenaris i els pros i contres que podràs trobar-te.

Declaració de la renda conjunta

Què és la declaració conjunta?

Una forma de tributació que permet combinar la informació fiscal (tant els ingressos com les possibles deduccions) de la parella o unitat familiar en un mateix formulari. Més enllà de la simple comoditat d'omplir un únic document, aquesta fórmula promou la reducció en el pagament d'impost o un increment en la devolució. Però ves amb compte perquè no sempre és així.

Qui pot presentar la declaració de forma conjunta?

No totes les parelles o famílies estan habilitades per beneficiar-se de la tributació conjunta. Per a això, caldrà haver passat pel matrimoni. Ni ser parella de fet ni compartir domicili són opcions vàlides per a aquest tràmit. No obstant això, sí que podrà declarar de forma conjunta la unitat familiar formada per un dels progenitors i els seus fills.

Quin embolic, oi? T'aclarim una mica els escenaris on sí es pot presentar una única declaració de la renda.

  • Matrimonis. Amb fills menors d'edat, sense fills, amb gossos o gats. Això sí, que no estiguin separats legalment (a hisenda el com es porta la parella poc li importa mentre oficialment continuï casada).
  • Unitat familiar d'un dels pares i els fills convivents. Si no s'hagués passat per l'altar o el jutjat, però tenim descendència, podríem tributar de forma conjunta amb ells o elles. Però, només un dels progenitors podrà beneficiar-se d'aquesta opció. Com es decideix qui? En els supòsits de separació o divorci matrimonial l'opció de la tributació conjunta correspondrà al que tingui atribuïda la guarda i custòdia dels fills a la data de meritació de l'IRPF, per tractar-se del progenitor que hi conviu. En els supòsits de guarda i custòdia compartida hauran de posar-se d'acord, optant l'altra part per la tributació individual. Aquest supòsit també aplicaria les famílies monoparentals.

Avantatges a tenir en compte

Abans de res, hem de conèixer i entendre els beneficis que ofereix la declaració conjunta.

  • Comoditat. D'una banda, et treus totes les declaracions de la família. No ens diguis que, com a mínim, aquest aspecte no és temptador.
  • Reducció per tributació conjunta. Simplement per declarar de forma conjunta pots beneficiar-te d'una reducció en la base imposable d'entre 2.150 i 3.400 euros, depenent del tipus d'unitat familiar. Un punt a tenir molt en compte.
  • Compensar pèrdues i guanys. En cas que ambdós contribuents inverteixin, per exemple, en borsa, els guanys de l'un es poden compensar amb les pèrdues de l'altre.

Inconvenients que cal tenir en compte

No tot és perfecte i també trobarem alguns desavantatges. Caldrà posar a la balança unes coses i les altres abans de prendre una decisió.

  • Més exigència en els mínims exempts. L'Agència Tributària exerceix un control més gran quant a la quantia exempta per unitat familiar. Independentment del tipus de família i del nombre de membres, el mínim determinat és de 5.550 euros. Tanmateix, en la tributació individual, cada membre que presenti la seva pròpia declaració tindrà exempts aquests 5.550 euros, sumant una quantia més gran a la casa.
  • En pack. Tots els membres de la unitat familiar hauran de realitzar la declaració de forma conjunta si un d'ells així ho estableix. A més, aquells que de forma individual no haurien de fer-la (per no arribar als 22.000 euros), també hauran de presentar-la.
  • Els trams d'IRPF no varien. Atenció amb això perquè quan sumeu els ingressos dels dos contribuents és probable que es tributi en un tram superior de la taula d'IRPF que de forma independent.
  • Hipoteques anteriors a l'1 de gener de 2013. Aquelles on cada titular del préstec té dret a una deducció del 15% sobre l'import abonat al llarg d'un exercici, amb un límit per contribuent de 9.040 euros, en una declaració conjunta, la deducció s'aplicaria una única vegada, no per contribuent.

Quan convé?

Cadascú haurà de valorar de forma particular què li rendeix més. Però sí et podem “xivar” que de forma general compensarà més quan:

  • Únicament treballa un dels cònjuges.
  • Treballen ambdós membres de la parella, però un dels ingressos és mínim (menys de 5.550 d'exempts de tributació).
  • Els ingressos de la família són molt baixos.
  • Famílies monoparentals amb fills que no s'han independitzat.
  • Els dos cònjuges han invertit i un ha obtingut pèrdues i l'altre, guanys.

Altres aspectes que hem de conèixer

La decisió l'hauràs de prendre en el moment de realitzar la declaració. Just a l'inici del tràmit. Únicament has de tenir en compte la situació de l'exercici en vigor. En aquest cas, la declaració de la renda 2022. A futur, podràs decantar-te per un altre tipus de tributació, ja que aquesta determinació només afecta l'exercici que estàs presentant. No vincula a la unitat familiar ni els seus membres per a exercicis posteriors.

Això sí, has de tenir molt present que aquesta opció inclou tots i cadascun dels membres de la unitat familiar. Per la qual cosa, si algun dels membres es decanta per la tributació individual, els altres també ho hauran de fer així. La comunicació serà imprescindible.

Prova i error. Supera la mandra

Per tenir clar quin tipus de declaració de la renda et convé més, el programa de Renda Web de l'Agència Tributària pot ser-te de gran ajuda. Hauràs de treballar-t’ho i ficar totes les dades dels diferents membres de la casa, però una vegada fet aquest pas podràs veure a la pantalla la forma de tributació que més et compensa abans de continuar endavant. Renda web t’avisa de com sortiria la conjunta, així com cada una de les individuals. Especificant, a més, quina opció és la més favorable. Així t'estalvies fins i tot les petites operacions comparatives.

Si tens qualsevol dubte, el Compte Subscripció PR1ME posa a la teva disposició experts per ajudar-te amb aquest tipus de paperassa i amb molts altres beneficis. Fes un cop d'ull a tot el que inclou!

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes